Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

0

Απλή υπενθύμιση
Φθινόπωρο και αρχίζει ο καιρός ν’ αλλάζει, θ’ αρχίσουν οι βροχές και φρόνιμο είναι, πριν συμβούν παρατράγουδα, οι δήμοι, κυρίως ο Μητροπολιτικός, να ετοιμαστούν.
Και πρώτη τους δουλειά είναι να καθαριστούν όλα τα φρεάτια της πόλης και των οικισμών. Να καθαριστούν από τις φερτές ύλες που είναι μια από τις αιτίες πλημμυρών στον αστικό ιστό της πόλης.
Παράλληλα, υπενθυμίζουμε πως την ανάλογη φροντίδα πρέπει να δείξει ο δήμος με την αρμόδια υπηρεσία για το καθάρισμα των φρεατίων που έχουν «φρακάρει» από φύλλα, χώματα, σακούλες, χαρτιά κλπ υλικά.
-Απλή, φιλική υπενθύμιση για προληπτικές ενέργειες.
Γ.Δ.


«Έφυγε» ο Γιώργος Δήμου
Ένας πραγματικός δάσκαλος κατά τη διάρκεια της θητείας του, ένας ευφυής άνθρωπος και με άποψη στα θέματα και τα γεγονότα, ο Γιώργος Δήμου «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 75 χρόνων. Τον αποχαιρέτησαν συγγενείς και φίλοι την Παρασκευή με θλίψη για την πρόωρη αναχώρηση.
Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω, να συνομιλήσω μαζί του, ν΄απολαύσω τις γνώσεις και το ιδιόμορφο χιούμορ.
Ο Γ. Δήμου, με καταγωγή από τη Φλώρινα, έδωσε τον προσωπικό του αγώνα τα δύσκολα χρόνια και κέρδισε την εκτίμηση μαθητών και πολιτών.
Στη σύζυγό του Μαρία Καραλευθέρη, γιατρό  και στα δύο του αγόρια, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλειά τους.
Γ.Δ.


Οι νερόμυλοι της ορεινής περιοχής
Μετά από τα καλά νέα για το μέλλον του νερόμυλου της πόλης μας και ότι «το νερό μπήκε στο αυλάκι», υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που αξίζει να θιγεί και αξιολογηθεί ανάλογα.
Ο λόγος για τους 2-3 νερόμυλους στην ορεινή περιοχή. Οι οποίοι μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν λειτουργικοί. Μάλιστα αυτόν στο Ωραίο τον είχα επισκεφθεί πριν αρκετά χρόνια ενώ λειτουργούσε.
Έτσι, πριν καταρρεύσουν και διαλυθούν, ο δήμος Μύκης να τους εντοπίσει, καταγράψει, προχωρήσει σε μελέτη για την επισκευή, συντήρηση και ανάδειξή τους μέσω ενός προγράμματος.
Σημειώνω πως οι νερόμυλοι υπήρχαν και σε χωριά του κάμπου αλλά όλοι σχεδόν έχουν καταστραφεί.
Γ.Δ.


Νέος σύμβουλος
Κι άλλος Καβαλιώτης μέσα στα κέντρα αποφάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όταν ολόκληρη η Θράκη δεν βρίσκεται πουθενά.
Ο Γιώργος Καλαντζής, πρώην πρόεδρος της Βουλής και τ.υπουργός Μακεδονίας Θράκης, ορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σύμβουλός του.
Μετά από μακρόχρονη θητεία στην Ν.Δ. ο Γιώργος Καλαντζής θα στοχεύει και θα αναδείξει από την θέση του την περιοχή, κάτι που έπραττε και στο παρελθόν κατά την διάρκεια της πορείας του.
Κι έτσι φυσικά, επιβεβαιώνονται και τα σχόλια που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες και ήθελαν τον κ.Καλαντζή να παραμένει ενεργός και μάλιστα με τιμητική θέση στο πλευρό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και συνέβη. Τέλος να σημειωθεί ότι, ο κ.Καλαντζής θα προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του.
Γ.Δ.


Πρέπει ν’ αλλάξουμε
Το έχω γράψει αρκετές φορές, το έχω θέσει ως απαραίτητο στοιχείο για τους κατοίκους αλλά και τους φορείς μας. Το ξαναλέω. Πρέπει οι ξανθιώτες να γίνουμε πιο διεκδικητικοί. Τόσο οι πολίτες όσο και εκπρόσωποι φορέων, δήμαρχοι, βουλευτές, με μια λέξη ΟΛΟΙ!
Είναι πλέον αυτονόητο πως θα πρέπει ν’ αλλάξουμε. Να ξεφύγουμε από τη μιζέρια, το φόβο, τη δειλία μη μας παρεξηγήσουν.
Όχι! Δυνατά, μαζικά, με επιμονή να γίνουμε διεκδικητικοί προς τις κυβερνήσεις.
Προφανώς επικεφαλής θα πρέπει να τεθούν οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, τα Επιμελητήρια, οι Σύλλογοι, οι Οργανώσεις Εργαζομένων, Αγροτών.
Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ευγένειά μας για ένα κράτος που δεν τη σέβεται γιατί δεν την υπολογίζει.  Πρέπει, το οφείλουμε εμείς όλοι στα παιδιά μας, τα εγγόνια μας.
Ας γίνουμε απαιτητικοί, ας διεκδικήσουμε τα δίκια μας μαχητικά γιατί καταντήσαμε να βλέπουμε τα τρένα των ευκαιριών να περνούν από μπροστά μας.
-Ας αφυπνιστούμε!
Γ.Δ.


«ΠαραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί»

Πολύ μεγάλη συμμετοχή είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ξάνθης «παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί». Το λογότυπο του συλλόγου είναι και το μήνυμα που αποτυπώνει τον αγώνα ζωής των γυναικών που νόσησαν από τον καρκίνο του μαστού. Είναι το μήνυμα ότι η ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν ζωές. Οι πολίτες της Ξάνθης με την συμμετοχή τους έστειλαν κι αυτοί ένα ηχηρό μήνυμα. Ότι σ’ αυτή την μάχη οι γυναίκες δεν είναι μόνες. Είμαστε όλοι συμπαραστάτες, τις κρατάμε το χέρι, τις δίνουμε δύναμη και θετική ενέργεια να νικήσουν τον φόβο και την αρρώστια, να βγουν πιο δυνατές απ’ αυτή την δοκιμασία.
Είμαστε όλοι στο πλάι τους!
Μ.Ξ.


Πέθανε ο Χάρης Καμπουρίδης
Οι κάπως ώριμοι σε ηλικία θα θυμούνται τον συμπολίτη μας Χάρη Καμπουρίδη. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του έφυγε από την Ξάνθη σπουδάζοντας ιστορία της Τέχνης.
Επέστρεψε δημιουργώντας εδώ μια γκαλερί όπου παρουσίαζε έργα Ελλήνων εικαστικών. Έμεινε στην Ξάνθη μερικά χρόνια και με τη σύζυγό του μετέφεραν τη γκαλερί στην Αθήνα όπου ξεχώριζε ως ειδικός.
Ο Χάρης Καμπουρίδης λοιπόν, πέθανε στην Αθήνα πρόσφατα από καρκίνο σε ηλικία 72 χρόνων. Ο ίδιος ζήτησε η στάχτη του να ριχτεί στον ποταμό Κομψάτο στον Ίασμο όπου γεννήθηκε, κάτι που τηρήθηκε από τους δικούς του.
Για τους παλιούς, θυμίζω ότι ο πατέρας του Χάρη ήταν αστυνομικός και υπηρετούσε στην πόλη μας και σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα.
Γ.Δ.


Γιορτή μανιταριών
Να και κάτι τελείως διαφορετικό μεν, αλλά γευστικό και νοστιμότατο όταν παρασκευάζεται από μερακλήδες. Για τα μανιτάρια ο λόγος και την αναμενόμενη γιορτή μανιταριών. Μια γιορτή που έγινε θεσμός και διοργανώνεται στους Τοξότες από τον ξανθιώτικο σύλλογο Μανιταρόφιλων με τη συνδρομή του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής γίνεται συλλογή μανιταριών, ενημέρωση για τα βρώσιμα μανιτάρια και τέλος μαγείρεμα αυτών  για τους επισκέπτες. Οι οποίοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία προμήθειας διαφόρων παρασκευασμένων με ρύζι και αποξηραμένων μανιταριών.
Γ.Δ.


Η αλήθεια είναι…
Η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις στα προϊόντα ως απότοκο της κρίσης δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά ευρωπαϊκό και οφείλεται στον πόλεμο με την Ουκρανία και σ’ αυτά που έχει προκαλέσει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να χρεώνουμε την ακρίβεια στην κυβέρνηση που έως τώρα έχει δείξει κοινωνική ευαισθησία και στο μέτρο που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά του κράτους δίνει επιδόματα για να ανακουφίσει τους πολίτες. Power pass, fuel pass, ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης, προσπάθεια συγκράτησης των τιμών σε προϊόντα με το μέτρο «το καλάθι της νοικοκυράς» στα μάρκετ που πρόκειται να επεκταθεί στους φούρνους και στα κρεοπωλεία. Γι αυτό ίσως δεν έχουμε και εκτεταμένες αντιδράσεις όπως για παράδειγμα στην Γαλλία που είναι πολύ έντονες οι αντιδράσεις κατά της ακρίβειας. Στην δε Γερμανία η κυβέρνηση συστήνει τους πολίτες να ντύνονται με χοντρά ρούχα για να αντιμετωπίσουν το κρύο και όπως λένε οι πληροφορίες μας κανένα επίδομα δεν έχουν δώσει. Σκεφτείτε να το έλεγαν αυτό οι δικοί μας τι θα γινόταν!  Γι αυτό ας είμαστε συνετοί και ας βλέπουμε και τις θετικές πρωτοβουλίες.
Μ.Ξ.


Ας το ξεχάσουμε το τρένο
Μας το είπαν ψυχρά και ωμά οι Ιταλοί της Hellenic Train που έχουν την ευθύνη πλέον για τον πρώην ΟΣΕ.
Λοιπόν, μας δήλωσαν για να μην τους ενοχλούμε πλέον, πως η υπόθεση τρένο στην Ξάνθη δεν υπάρχει στα σχέδιά τους για τα επόμενα χρόνια. Το πόσα δεν μας είπαν, αλλά ούτε που τους νοιάζει τους ίδιους.
Γι’ αυτό, όσοι πίστεψαν πως θα μπει τουριστικό τρένο ας γυρίσουν πλευρό. Ούτε αυτό θα γίνει. Θα το δουν στο μέλλον.
Δούλεμα στην ψύχρα λοιπόν. Αλλά δεν φταίνε οι Ιταλοί. Η κυβέρνηση φταίει που τους έδωσε 50 εκ. ευρώ για τις άγονες γραμμές και αυτοί αγνοούν το δρομολόγιο Δράμα- Ξάνθη, προφασιζόμενοι ότι η υποδομή μεταξύ αυτών των πόλεων είναι ακατάλληλη για δρομολόγηση επιβατικών αμαξοστοιχιών.
Αυτοί είναι οι Ιταλοί. Μας φτύνουν εμάς και κοροϊδεύουν το υπουργείο Συγκοινωνιών που τους αφήνει να μας δουλεύουν και από πάνω.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…