Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξάνθη σαν χριστουγεννιάτικο παραμύθι

Ξάνθη σαν χριστουγεννιάτικο παραμύθι

0

Τα στολισμένα νεοκλασικά, σπίτια και καταστήματα κάνουν μαγικούς τους γιορτινούς περιπάτους στην Παλιά Πόλη

Μετράμε αντίστροφα… για την πιο λαμπερή περίοδο του έτους, τα Χριστούγεννα. Μπορεί ο κορωνοϊός και οι περιορισμοί να έχουν αλλάξει την καθημερινή ατμόσφαιρα, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να στερήσει από τα Χριστούγεννα το «φως»! Η πόλη «φορά τα γιορτινά της »!Οι ξανθιώτες βγαίνουν στην αγορά, επισκέπτονται την Ευχούπολη στην κεντρική πλατεία με συντροφιά τα παιδιά τους. Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση αποτυπώνεται και στα γραφικά στενά της Παλιάς Πόλης με τα στολισμένα μαγαζιά να δομούν το σκηνικό μίας τοποθεσίας όμοιας με παραμύθι! Οι στολισμένες βιτρίνες μεταδίδουν τον εορταστικό  παλμό σε μικρούς και μεγάλους. Επίσης, τα μεγάφωνα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ηχούν μελωδικά μεταλαμπαδεύοντας το χαρμόσυνο κλίμα των ημερών που έπονται…

Γιατί να επισκεφθεί κάποιος την Ξάνθη ενόψει εορτών;

Η Ξάνθη αποτελεί αναντίρρητα μία πόλη με πολιτιστικό υπόβαθρο, με παραδόσεις βαθιά ριζωμένες στο διάβα των χρόνων. Όλα αυτά γίνονται φανερά μέσα από μία επίσκεψη στους δρόμους της Παλιάς Πόλης Το «χεράκι» τους βάζουν και οι κάτοικοι, με τα στολίδια και τα εύθυμα χαμόγελά τους.

Ζωντανές τις σχέσεις τους με την παράδοση προσπαθούν να διατηρήσουν με κάθε ευκαιρία οι ξανθιώτες. Άλλωστε,τα Χριστούγεννα αποτελούν μία από της μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού και αυτή η πραγματικότητα διεισδύει στην πολιτιστική κουλτούρα της πόλης. Άλλωστε, μέσα από τα ήθη σκιαγραφούνται και συνάμα βρίσκουν διέξοδο οι ενδότερες-οι κρυφές ανησυχίες των ανθρώπων.

Καταληκτικά, αν και δεν μπορούμε να μιλούμε με βεβαιότητα για « Λευκά Χριστούγεννα» ο κάθε επισκέπτης, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχάσει να πακετάρει το σκούφο και τα γάντια του για να  εξερευνήσει την πόλη σε όλη την έκτασή της!!Από άκρη σ’άκρη!

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…