Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φορολογικές δηλώσεις: 7 στους δέκα δεν πληρώνουν φόρο ή έχουν επιστροφή

Φορολογικές δηλώσεις: 7 στους δέκα δεν πληρώνουν φόρο ή έχουν επιστροφή

0

Απορρίπτει η κυβέρνηση τα αιτήματα παράτασης

Με το 97,5% των φορολογικών δηλώσεων να έχει ήδη υποβληθεί εξέπνευσε η προθεσμία και ολοκληρώνεται, μετά από δύο παρατάσεις, η σχετική διαδικασία. Σε δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «δεν υπάρχουν  σκέψεις για νέα παράταση καθώς η διαδικασία σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, καθώς έχει υποβληθεί η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων, που ανέρχονται σε 6,2 εκατ.». Όπως τόνισε, έχουν ήδη δοθεί δύο παρατάσεις.

Όσοι υπέβαλαν τη δήλωση τους εντός του Αυγούστου και προκύπτει ποσό πληρωμής, θα πρέπει το αργότερο σήμερα 31 Αυγούστου, να πληρώσουν διπλή δόση στην εφορία. Μάλιστα, όσοι αποφασίσουν να αποπληρώσουν εφάπαξ τον φόρο θα έχουν και έκπτωση 3%.

Αν και υπολείπονται λιγότερες από 160.000 φορολογικές δηλώσεις, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζήτησε από την κυβέρνηση να παρατείνει εκ νέου τις προθεσμίες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Το αίτημα διατυπώνεται δεδομένου ότι -όπως αναφέρει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος- δεν έχουν υποβληθεί περίπου 150.000 δηλώσεις και η πλατφόρμα υπολειτουργεί με μεγάλες καθυστερήσεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι τη Δευτέρα είχαν υποβληθεί 6,22 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, ενώ το περσινό διάστημα είχαν υποβληθεί συνολικά 6,38 εκατομμύρια, ενώ το ποσό που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Με βάση τη νομοθεσία, όσοι φορολογούμενοι δεν αξιοποιήσουν και τη σημερινή μέρα για την υποβολή της δήλωσής τους, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης που ξεκινά από τα 100 ευρώ και φθάνει έως τα 500 ευρώ.

Από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι και φέτος 7 στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, είτε έχουν επιστροφή. Επίσης, 3.181.356 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα από ακίνητα, ενώ 1.472.389 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα:

– Το 35,03% των φορολογικών δηλώσεων είναι χρεωστικές, με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,87 δισ. ευρώ ή 1.319 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% ή σε έως 8 μηνιαίες δόσεις, με τη δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Αυγούστου.

– Το 13,34% είναι πιστωτικές, με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 356 εκατ. ευρώ ή 429 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα.

– Το 51,64% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η φορολογική διοίκηση θα ξεκινήσει διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα εισοδήματα που δηλώθηκαν καθώς και οι δαπάνες ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχει λάβει η ΑΑΔΕ από διάφορους φορείς και πιστωτικά ιδρύματα. Όσοι εντοπιστούν με αδήλωτα εισοδήματα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Σημειώνεται ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι ξεχνούν να δηλώσουν εισοδήματα από την αλλοδαπή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…