Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σχέδια επί χάρτου για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου των Αβδήρων

Σχέδια επί χάρτου για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου των Αβδήρων

0

Παραλία Πόρτο Λάγος: Την αναβάθμισή της μελετά η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης σε συνεργασία με το ΔΠΘ  – Εγκαταλελειμμένη που λίγοι γνωρίζουν τον θησαυρό που κρύβει η…. λάσπη της!

 

Συνδρομή της Περιφέρειας για την εκβάθυνση του λιμανιού των Αβδήρων ζητά το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων  – Πινγκ  – πονγκ με τις αρμοδιότητες

 

 

Σχέδιο για  την αποκατάσταση – αναβάθμιση της παραλίας του Πόρτο Λάγος έχει ξεκινήσει να εκπονεί η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης σε συνεργασία με το ΔΠΘ σε μια προσπάθεια να την κάνει επισκέψιμη προωθώντας έτσι τον παραλιακό τουρισμό στο Λάγος. Παράλληλα σχέδια επεξεργάζεται και για την διευκόλυνση της Αλιείας μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών στα λιμάνια του νομού μας, των Αβδήρων και του Λάγος. Η παρέμβασή της είναι επικουρική ως προς αυτό καθώς η κύρια αρμοδιότητα υλοποίησης έργων στα λιμάνια είναι του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων μέσα από προγράμματα της περιφέρειας και του υπουργείου Ναυτιλίας.

Παραλία Πόρτο Λάγος: Εγκαταλελειμμένη που λίγοι γνωρίζουν τον θησαυρό που κρύβει η…. λάσπη της!

Η ενεργητική λάσπη από φύκια

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει  κάθε χρόνο η παραλία του Πόρτο Λάγος μπροστά από το πευκοδάσος όπου βρίσκεται και το παλιό τουριστικό, εγκαταλελειμμένο από χρόνια. Κάποτε στις δεκαετίες του ΄60 του ΄70 αλλά και του ΄80 έσφυζε από ζωή που της έδιναν οι λουόμενοι όμως από τότε που έχει κατασκευαστεί ο λιμενοβραχίονας έχει σχεδόν ερημοποιηθεί. Λίγοι οι επισκέπτες και ακόμη πιο λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τον  …θησαυρό της που κρύβει στην λάσπη! Ένα θησαυρό άγνωστο σε πολλούς αλλά γνωστό σε λίγους και μυημένους που ερευνούν και ενημερώνονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες της λάσπης από φύκια και στον Πόρτο Λάγος έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση αυτή της ευεργετικής λάσπης και μάλιστα δωρεάν! Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι παρότι δεν έχει γίνει καμία προβολή ούτε ανάδειξη από τον Δήμο Αβδήρων αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής που μπορεί να καταστεί πόλος έλξης ιαματικού τουρισμού σε συνδυασμό με τα Λουτρά της Ποταμιάς και να προσδώσει τουριστική υπεραξία στην περιοχή του Πόρτο Λάγος -όπως αντίστοιχα έχει γίνει στην περιοχή των Φιλίππων.

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Κουρτίδης: « Το Πόρτο Λάγος είναι ένα διαμάντι και έχουμε πολλά σχέδια για να το αναδείξουμε»

Ευχάριστη έκπληξη για τον αντιπειρφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Κουρτίδη η πληροφορία για την ευεργητική λάσπη της παραλίας που προτίθεται να αναβαθμίσει: «Για εμάς το Πόρτο Λάγος είναι ένα διαμάντι και έχουμε πολλά σχέδια για να το αναδείξουμε. Σε συνεργασία με την ΔΠΘ θα εκπονήσουμε μια μελέτη για την αποκατάστασή και αναβάθμιση αρχικά της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από το αλσύλιο. Επίσης έχουμε σκέψεις για την δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου στην παραλίμνια περιοχή από τη Νέα Κεσσάνη ώστε οι ποδηλάτες να παρατηρούν το οικοσύστημα της λίμνης Βιστονίδας. Αυτά είναι σε αρχικό στάδιο αλλά είναι στις προθέσεις μας η αναβάθμιση του οικισμού. Επίσης δήλωσε πως αυτή η πληροφορία που δεν γνώριζε για την λάσπη είναι ένα θέμα που θα το συζητήσει με τον δήμαρχο Αβδήρων για να δούμε πως θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε εαυτό το πλεονέκτημα για όφελος της περιοχής».

Εκβάθυνση του λιμανιού των Αβδήρων σκοπεύει η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης

Ερωτηθείς για το λιμάνι των Αβδήρων καθώς οι επαγγελματίες αλιείς και οι ερασιτέχνες έχουν εκφράσει πολλές φορές το αίτημα για έργα υποδομών προκειμένου να διευκολυνθεί η δραστηριότητά τους ο κ. Κουρτίδης απάντησε: «Η αλιεία στην περιοχής μας κατέχει μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ. Είναι ενδεικτικό ότι το 55% της αλιευτικής δραστηριότητα είναι στα λιμάνια από το Άθω έως στην Αλεξανδρούπολη το δεν 80% των χταποδιών αλιεύεται στην Ξάνθη. Το Τμήμα Αλιείας Ξάνθης κάνει πολύ σοβαρή δουλειά και είναι σε συνεχή επικοινωνία με του αλιείς και προσπαθεί να τους βοηθήσει. Τα έργα όμως όπως το κλείσιμο του λιμανιού που είναι δίκαια αιτήματά τους γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα όταν έχει κακοκαιρία, αυτά είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων Εμείς έχουμε σκοπό να συνδράμουμε στην εκβάθυνση του λιμανιού των Αβδήρων που επίσης είναι ένα αίτημα των αλιέων».

 

Συνδρομή της Περιφέρειας ζητά το Λιμενικό Ταμείο

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Φώτης Σταυρακάρας είπε πως ήδη έχει στείλει έγγραφο στην περιφέρεια για  την εκβάθυνση της εισόδου του λιμανιού και την επέκταση του λιμενοβραχίονα. : «Έχουμε έγκριση για την υλοποίηση ενός προγράμματος που προβλέπει παροχές πίλαρ ρεύματος και νερού. Τα έργα αυτά όμως που ζητούν οι αλιείς χρειάζονται μελέτες και προγράμματα χρηματοδότησης. Έχουμε ενημερώσει σχετικά και περιμένουμε απαντήσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κουρτίδης εξετάζει θετικά το θέμα και θα συνδράμει».

Πινγκ  – πονγκ με τις αρμοδιότητες

Όπως διαπιστώνεται ο μεν αντιπεριφερειάρχης κ. Κουρτίδης οριοθετεί τις αρμοδιότητες της περιφέρειας μόνο στην συνδρομή για την εκβάθυνση υπονοώντας κάποια μελέτη ρίχνοντας το μπαλάκι στο Λιμενικό Ταμείο να βρει χρηματοδότηση και να υλοποιήσει τα έργα ο δε πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Σταυρακάρας ζητά την συνδρομή της περιφέρειας για χρηματοδότηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε το νομοσχέδιο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Τι ειπώθηκε στην συζήτηση Υπερψηφίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπου…