Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σημαντική ενίσχυση του στόλου του Δ’ ΣΣ με το βλέμμα στην Κλιματική Αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές

Σημαντική ενίσχυση του στόλου του Δ’ ΣΣ με το βλέμμα στην Κλιματική Αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές

0

Τελετή παραλαβής 24 οχημάτων και μηχανημάτων Μηχανικού στο στρατόπεδο «Βόγδου», με προμήθεια 4,7 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ

Στο διττό σκοπό επιχειρησιακής αναβάθμισης και κοινωνικής συνδρομής αναφέρθηκε ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ Ιω. Τσιόπλος. Παρών ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς και ο περιφερειάρχης

Μία ιδιαίτερη τελετή επέλεξε να πραγματοποιήσει το Δ’ ΣΣ για την παραλαβή 24 οχημάτων και μηχανημάτων έργου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να καταδείξει τη βαρύτητα που δίνεται στον ευρύτερο σχεδιασμό στα έργα και τη συνδρομή που παρέχει ο στρατός στη Θράκη.

Έτσι, την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Διοικητή του Δ’ ΣΣ Αντιστράτηγου Ιωάννη Τσιόπλου, η τελετή παραλαβής των νέων μηχανημάτων και οχημάτων Μηχανικού του Δ’ Σώματος Στρατού, στο στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΠΖ) ΜΙΧΑΗΛ ΒΟΓΔΟΥ» στους Τοξότες Ξάνθης (έδρα 724 Τάγματος Μηχανικού και 744 Λόχου Μηχανικού Γεφυροσκευής RIBBON), παρουσία του Διοικητή 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, των αντιπεριφερειαρχών και συμβούλων της παράταξης Δημήτρη Πέτροβιτς, Νίκου Τσαλικίδη, Μιχάλη Αμοιρίδη, Δημήτρη Γαλανόπουλου, καθώς και του αντιδημάρχου Τουρισμού Παναγιώτη Αμβροσιάδη.

Το πρόγραμμα της τελετής περιλάμβανε αγιασμό από το Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, παρουσίαση των νέων οχημάτων και μηχανημάτων από εκπαιδευμένους χειριστές και μικρή δεξίωση.

Η συνολική προμήθεια προϋπολογισμού 4.770.000 ευρώ, είχε ως στόχο την ενίσχυση του εξοπλισμού πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.

Προμήθεια 24 οχημάτων με σκοπό την μείωση των επιπτώσεων από φυσικούς κινδύνους και καταστροφές

Παρουσιάζοντας την προμήθεια ο Παναγιώτης Λαζαρίδης, Διοικητής Μηχανικού του Δ΄ Σώματος Στρατού ενημέρωσε ότι συνολικά το Δ’ ΣΣ ενισχύεται με 24 οχήματα και μηχανήματα Μηχανικού και ειδικότερα:

Ενός  προωθητή γαιών που χρησιμοποιείται για αρχικές διανοίξεις δρομολογίων και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

Δύο ισοπεδωτών που χρησιμοποιούνται κυρίως για συντηρήσεις δρομολογίων και διαστρώσεις υλικού

Δύο εκσκαφέων τάφρων με μακρύ βραχίονα  για εργασίες που θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο στην περιοχή του Έβρου και καθαρισμό καναλιών

Ένα εκσκαφέα τάφρων που χρησιμοποιείται για εκσκαφές

Τέσσερις φορτωτές, εκσκαφείς τάφρων, τα γνωστά ‘τσαπάκια’, που χρησιμοποιούνται για πλήθος χωματουργικών εργασιών

Τέσσερα πολυμηχανήματα μικρού μεγέθους, για εργασίες σε περιορισμένους χώρους

Δύο φορτωτές που χρησιμοποιούνται για φόρτωση υλικών

Οκτώ οχήματα απαραίτητα για τη μεταφορά αδρανών υλικών.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ακόμη ότι, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια επιπλέον 24 ειδικών  οχημάτων και μηχανημάτων μηχανικού καθώς και δέκα ρυμουλκών  οχημάτων για τη μεταφορά των μηχανημάτων αυτών. «Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το στόλο των μηχανημάτων του Δ΄ Σώματος Στρατού,  επαυξάνοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Μηχανικού και ταυτόχρονα ενισχύουμε  τις δυνατότητες συνδρομής του Δ΄ΣΣ προς την Περιφέρεια στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

Ενημέρωσε καταληκτικά ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για την  προμήθεια τριών γεφυρών ξηρών κωλυμάτων στο πλαίσιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Ήδη έχουν παραληφθεί οι συλλογές δύο γεφυρών 35 μέτρων η κάθε μια και αναμένεται η παραλαβή της τρίτης συλλογής.

Σύμπραξη Δ’ ΣΣ και ΑΜΘ, με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ σημείωσε: «η σημερινή εκδήλωση έχει σκοπό να τιμήσει όλους όσοι συμμετείχαν ενεργά και προσπάθησαν για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που βλέπετε και να εστιάσει στη άριστη συνεργασία των Ενόπλων δυνάμεων με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην προκειμένη περίπτωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έτσι ώστε να ανανεωθεί και να εκσυγχρονιστεί  μεγάλος αριθμός μηχανημάτων και οχημάτων, με την προμήθεια νέων αξιόπιστου και με μεγάλες δυνατότητες, υλικού. Μέσα από τέτοιες δράσεις χρηματοδότησης, οι οποίες υλοποιούνται έγκαιρα,  το τελικό αποτέλεσμα έχει δύο επιμέρους συνιστώσες : Η πρώτη αφορά στις δυνατότητές του σώματος στρατού, οι οποίες το αναβαθμίζουν σε επιχειρησιακό επίπεδο και η δεύτερη αφορά στην τοπική κοινωνία και στο κοινωνικό σύνολο, αφού πλέον το Σώμα Στρατού θα μπορεί να συνδράμει με επιπρόσθετες δυνατότητες μηχανικού, στην ΠΑΜΘ για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών».

Με τη σειρά του ο περιφερειάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «από την αρχή της θητείας μας είχαμε θέσει μαζί με τους συνεργάτες μου έναν βασικό στόχο. Όχι μόνο να απορροφούμε ευρωπαϊκούς πόρους αλλά να επιλέγουμε εκείνα τα έργα και τις δράσεις που να έχουν χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες» και πρόσθεσε: «Στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες και τους άντρες του Ελληνικού Στρατού που καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για τους πολίτες και την πατρίδα και τους παρέχουμε τα απαραίτητα μέσα για την υψηλή αποστολή τους. Σήμερα ειδικά, που έχουμε αρχίσει να ζούμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η ευθύνη μας να στηρίξουμε τον Ελληνικό Στρατό στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι μεγαλύτερη από ποτέ».

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…