Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Μαΐου 2022

0

Σήμα Περιφέρειας
Ενδιαφέρον μεγάλο υπήρξε για το νέο σήμα-λογότυπο της Περιφέρειάς μας. Συνολικά κατατέθηκαν 11 προτάσεις που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν μία μεγάλη γκάμα θεμάτων από τη Νίκη της Σαμοθράκης, τους Φιλίππους, τον Δημόκριτο, τον Θράκα Ιππέα, τον Διόνυσο και κάποιες αφαιρετικές προτάσεις σε σκίτσο αλλά και γραφή του ονόματος με γράμματα αρχαίας γραμματοσειράς.
Η μεγάλη αυτή ανταπόκριση επιβεβαιώνει την πρότασή μας από τη στήλη, να γίνει μια δημόσια πρόσκληση κατάθεσης προτάσεων. Προτείνουμε δε η όποια πρόταση επιλεγεί να βραβευθεί και να υπάρξει και οικονομική επιβράβευση.
-Τέλος καλό, όλα καλά.
Γ.Δ.

Δυο λόγια ακόμη
Για το θέμα του σήματος της Περιφέρειας έχω να προσθέσω λίγα λόγια ακόμη έτσι σαν προβληματισμό.
Λοιπόν σήμερα η Περιφέρεια έχει το σήμα της. Όμως ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγής του. Εντάξει, συμφωνούμε και γίνεται η αλλαγή. Ρωτάω όμως. Τι θα εμποδίσει τον επόμενο Περιφερειάρχη να αλλάξει το σήμα και να προτείνει κάποιο νέο;
Άρα, για ν’ αποφευχθεί αυτή η κατά το δοκούν αλλαγή, να υπάρξει κάποια ασφαλιστική δικλείδα για να μη συμβεί αυτό το φαινόμενο.
Αν βέβαια μπορεί να ισχύσει αυτό κι αν νομικά κατοχυρώνεται η ισχύς του σήματος χωρίς δικαίωμα αλλαγής.
Γ.Δ.
Έρχονται συναυλίες
Φέτος θα σπάσει, κατά πως δείχνουν τα πράγματα, κάθε ρεκόρ το εθνικό ξεφάντωμα. Έρχονται συναυλίες, γιορτές, πανηγύρια, θεατρικές παραστάσεις, χοροί και έξω καρδιά.
Να είστε λοιπόν ψυχολογικά έτοιμοι αγαπητοί αναγνώστες διότι θα γίνει το ξεφάντωμα της δεκαετίας. Δεν θα υπάρξει χωριό χωρίς πανηγύρι, στάδιο και γήπεδο χωρίς συναυλία, περιοδείες θεάτρων για όλα τα γούστα.
Ότι δεν είδαμε, δεν ακούσαμε, δεν χορέψαμε, θα το ζήσουμε το καλοκαίρι του 2022.
Γι’ αυτό ετοιμαστείτε ψυχολογικά αλλά και οικονομικά και καλή διασκέδαση και ψυχαγωγία.
Γ.Δ.
Θα δούμε φέτος Γιορτές Παλιάς Πόλης;
Πρόκειται για συχνό ερώτημα που θέτουν στις μεταξύ τους συζητήσεις οι Ξανθιώτες.
Προφανώς οι συμπολίτες μας επιθυμούν να ξαναρχίσουν οι Γιορτές. Σίγουρα το ίδιο θέλουν και οι Σύλλογοι όπως βέβαια και αρκετοί επαγγελματίες και βιοτέχνες του χώρου της εστίασης.
Προσωπικά εκτιμώ πως εάν ο δείκτης των νέων νοσημάτων και νεκρών είναι χαμηλός, τότε, ναι, είναι σίγουρο πως οι Γιορτές θα πραγματοποιηθούν. Όλα δηλαδή θα εξαρτηθούν από αυτούς τους δείκτες του COVID.
Ένας από αυτούς που προσεύχεται, θα πω, να πάνε τα πράγματα καλά και να γίνουν οι Γιορτές είναι και ο δήμαρχος Τσέπελης. Είναι αλήθεια πως στάθηκε άτυχος τόσο τις Γιορτές αυτές όπως και το Καρναβάλι.
Γ.Δ.
Δεν θέλει, δεν μπορεί ή δεν της το επιτρέπουν;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά πραγματικό και το εκφράζουν οι δημότες Ξάνθης και κυρίως προς την Τροχαία Ξάνθης και δευτερευόντως προς τον δήμο, διότι μερίδιο ευθύνης έχει κι αυτός.
Λοιπόν, ο λόγος για το ασύστολο και πέραν πάσης λογικής και υπομονής των δημοτών- πολιτών φαινόμενο παράνομου παρκαρίσματος επί των πεζοδρομίων του κέντρου της πόλης.
