Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ολοκληρώθηκε η κοινή στρατιωτική ελληνο-αμερικανική άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- 22» στο Πετροχώρι

Ολοκληρώθηκε η κοινή στρατιωτική ελληνο-αμερικανική άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- 22» στο Πετροχώρι

0

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε αεροκίνηση με αμερικανικά’’ Chinook’’

Για μία προσομοίωση ικανή να αποτυπώσει την ελληνο-αμερικανική συνεργασία στο πεδίο της μάχης κάτω από πραγματικές συνθήκες, μίλησε ο Διοικητής της Α’ Στρατιάς

Το πρωί της Παρασκευής 21/10 έλαβε χώρα η τελική φάση της άσκησης «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- 22» στο Στρατόπεδο «ΥΠΙΑΤΡΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ» στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Το παρών έδωσαν ο Διοικητής Α’ Στρατιάς, Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης ως επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων και ο Στρατηγός-Διοικητής Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος. Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των αμερικανικών δυνάμεων, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Αμερικής, Συνταγματάρχης κ. Μαν και ο Συνταγματάρχης κ.Τέρνερ.

Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-22» (OLYMPIC COOPERATION–22), πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τμημάτων της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 A/M ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»), της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧV ΤΘΤ «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΕΦΕΣΟΣ»), της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ») και τμημάτων της 101st Airborne Division των ΗΠΑ. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης, με καθεστώς Παρατηρητή η Κύπρος και η Αίγυπτος.

Στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα λεγόμενα ‘’opening remarks’’ την έναρξη των οποίων σήμανε ο στρατηγός-διοικητής του Δ΄ Σώματος. Στα αγγλικά έγινε ενημέρωση σχετικά με το τι έβλεπαν οι παρευρισκόμενοι την ώρα της άσκησης ,πετούσαν UAV κι έδωσαν live εικόνα για όλο το κοινό.

Η άσκηση περιελάμβανε πτήσεις από Kiowa ελικόπτερα, από Apache,Abrams των Αμερικανών, όπως επίσης και βολές αρμάτων,Leopard 2 HELL,VBL.

Για πρώτη φορά έγινε αεροκίνηση με αμερικανικά’’ Chinook’’, τα οποία πήραν δύο hummer και όλμους και τους αεροκίνησαν.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης έγιναν οι τελικές παρατηρήσεις από τον Διοικητή της Στρατιάς και βγήκαν όλοι φωτογραφίες.

Ο στρατιωτικός ακόλουθος της Αμερικής, κ. Μαν ευχαρίστησε για την φιλοξενία και στη συνέχεια εξήρε την σπουδαιότητα της κοινής άσκησης ελληνικού-αμερικάνικου στρατού.

Η δήλωση του επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων, Άγγελου Χουδελούδη:

«Παρακολουθήσαμε μία άσκηση που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο ως πολύ απλή, όμως σήμερα είδαμε μία περίπλοκη άσκηση σε πολύ μικρό χώρο. Ο στρατός, η αεροπορία, τα ελικόπτερα και οι μονάδες του ελληνικού και του αμερικάνικου στρατού μαζί και με την παρουσία της πολεμικής αεροπορίας, μας παρουσίασαν τι θα μπορούσαν να κάνουν στο πεδίο της μάχης κάτω από πραγματικές συνθήκες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την απόδοση των στρατιωτικών μας και των μέσων μας. Ευελπιστούμε να μην χρειαστεί ποτέ να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά αποτρεπτικά μπορούμε να δείξουμε τι θα συμβεί αν κάποιος επιβουλεύεται τη συμμαχία και την χώρα μας».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Κομοτηνή στο πιάτο» θα βρεθεί στην Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά της Ξάνθης

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:00 – Θα μιλήσει για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναο…