Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κουρμπάν Μπαϊράν: Την αγάπη, τη θυσία και την αλληλεγγύη γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας

Κουρμπάν Μπαϊράν: Την αγάπη, τη θυσία και την αλληλεγγύη γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας

0

Ξεκινά αύριο ο εορτασμός της πιο σημαντικής θρησκευτικής εορτής του μουσουλμανικού κόσμου. Σήμερα οι προετοιμασίες της εορτής

 Τη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ , προετοιμάζονται από σήμερα, ημέρα παραμονής, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας.

Οι γυναίκες αναλαμβάνουν ετοιμασίες και καθαριότητα, καθώς αναμένεται να δεχθούν επισκέψεις από φίλους και συγγενείς, αλλά και από μέλη των οικογενειών τους που θα έρθουν από άλλες χώρες όπου διαμένουν, όπως Γερμανία, Τουρκία κλπ.

Η γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ, γιορτή θυσίας, φιλανθρωπίας, πίστης και κοινωνικής αλληλεγγύης ξεκινά από το Σάββατο 9 Ιουλίου. Σύμφωνα με την παράδοση, το Ιντ αλ-αντχά, η γιορτή των θυσιών (kurban=θυσία) , είναι μια υπενθύμιση της προθυμίας, όπως αυτή που έδειξε ο Αβραάμ θυσιάζοντας το γιο του για τον Αλλάχ. Γι’ αυτό ακόμη και σήμερα οι πιστοί μουσουλμάνοι μέρες πριν σπεύδουν να προμηθευτούν την αγορά ενός ζωντανού προβάτου και να το σφάξουν δωρίζοντας ένα μέρος σε άπορες οικογένειες.

Σύμφωνα με την παράδοση της μουσουλμανικής θρησκείας –που όπως μπορούμε να δούμε δεν διαφέρει πολύ από το Χριστιανικό Πάσχα- κατά την διάρκεια της γιορτής θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από τον χότζα. Στη συνέχεια το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται σε τρία μέρη, με το πρώτο να δίνεται στους φτωχούς, το δεύτερο στους συγγενείς και το τρίτο να μένει στο σπίτι.

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ στη Θράκη

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ αποτελεί μία από τις δύο κορυφαίες θρησκευτικές εορτές, Μπαϊράμ τις οποίες γιορτάζουν οι Μουσουλμάνοι. Όπως και το Ιντ αλ-φιτρ (Σεκέρ Μπαϊράμ), έτσι και το Κουρμπάν Μπαϊράμ αρχίζει με μια σύντομη προσευχή που ακολουθείται από ένα κήρυγμα (khuṭba) και διαρκεί 3 ημέρες (αρχίζει τη 10η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου, που συμβαίνει να είναι περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του μήνα με το Ραμαζάνι).

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είθισται να συνεστιάζονται σε σπίτια και να επισκέπτονται τους τάφους των αποθανόντων μελών της οικογένειας. Αν κάποιος επισκεφθεί ένα μουσουλμανικό σπίτι την ημέρα αυτή θα δεχθεί κεράσματα όπως κολόνια, καραμέλες και καφέ. Κατά την διάρκεια της ημέρας, τα παιδιά τριγυρνάνε τις μουσουλμανικές συνοικίες χτυπώντας τα κουδούνια των σπιτιών, φιλώντας το χέρι του οικοδεσπότη και λαμβάνοντας ευχές για το μπαϊράμι μαζί με γλυκά και χρήματα.

Μάλιστα, η κοινή και αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη, έχει οδηγήσει σε ανταποδώσεις και συνεορτασμούς, αφού πολλοί χριστιανοί δέχονται κουρμπάνια από κρέας τις ημέρες αυτές, ενώ προσφέρουν τσουρέκια και αυγά στους μουσουλμάνους γείτονες και φίλους τις ημέρες του χριστιανικού Πάσχα.

Χρόνια Πολλά με υγεία, αισιοδοξία και αγάπη!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…