Οι πολίτες ρωτούν να μάθουν την αιτία της αδιαφορίας της Τροχαίας προς το φαινόμενο αυτό και κάνουν διάφορες σκέψεις μήπως δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο, μήπως δεν θέλει (που πρέπει να δικαιολογήσει το γιατί), ή μήπως της το απαγόρευσε κάποιος ή της υπέδειξε να μην ασκούν με συνέπεια ό,τι ο νόμος ορίζει.
Γ.Δ.
Υπάρχει θετικό προηγούμενο
Το φαινόμενο με τα πεζοδρόμια της πόλης να καταλαμβάνονται από Ι.Χ. αυτοκίνητα ή μοτό, είναι ομολογουμένως σε έξαρση στην πόλη μας. Τέτοιο μπάχαλο αλλά και αγνόηση του ΚΟΚ δεν νομίζουμε να συμβαίνει σε άλλη πόλη. Όλοι δε οι κάτοικοι συμφωνούν πως αιτία έξαρσης του φαινομένου είναι η έλλειψη της αστυνόμευσης.
Προφανώς η αστυνομική διεύθυνση θα δικαιολογηθεί πως δεν έχει προσωπικό, αλλά η δικαιολογία δεν ευσταθεί διότι η Τροχαία Ξάνθης είναι αυτή που με σχέδιο, επιμονή και διάρκεια, κατάφερε να πείσει τους οδηγούς μοτό να φορούν κράνος κατά 95%!
Οι ίδιοι άνδρες λοιπόν, με την ίδια τακτική, εάν πάρουν εντολή, θα ξεκινήσουν την εφαρμογή του νόμου και στο θέμα του παράνομου παρκαρίσματος. Αρκεί βέβαια να τους δοθεί η εντολή και να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Τόσο απλά.
Γ.Δ.
Μια πρόταση
Εν όψει της Καλοκαιρινής περιόδου που μας έρχεται σύντομα και εξαιτίας της αδυναμίας προς το βουνό και γενικά την φύση, τολμώ να καταθέσω μια πρόταση. Πρόταση που γνωρίζω πως δύσκολα θα φθάσει εκεί που πρέπει, αλλά ας την στείλουν οι τοπικοί μας αρμόδιοι.
Λοιπόν επειδή η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι θα είναι αυξημένες και ως εκ τούτου θα έχουμε πυρκαγιές, ιδού μια ταπεινή ιδέα που την πρωτοείπε ο Γιάννης Γκεβρέκης.
Είπε λοιπόν πριν χρόνια και την έχω ενστερνιστεί απολύτως, πως μόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία με όσα μέτρα κι αν διαθέσει και άνδρες, δεν αρκεί. Όχι γιατί δεν είναι ικανοί. Κάθε άλλο. Όμως το δάσος, τα δάση, τα γνωρίζουν οι δασολόγοι, οι δασάρχες, αυτοί που ζουν σ’ αυτά, που γνωρίζουν τα δέντρα και πως αντιδρούν και ποια αντιμετώπιση χρειάζονται.
Λοιπόν, με λίγα λόγια, είναι απαραίτητοι οι άνθρωποι των δασαρχείων στις πυρκαγιές στα δάση. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν, κι αυτή η γνώση τους είναι πολύτιμη γι’ αυτό θα πρέπει ν’ αξιοποιηθεί.
Τονίζω πως άλλου είδους η φωτιά στον αστικό ιστό μιας πόλης και άλλη στο δάσος.
Γ.Δ.
Κεράσια αγάπη μου
Κάθε εποχή ως γνωστόν έχει και τα φρούτα της. Την περίοδο αυτή λοιπόν έχουμε ένα από τα πιο αγαπητά και νόστιμα φρούτα, το κεράσι. Μάλιστα λέγεται πως δύσκολα θα βρεις άνθρωπο που να μην του αρέσουν. Όμως, άγνωστο γιατί οι παραγωγοί και έμποροι έχουν αυξήσει τις τιμές που έχουν φτάσει σε επίπεδο εκτόξευσης.
Στα ύψη λοιπόν προς το παρόν τα αγαπημένα κεράσια εγχώριας παραγωγής, που σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ η τιμή τους έφθασε μέχρι το εξωφρενικό ποσό των 18 ευρώ!
Βέβαια οι καταναλωτές περιμένουν τα ντόπια κι αυτά της Ροδόπης που ελπίζουν να τα απολαύσουν σε λογικές τιμές.
Γ.Δ.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στους δρόμους της αιωνιότητας

