Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ρωσία: Αθέτησε πληρωμή εξωτερικού χρέους για πρώτη φορά από το 1918

Ρωσία: Αθέτησε πληρωμή εξωτερικού χρέους για πρώτη φορά από το 1918

0

Βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμής σε ομόλογα ξένου νομίσματος

Για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα η Μόσχα δεν πλήρωσε χρέος της σε ξένο νόμισμα, γεγονός που αποτελεί το αποκορύφωμα των επιπτώσεων που έχουν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ρωσία αθέτησε την αποπληρωμή του χρέους της στο εξωτερικό για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα αφότου έχασε μια προθεσμία για την Κυριακή, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία διαθέτει τα χρήματα για να πληρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια και είναι πρόθυμη να πληρώσει. Ωστόσο, οι κυρώσεις κατέστησαν αδύνατη τη μεταφορά του ποσού στους διεθνείς πιστωτές.

Το Κρεμλίνο ήταν αποφασισμένο να αποφύγει την χρεοκοπία, η οποία αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το κύρος του έθνους, ενώ ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την κατάσταση «φάρσα».

Η πληρωμή τόκων 100 εκατομμυρίων δολαρίων έπρεπε να καταβληθεί στις 27 Μαΐου. Η Ρωσία λέει ότι τα χρήματα στάλθηκαν στην Euroclear, μια τράπεζα που στη συνέχεια θα διένειμε την πληρωμή στους επενδυτές.

Αλλά αυτή η πληρωμή έχει κολλήσει εκεί, σύμφωνα με το Bloomberg  και οι πιστωτές δεν την έχουν λάβει. Τα χρήματα δεν είχαν φτάσει εντός 30 ημερών από την ημερομηνία λήξης, δηλαδή το απόγευμα της Κυριακής, και έτσι θεωρείται χρεοκοπία.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία χρεοκόπησε το εξωτερικό της χρέος ήταν το 1918, κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Μπολσεβίκων όταν ο νέος κομμουνιστής ηγέτης Βλαντιμίρ Λένιν αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Επίσης, η τελευταία οποιουδήποτε είδους χρεοκοπία της Ρωσίας ήταν το 1998, καθώς η χώρα συγκλονιζόταν από την κρίση του ρουβλίου κατά τη διάρκεια του χαοτικού τέλους του καθεστώτος του Μπόρις Γέλτσιν. Εκείνη την εποχή η Μόσχα απέτυχε να διατηρήσει τις πληρωμές για τα εγχώρια ομόλογά της, αλλά κατάφερε να μην αθετήσει το χρέος της στο εξωτερικό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…