Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σ. Τσιλιγγίρης: Τελική ευθεία για το αρδευτικό της Ξάνθης

Σ. Τσιλιγγίρης: Τελική ευθεία για το αρδευτικό της Ξάνθης

0

Εν αναμονή της Διυπουργικής για το έργο ΣΔΙΤ

Επαφές του βουλευτή στην Αθήνα με τον ΥΠΑΑΤ Γ Γεωργαντά, τον υφυπουργό Γ. Στύλιο και τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων για αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά καθώς και με τον Υφυπουργό Γιώργο Στύλιο και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Δημήτρη Παπαγιαννίδη συναντήθηκε στην Αθήνα ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης.

Όπως ενημερώνει ο βουλευτής, συζητώντας τέθηκαν όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός κλάδος στην περιοχή μας, μετά τις πρόσφατες ανατιμήσεις στα καύσιμα και τις ζωοτροφές. «Ο Υπουργός μου ανέφερε την έκδοση τροποποιητικής στην Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση του 2% στους κτηνοτρόφους, έτσι ώστε να επιδοτηθούν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι που μείναν εκτός επιχορήγησης. Μου ανέφερε ότι λύθηκε το πρόβλημα των χοιροτρόφων, που λόγω μη δήλωσης ΟΣΔΕ δεν έλαβαν την επιδότηση και πως σύντομα θα καταβληθούν τα ποσά που τους αναλογούν. Μου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα η κατάσταση θα βελτιωθεί και ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον πρωτογενή τομέα», αναφέρει ο ίδιος.

Ακόμη, σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν το αρδευτικό τόνισε: «τέλος το ευχάριστο για τον Νομό μας είναι η πορεία του αρδευτικού. Ήρθε η σειρά για την έκδοση Διυπουργικής στο έργο ΣΔΙΤ για την άρδευση του κάμπου της Ξάνθης, η οποία θα εκδοθεί εντός των ημερών. Σημειώνω ότι παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις στην πορεία του έργου και εκφράζω την ικανοποίηση μου. Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό με προϋπολογισμό 203.000.000€, το μεγαλύτερο στο Πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0,  περιλαμβάνει την κατασκευή:

  • των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο (υδροληψία από το Νέστο πριν το υφιστάμενο φράγμα Τοξοτών) στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης, σε πέντε (5) περιοχές συνολικής έκτασης 250 χιλ. στρεμμάτων με σκοπό την άρδευση.
  • των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2, η οποία είναι μια εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης, περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις 57.260 στρεμμάτων (που αποτελούν το 19% της συνολικής έκτασης) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

Το σύνολο των υπό μελέτη έργων αφορούν σε εκτάσεις που ανήκουν στο Νομό Ξάνθης.

Η περιοχή του έργου οριοθετείται δυτικά από τον ποταμό Νέστο, ανατολικά από τη λίμνη Βιστονίδα, νότια από την ακτογραμμή του Θρακικού πελάγους και τις παράκτιες αμμοθίνες, και βόρεια, κατά γενική έννοια, από τους πρόποδες της βόρειας ορεινής περιοχής».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Τα πιο λίγα πήραν οι δήμοι της Ξάνθης για τη χρηματοδότηση του ενεργειακού κόστους

Οι δήμοι της Ξάνθης έλαβαν από το ΥΠΕΣ συνολικά σχεδόν 500.000 ευρώ, ενώ στους άλλους νομο…