Άλλος ένας μεγάλος έφυγε …Ο  κορυφαίος συνθέτης διεθνώς καταξιωμένος Βαγγέλης Παπαθανασίου στα 79 του χρόνια αφήνοντας τεράστιο και πολύτιμο έργο. Ο βραβευμένος με Όσκαρ για τις ουράνιες μουσικές του στους «Δρόμους της Φωτιάς» το 1981. Θεωρείται ο Έλληνας που καθόρισε διεθνώς την ηλεκτρονική μουσική ενσωματώνοντας σε αυτήν προαιώνιους και συμπαντικούς κώδικες. Είναι ο συνθέτης που …μελοποίησε το σύμπαν. Οι μουσικές συνθέσεις του για τη NΑSA έγιναν αποχαιρετισμοί στην επίγεια εμπειρία.  «Γιατί χρειαζόμαστε τη μουσική; Γιατί είναι η γλώσσα που μιλάνε όλοι, αν όχι στο σύμπαν, τουλάχιστον σίγουρα στη Γη. Δεν μιλάς κινέζικα ή ελληνικά, αλλά σίγουρα “μιλάς” την μουσική. Γιατί σφυρίζεις, γιατί σιγοτραγουδάς λα,λα,λα,λα όταν είσαι δύο χρονών; Γιατί άρχισα να ασχολούμαι με τη μουσική όταν ήμουν μόλις τεσσάρων ετών; Ποιος μου το έμαθε αυτό; Η μουσική δεν ανήκει σε κανέναν, είναι κώδικας η μουσική. Κάνει το σύμπαν να κινείται, του δίνει σχήμα», είχε πει σε συνέντευξή του ο διεθνής Vangelis.

Με την μουσική του κατέκτησε την αιωνιότητα!

Μ.Ξ.

30 θεατρικές παραστάσεις έκλεισαν στο υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο για το καλοκαίρι

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται πως θα είναι πλούσιο σε πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα στην Ξάνθη.  Μέχρι στιγμής για το  υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο έχουν ενδιαφερθεί θίασοι για 30 παραστάσεις και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών το έχουν ανακοινώσει στο πρόγραμμά τους. Όπως η θεατρική παράσταση «Ηλέκτρα» με την Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο, το δημοφιλές ζευγάρι από την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες», που θα δούμε στην Ξάνθη στις 17 Ιουλίου καθώς και η κωμωδία  «Εκτός Ελέγχου»,  με πλειάδα γνωστών ηθοποιών που γράφει ο γνωστός μας «Αρκάς», στις 25 Ιουλίου.

Ο κόσμος διψά για θέατρο, διψά για συναυλίες μετά από τον εγκλεισμό 2 χρόνων.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…