Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η γιγάντια πλωτή μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου έφτασε στο Θρακικό Πέλαγος

Η γιγάντια πλωτή μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου έφτασε στο Θρακικό Πέλαγος

0

Τι δήλωσαν η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE και ιδρύτρια μέτοχος της Εταιρείας, Ελμίνα Κοπελούζου και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Α.Ε., Κωνσταντίνος Σιφναίος


Στις 17 Δεκεμβρίου 2023 το «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ» εισήλθε στο Θρακικό Πέλαγος και αγκυροβόλησε ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Για το γεγονός η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE και ιδρύτρια μέτοχος της Εταιρείας, κα. Ελμίνα Κοπελούζου, δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα, με την άφιξη του πρώτου ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου της Gastrade, αποτελεί για όλους εμάς μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα. Μια ημέρα-σταθμός που σηματοδοτεί την υλοποίηση της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου και ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του LNG Αλεξανδρούπολης. Ένα ορόσημο για την ακριτική αυτή πόλη της Ελλάδας, που αναβαθμίζεται σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE και ιδρύτρια μέτοχος της Εταιρείας, Ελμίνα Κοπελούζου, επισημαίνει στη δήλωσή της:

«Για να φτάσουμε εδώ σήμερα συνέβαλαν πολλοί. Ιδιαίτερα, όμως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους και τους φορείς της Αλεξανδρούπολης, που στάθηκαν δίπλα μας όλο αυτό τον καιρό. Σαν ελάχιστη ανταπόδοση, ονομάσαμε το FSRU μας «Αλεξανδρούπολις».

Από την πλευρά μου, θα ήθελα να αφιερώσω την ημέρα αυτή στον πατέρα μου, Δημήτρη Κοπελούζο, ο οποίος βλέπει ένα τόσο σημαντικό έργο, που ο ίδιος οραματίστηκε και έβαλε σε τροχιά 15 χρόνια πριν, να μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία υλοποίησής του».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Α.Ε., Κωνσταντίνος Σιφναίος, παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα πρόσδεσης του μετασκευασμένου πλοίου στον θαλάσσιο χώρο της Αλεξανδρούπολης και έναρξης λειτουργίας του ως FSRU. Αυτό, θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη έναν νέο κόμβο τροφοδοσίας φυσικού αερίου της Νότιο-Ανατολική Ευρώπης, δημιουργώντας μια στρατηγικής σημασίας υποδομή στην Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, διαφοροποιώντας σημαντικά τον ενεργειακό χάρτη ως προς τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.

Αρχές Μαρτίου η λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με τον κ.Σιφναίο, «Το δεξαμενόπλοιο είναι ήδη στο αγκυροβόλιο του λιμένος Αλεξανδρούπολης και μεθαύριο αναμένεται να φύγει για τη θέση της μόνιμης αγκυροβολίας του η οποία είναι 17 χιλιόμετρα – περίπου δέκα ναυτικά μίλια – Νοτιο-Δυτικά από το λιμάνι απέναντι από τη Μάκρη». Το αργότερο εντός μίας εβδομάδας – αναλόγως των καιρικών συνθηκών – με τη συνδρομή ειδικών ρυμουλκών θα ολοκληρωθεί το δέσιμο του πλοίου με 12 άγκυρες, έξι μπροστά κι έξι πίσω.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Gastrade, μετά θα ακολουθήσει η σύνδεση του ειδικά διασκευασμένουη πλοίου με τον «ομφάλιο λώρο», του συστήματος επικοινωνίας του με την ακτή, «ουσιαστικά είναι το σετ από τα καλώδια επικοινωνίας τα οποία θα μεταφέρουν την πληροφορία από το πλωτό προς την εγκατάσταση στο βυθό και από εκεί προς το βανοστάσιο της ακτής». Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και η σύνδεση του υποθαλάσσιου σωλήνα, «Αυτό θα γίνει μ’ έναν εύκαμπτο σωλήνα. Υπάρχει ένα ‘ειδικό μπαλκόνι’ επάνω στο πλοίο στο οποίο θα συνδεθούν αυτά τα δύο εξαρτήματα (σ.σ.: το σύστημα επικοινωνίας και ο υποθαλάσσιος σωλήνας) κι έτσι θα μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες και κυρίως να μεταφέρει το αέριο το οποίο αεριοποιείται επάνω στο πλωτό προς τον υποθαλάσσιο σωλήνα και να φύγει προς το δίκτυο».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …