Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

0

Πόσα να είναι άραγε;
Το ερώτημα μπήκε στη γνωστή παρέα «πόσα είναι σήμερα τα καφέ στην Ξάνθη; Μπορεί να γίνει υπολογισμός τους;»
Ότι είναι πολλά, δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα έλεγα πως είναι πάρα πολλά μάλιστα. Τώρα πόσα είναι, ε, αυτό είναι μια προσέγγιση αυθαίρετη. Γιατί πέρα από αυτά τα νέα καφέ που σερβίρουν για το δρόμο, «στο χέρι», υπάρχουν και τα γνωστά καφενεία και οι γνωστές επίσης καφετέριες.
Προσωπικά εκτιμώ πως συνολικά όλα τα καφέ, παλιά και νέα πρέπει να είναι γύρω στα εκατό. Στην πόλη μόνον, γιατί στα χωριά δύσκολα να υπάρχει εικόνα.
Γ.Δ.


Κατανόηση στο πρόβλημα
Πάντοτε μια ξαφνική ασθένεια αποσυντονίζει τον άνθρωπο και τη δουλειά του.
Αυτό συνέβη χθες με τη διανομή της Εφημερίδας. Ξαφνική αδιαθεσία ήταν η αιτία που οι αγαπητοί μας συνδρομητές δεν είχαν την εφημερίδα τους όπως πολλά χρόνια τώρα πρωί- πρωί στο γραφείο ή το σπίτι τους.
Ανθρώπινα όλα, κατανοητά και οφειλόμενη από την πλευρά μας η συγγνώμη και η κατανόηση που σήμερα θα λάβετε και τις δύο μαζί.
Γ.Δ.


Όλα εξελίχτηκαν ομαλά
Λίγα πράγματα ν’ αναφέρουμε για το θέμα της εκλογικής διαδικασίας την Κυριακή.
Κατ’ αρχάς  όλα λειτούργησαν σε πόλη και χωριά άψογα.
Όλοι όσοι είχαν επιφορτιστεί με διάφορα καθήκοντα, από το πρωί στις 7 η ώρα ήταν στα εκλογικά κέντρα και η διαδικασία κύλησε ομαλά χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Ως προς την ίδια εκλογική πλευρά, μέγα πλήθος και μέγα πάθος απ’ έξω στα πηγαδάκια, αλλά όλα φυσιολογικά και χωρίς ούτε ένα παρατράγουδο.
Σοβαρότητα στις συζητήσεις, ενδιαφέρον, αλλού χαμόγελα κι αλλού προβληματισμός για το αποτέλεσμα.
Όλα όμως όπως αρμόζει σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα.
Γ.Δ.


Ζωή ή κατοστάρι;
Το ερώτημα ετέθη πριν λίγες ημέρες και είναι σαφέστατο. Διαλέγεις να κερδίσεις τη ζωή ή να χάσεις το κατοστάρι;
Η επιλογή ήταν επίσης σαφής. Επιλέχθηκε η ζωή και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό από τους άνω των 60 χρόνων. Οι οποίοι έτσι και το κατοστάρικο δεν θα χάσουν από τη σύνταξή τους αλλά και θα προστατεύσουν τόσο τη δική τους ζωή όσο και των αγαπημένων τους ανθρώπων.
Τελικά πού ήταν αρνητικό όλο αυτό; Στη λογική πάντως όχι. Μόνον οι παράλογοι θα επιμείνουν να χάσουν το κατοστάρι αλλά και τη ζωή τους να θέσουν σε κίνδυνο.
Ο καθείς και οι επιλογές του λοιπόν από τις οποίες και κρίνεται.
Γ.Δ.


Γυναικοκρατία
Φίλος αναγνώστης, δικηγόρος της πόλης μας, με αφορμή το σχόλιό μας για την εκλογή της νέας προέδρου του δικηγορικού κυρίας Χατζηφωτιάδου και τη λίστα των προέδρων στη Θράκη, την αύξηση του αριθμού των γυναικών στα συμβούλια, μας έκανε γνωστή μια λεπτομέρεια.
Μας είπε λοιπόν  πως στο Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης 9 από τα 11 μέλη του συλλόγου πως είναι γυναίκες!
Τέτοια νούμερα, ούτε στις Σκανδιναβικές χώρες έχουμε όπου υπάρχει μεγάλη προϊστορία· γυναίκες ν’ αναλαμβάνουν υψηλά αξιώματα.
-Να λοιπόν που η γειτονική Ροδόπη βάζει τα γυαλιά σε όλους.
Γ.Δ.


Μειώθηκε η απόδοσή τους
Περπατώντας κανείς στην πόλη, εκτός των άλλων, διαπιστώνει και μια εικόνα που λίγα χρόνια πριν δε θα την έβλεπε.
Εκατοντάδες καταστήματα κλειστά, ακόμη και στις κεντρικότερες οδούς. Μάλιστα τα ενοικιαστήριά τους έχουν ξεθωριάσει από τον χρόνο αφού το ενδιαφέρον για ενοικίαση είναι μικρό έως ελάχιστο.
Μάλιστα, αντί ν’ ανοίγουν νέα καταστήματα, υπάρχει μια τάση να κλείνουν. Από την περίπτωση των καταστημάτων που ανοίγουν, φυσικά, περιλαμβάνω τα καφέ, τα οποία «ξεφυτρώνουν» στα πιο απίθανα σημεία.
Γ.Δ.


Το ίδιο με τα γραφεία
Εκεί όμως που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα είναι τα ανοίκιαστα γραφεία στην πόλη μας.
Επενδύθηκαν αγοράζοντάς τα από συμπολίτες αρκετά χρήματα τα οποία δυστυχώς δεν αποδίδουν όσα θα έπρεπε.  Παράλληλα, οι τιμές έχουν πέσει αρκετά, αλλά το ενδιαφέρον είναι μικρό.
Έτσι, η οικονομική πρόσοδος που ανέμενε κάποιος επενδύοντας στα ακίνητα, έχει μειωθεί σημαντικά και για ορισμένα ακίνητα έχει απαξιωθεί μάλιστα.
Από την άλλη, η πιθανότητα να αντιστραφεί το σημερινό κλίμα είναι μικρή διότι ανάλογη είναι και η ζήτηση.
Γ.Δ.


Σταθερή αξία τα διαμερίσματα
Τελικά αποδείχτηκε πως διαχρονικά η επένδυση στα ακίνητα πως είναι όντως μια σωστή επιλογή. Βέβαια η δεκάχρονη στασιμότητα της οικονομίας δημιούργησε αρνητικό κλίμα και στον τομέα αυτόν.
Σήμερα, σε σταθερό επίπεδο ζήτησης παραμένει τελικά το διαμέρισμα στην Ξάνθη.
Μάλιστα κατά μια απρόβλεπτη εξήγηση, τα διαμερίσματα με 2 έως 3 κρεβατοκάμαρες. Τα λεγόμενα μεγάλα.
Από την άλλη, υπάρχει και μια μικρή αύξηση στις τιμές των ενοικίων που σημαίνει πως το προσφερόμενο εισόδημα είναι ικανοποιητικό για την απόσβεση της επένδυσης όταν η αγορά γίνεται για εκμετάλλευση του ακινήτου.
Γ.Δ.


Λάθος η επιμονή Παπανδρέου – Φέρνει  πόλωση και διχασμό
Πολώνεται επικίνδυνα το κλίμα στο ΚΙΝΑΛ. Ενώ στον α’ γύρο επικράτησαν ήπιοι τόνοι και πολιτικός πολιτισμός, τα πνεύματα οξύνονται στον β΄ γύρο. Την αρχή έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου με δηλώσεις κατά του Νίκου Ανδρουλάκη που αφορούν τις επιλογές του ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας αιχμές για  θολή ιδεολογική τοποθέτηση και επιχειρώντας να καταρρίψει το ατού της ανανέωσης που προβάλλει. Σκληραίνει το παιχνίδι ο Παπανδρέου δείχνοντας ότι τα παίζει όλα για όλα στοχεύοντας στην ανατροπή. Όμως είναι λάθος επιλογή. Θα’ πρεπε να αποδεχτεί την ήττα και να αποχωρήσει. Η διαφορά είναι μεγάλη, δεν είναι 1 – 2 μονάδες ώστε να είναι αναστρέψιμη. Αυτή την στιγμή μόνο κακό γίνεται στο ΚΙΝΑΛ. Αν ειπωθούν λόγια σκληρά τότε πώς θα συγκατοικήσουν. Ή πήρε απόφαση ο Γιώργος Παπανδρέου και πάλι να αποχωρήσει;
Μ.Ξ.


Έφυγε πρόωρα και ξαφνικά συγγραφέας και δημοσιογράφος Σεμπαϊντήν Καραχότζα
Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία και στον χώρο μας από τον πρόωρο και ξαφνικό χαμό του δημοσιογράφου Σεμπαϊντήν Καραχότζα. Έφυγε στα 42 του μετά από βαρύ εγκεφαλικό, αφήνοντας πίσω του μία σύζυγο και δύο μικρά παιδιά.
Ένας άνθρωπος με δημοκρατικές ιδέες, περήφανος για την πομάκικη καταγωγή του που με πολλή δουλειά και με μεγάλες δυσκολίες ανέδειξε μέσα από τον συγγραφικό του έργο. Από το 2006 και για τρία χρόνια υπήρξε ο εκδότης της δίγλωσσης (ελληνικά-πομακικά) εφημερίδας “Natpresh – Η ανεξάρτητη φωνή των Πομάκων”. Έγραψε τρία βιβλία και συνεργάστηκε με διάφορα δημοσιογραφικά έντυπα, ενώ είχε λάβει μέρος και σε μία σειρά από συνέδρια και ημερίδες.
Αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν το ατρόμητο σθένος του να υποστηρίζει τα πιστεύω του και να πηγαίνει κόντρα σε κατεστημένα με προσωπικό κόστος.
Αντίο Σεμπαϊντήν…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…