Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Ασταμάτητο το ράλι του φυσικού αερίου: Πάνω από τα 315 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Ασταμάτητο το ράλι του φυσικού αερίου: Πάνω από τα 315 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

0

Ασταμάτητο είναι το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες καταγράφουν νέο υψηλό ρεκόρ εχθές, ξεπερνώντας το φράγμα των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 10ετιών έχει εντείνει τον ανταγωνισμό των χωρών για την εξασφάλιση προμηθειών.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Σεπτέμβριο (TTF) έκλεισε προχθές με αύξηση 13%, ενώ εχθές σκαρφάλωσε περαιτέρω στα 315 ευρώ η μεγαβατώρα και στις 10.40 διαμορφωνόταν στα 309 ευρώ με άνοδο 5,7% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Οι τιμές στην Ευρώπη είναι υπερδεκαπλάσιες από τον μέσο όρο για αυτή την περίοδο του έτους, αποσταθεροποιώντας τις οικονομίες, υπονομεύοντας το ευρώ και ασκώντας πίεση στους Ευρωπαίους πολιτικούς να αμβλύνουν τον αντίκτυπο από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 10ετιών.

Η διαταραχή στην προσφορά αερίου επιδεινώθηκε αυτή την εβδομάδα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό με την Ασία για περιορισμένα φορτία LNG.

Οι ροές ρωσικού αερίου παραμένουν περιορισμένες, ενώ αναμένονται χαμηλότερες ροές και από τη Νορβηγία έως τον Σεπτέμβριο λόγω έργων συντήρησης.

Στις ΗΠΑ, μία μεγάλη εγκατάσταση LNG, η οποία είχε υποστεί ζημιές από έκρηξη, δεν θα λειτουργήσει πριν από τον Νοέμβριο αντί του Οκτωβρίου που αναμενόταν.

Η ΕΕ βασίζεται πολύ στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία για να καλύψει το κενό που αφήνει η μείωση των ροών από τη Ρωσία λόγω των αντίποινων που επέβαλε η Μόσχα για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση.

Οι συνθήκες στην αγορά θα γίνουν ακόμη πιο σφιχτές καθώς η Gazprom θα σταματήσει τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream για τρεις ημέρες για εργασίες συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει ανησυχία ότι οι ροές μπορεί να μην ξαναρχίσουν μετά τις εργασίες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…