Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μήνυμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού από το κέντρο της Ξάνθης

Μήνυμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού από το κέντρο της Ξάνθης

0

Συμβολικά ντύθηκε στα ροζ ο πύργος του ρολογιού από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης «Παραμένοντας  ΖΩΗΡοι»

Την σπουδαιότητα της πρόληψης εξήρε η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ελένη Λάππα στο ‘’Ε’’

Ροζ φωτίστηκε ο πύργος του ρολογιού στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης το απόγευμα της Πέμπτης 20/10 στο πλαίσιο μίας «εκστρατείας» ευαισθητοποίησης και πρόληψης για το μήνα Οκτώβριο, που είναι αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού.  Η πρωτοβουλία ανήκε στον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης «Παραμένοντας ΖΩΗΡοι».

Μέλη του Συλλόγου, όπως επίσης και πολίτες της Ξάνθης, αφού συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, περπάτησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης εκπέμποντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης.

Τα μέλη του Συλλόγου μερίμνησαν για τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και έπειτα μοίρασαν και κονκάρδες στους παρευρισκόμενους με το συμβολικό χρώμα ροζ της πρόληψης.

Μπλούζες, τσάντες, κονκάρδες και άλλα αντικείμενα  διατέθηκαν προς πώληση με σκοπό την ΣΤΗΡΙΞΗ του Συλλόγου, μιας και δεν υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να στηριχθούν οι δράσεις που αναλαμβάνονται.

«Περπάτημα» και συμβολική αξία

Με αφορμή τις δράσεις, η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ελένη Λάππα  ανέφερε στο ‘’Ε’’: «Το ‘’περπάτημα’’ είναι συμβολικό για δύο λόγους: Πρώτον, για να ενημερώσουμε τον κόσμο και δεύτερον για να μάθουν όλο και περισσότεροι ότι υπάρχει ο Σύλλογός μας. Αυτός ο περίπατος γίνεται κάθε χρόνο, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε δυο-τρία χρόνια λόγω της πανδημίας. Το ‘’περπάτημά’’ μας είναι μικρό, αλλά αργότερα θα το κάνουμε πιο μεγάλο για να έχουμε περισσότερο χρόνο να πούμε στους ανθρώπους τι σημαίνει πρόληψη!»

Θέμα ψυχολογίας η αντιμετώπιση…

Έπειτα, σχετικά με τις γυναίκες που βιώνουν την εμπειρία της νόσησης ανέφερε: «Κάποιες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο του μαστού, το δέχονται, όμως άλλες όχι. Είναι θέμα ψυχολογίας! Αυτό που λέμε σε όλες είναι ότι η πρόληψη σώζει ζωή! Η γυναίκα που έχει προσβληθεί πρέπει να έχει στο μυαλό της πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον ’’ καλό’’  της ψυχικό κόσμο. Αυτό μπορεί να το καταφέρει και ευτυχώς αυτά τα χρόνια ο καρκίνος του μαστού κατά 90% είναι θεραπεύσιμος, αρκεί μονάχα εμείς οι ίδιες να το προσπαθήσουμε».

Μέσα-τεχνικές αντιμετώπισης

Αναφερόμενη στα μέσα και τις τεχνικές αντιμετώπισης, σημείωσε: «Σήμερα τα μέσα είναι περίπου τα ίδια! Η χρήση του εκάστοτε εξαρτάται από το είδος του καρκίνου και το στάδιό του, τι θα προτείνει ο θεράπων γιατρός .Είναι η ακτινοβολία, η χημειοθεραπεία και η ορμονοθεραπεία».

Η ίδια καταληκτικά τόνισε: «Ο στόχος της εκδήλωσης σχετίζεται με την ευαισθητοποίηση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Άλλωστε, αυτό είναι και το μότο μας ’’Γνώρισε-Πρόλαβε-Αντιμετώπισε-Νίκησε!’’».

Μέλη του Συλλόγου και συμπολίτες μας προχώρησαν σε συμβολικό περπάτημα στο κέντρο της πόλης

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…