Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δυο φορές στα …αζήτητα η πεζογέφυρα Κιμμερίων  

Δυο φορές στα …αζήτητα η πεζογέφυρα Κιμμερίων  

0

Σε απευθείας διαπραγμάτευση το έργο μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος – Οι ανατιμήσεις στο σίδηρο  αποθαρρύνουν τους κατασκευαστές να δεσμευτούν με δημόσιες συμβάσεις

 

«Τα παιδία παίζει» στο σπίτι του Μουζαφέρ Μπέη  – Σε 21 διατηρητέα κτήρια ιδιοκτήτης ο δήμος Ξάνθης

 

 

Πληθαίνουν  οι άγονοι διαγωνισμοί στον δήμο Ξάνθης λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος προκαλώντας καθυστερήσεις σε έργα που είναι σε φάση δημοπράτησης. Το φαινόμενο του « χτυπά» όλους τους δήμους και έχει γενεσιουργό αιτία τον πόλεμο στην Ουκρανία που εκτόξευσε την χρηματιστηριακή τιμή του σιδήρου και των κατασκευαστικών υλικών τινάζοντας στον αέρα εγκεκριμένους προϋπολογισμούς έργων. Θύμα της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι το έργο  της κατασκευής της «πεζογέφυρας των Κιμμερίων» που ως γνωστόν αφού πέρασαν κάποια χρόνια για να ολοκληρωθεί η μελέτη και να ωριμάσει το έργο ήδη οι δύο διαγωνισμοί  κρίθηκαν άγονοι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Σε απευθείας διαπραγμάτευση το έργο της πεζογέφυρας των Κιμμερίων μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς

Άγονος κρίθηκε και ο δεύτερος  διαγωνισμός για  την πεζογέφυρα Κιμμερίων για τους λόγους που προαναφέραμε και η αναθέτουσα αρχή που είναι ο δήμος Ξάνθης έχει το δικαίωμα εκ του νόμου  να ξεκινήσει την διαδικασία της διαπραγμάτευσης η οποία περιλαμβάνει την πρόσκληση των ενδιαφερομένων να καταθέσουν προσφορές. Εξηγώντας τη διαδικασία αλλά και τις αιτίες που βγάζουν  άγονους διαγωνισμούς ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Ζερενίδης σημείωσε: «Θα καλέσουμε τους  κατασκευαστικούς φορείς να δώσουν προσφορές. Εκτός από τις αυξήσεις στο σίδηρο και  τα κατασκευαστικά υλικά υπάρχει και η αβεβαιότητα και οι κατασκευαστές είναι επιφυλακτικοί στο να δεσμευτούν με μια δημόσια σύμβαση και μια συγκεκριμένη τιμή  γνωρίζοντας ότι υπερέχει στοιχείο του δημοσίου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 500.000 ευρώ και ίσως χρειαστεί να κάνουμε κάποια διόρθωση για να καλύψουμε τις ανατιμήσεις και τελικά να κηρυχθεί ανάδοχος στο έργο. Είναι ένα έργο σημαντικό για τον οικισμό των Κιμμερίων και θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα».

Ενστάσεις από την ανάδοχη εταιρεία των ασφαλτοστρώσεων – Ζητούσε από τον δήμο να καλύψει τα έξοδα για  την ανακύκλωση των οικοδομικών αποβλήτων  

Ενδεικτικό την στενότητας που αντιμετωπίζουν οι  κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα είναι και αυτό που εξέτασε η οικονομική επιτροπή στην χθεσινή της συνεδρίαση και αφορούσε την  απόρριψη της από 12-052022 ένστασης της αναδόχου Εταιρείας ‘ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΕ’ του έργου με τίτλο: « Αποκατάσταση οδοστρωμάτων οδικού δικτύου Δήμου Ξάνθης» εργολαβία: « Αποκατάσταση βατότητας οδοστρωμάτων Δ.Ε. Σταυρούπολης» και β) την έγκριση του 1ου Α.Π.& του 1ου ΠΚΤΜΝΕ του ανωτέρου έργου. Όπως ανέφερε ο εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης Ιωάννης Ζερενίδης η εταιρεία κατέθεσε ένσταση ζητώντας να καλύψει ο δήμο την διαχείριση των οικοδομικών αποβλήτων, την μεταφορά και την ανακύκλωσή τους υποστηρίζονται ότι είναι μια επιπλέον εργασία που έχει δαπάνη και πρέπει να την καλύψει ο δήμος. Η ένσταση εξετάστηκε από το τεχνικό συμβούλιο της περιφέρειας και απορρίφθηκε και στην συνέχεια εξετάστηκε από την Αποκεντρωμένη και απορρίφθηκε εκ νέου και έτσι ο δήμος δεν θα επιβαρυνθεί. Είναι σύνηθες οι ανάδοχες εταιρείες επειδή δίνουν εκπτώσεις για τα έργα να πιέζουν τους δήμους για  να μην επιβαρύνονται με περαιτέρω έξοδα. Το έργο των ασφαλτοστρώσεων ωστόσο θα συνεχιστεί.

Muzafer Bei 1-empros

«Τα παιδία παίζει» στο σπίτι του Μουζαφέρ Μπέη

Το θέμα της έγκρισης των τεχνικών προδιαγραφών της προμήθειας με τίτλο: «Παιδικός Χώρος Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Ξάνθης, Εμμανουήλ Φανουράκη έδωσε αφορμή για συζήτηση αναφορικά με την χρήση του ανακαινισμένου κτηρίου που είναι γνωστό ως σπίτι του Μουζαφέρ Μπέη. Όπως ειπώθηκε θα χρησιμοποιηθεί ως ένας πολυχώρος με άξονα το παιδί και τα παιχνίδια και θα συνδέεται με την τοπική ιστορία. Θα υπάρχουν διάφορα εκθέματα με παιχνίδια άλλων εποχών που σημερινά παιδιά δεν τα γνωρίζουν και θα είναι επίσης  και  σε διαδραστική μορφή ώστε τα παιδιά που θα επισκέπτονται τον χώρο να μπορούν να μαθαίνουν πως παίζονταν αυτά τα παιχνίδια.

Σε 21 διατηρητέα κτήρια ιδιοκτήτης ο δήμος Ξάνθης

Ο δήμος Ξάνθης έχει στην ιδιοκτησία του 21 κτήρια τα οποία είναι διατηρητέα και εκ των οποίων κάποια έχουν ανακαινιστεί πλήρως. Το πρόβλημα είναι ότι  χρειάζονται  συντήρηση και  ο δήμος πρέπει να δαπανά ένα σεβαστό ποσό γι αυτά. Γι αυτό πάντοτε υπάρχει ένας προβληματισμός ως προς την αναγκαιότητα να ανακαινίζονται και  να συντηρούνται  κτήρια που δεν έχουν χρήση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…