Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Νέα επένδυση από τα «Θερμοκήπια Θράκης» στην Κεσσάνη

Νέα επένδυση από τα «Θερμοκήπια Θράκης» στην Κεσσάνη

0
thermokipio-empros

Έγινε ο διαγωνισμός για το γεωθερμικό πεδίο, αξιολογείται η πρόταση της εταιρείας και τον Ιανουάριο αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με την Αποκεντρωμένη

 

Η νέα θερμοκηπιακή επένδυση θα δημιουργήσει 90 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναφορά του τμήματος που είχε μισθώσει ο όμιλος Ευθυμιάδη – Ξεκινά η διαδικασία κατάπτωσης της Εγγυητικής

 

Πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός και η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης & Φυσικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Ο διαγωνισμός αφορά 105 στρέμματα του γεωθερμικού πεδίου Κεσσάνης και διεξήχθη μέσα στον Δεκέμβριο.

Κατέθεσαν πρόταση τα Θερμοκήπια Θράκης του Ομίλου Χαλιωρή

Να θυμίσουμε ότι είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ μας στο φύλλο 20 Οκτωβρίου 2021 πως η εταιρεία «Θερμοκήπια Θράκης» είχε υποβάλει αίτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης για  μίσθωση έκτασης του γεωθερμικού πεδίου στην Κεσσάνη.

Έτσι η μοναδική πρόταση που κατατέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι αυτή της εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης του Ομίλου Χαλιωρή «Πλαστικά Θράκης» και αφορά κατασκευή νέου Θερμοκηπίου για κηπευτικά αντίστοιχο με αυτό που λειτουργεί στο Εράσμιο του δήμου Τοπείρου και παράγει επιτραπέζια ντομάτα, καθώς και άλλα θερμοκηπιακά προϊόντα με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας από το 2012. Ήταν τότε που υπογράφτηκε η μίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου  έκτασης 225.400 τ.μ χαμηλής θερμοκρασίας στο Ν. Εράσμιο- Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου και στην συνέχεια έγινε η  επένδυση.

90 μόνιμες θέσεις εργασίας

Η πρόταση βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά της από το αρμόδιο Τμήμα της Αποκεντρωμένης και αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης. Η επένδυση θα δημιουργήσει 90 μόνιμες θέσεις εργασίας όπως και στο Εράσμιο κι αυτό είναι πολύ θετικό για την τοπική κοινωνία που έχει οικονομικό και κοινωνικό αντίχτυπο. Το μίσθωμα του γεωθερμικού πεδίου που θα καταβάλλεται από την εταιρία, υπολογίζεται  με βάση την ενέργεια που καταναλώνεται καθώς αυτό που μισθώνεται είναι η ενέργεια και αποτελεί δημόσιο έσοδο.

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναφορά του τμήματος που είχε μισθώσει ο όμιλος Ευθυμιάδη – Ξεκινά η διαδικασία κατάπτωσης της Εγγυητικής

Την ίδια στιγμή που τα Θερμοκήπια Θράκης επεκτείνονται και στο γεωθερμικό πεδίο Κεσσάνης με νέα θερμοκηπιακή επένδυση ξεκινά η διαδικασία λύσης της σύμβασης με τον Όμιλο Ευθυμιάδη. Ο Όμιλος ζήτησε παράταση μέχρι τέλος του Δεκέμβρη και όταν εκπνεύσει η παράταση θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάπτωση της εγγυητικής.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Όμιλος Ευθυμιάδη είχε υπογράψει σύμβαση μίσθωσης του με την Αποκεντρωμένη στις 25 Απριλίου 2017 για την δημιουργία θερμοκηπίου της εταιρείας Agritex –Ενεργειακή ΑΕ του Ομίλου,  η επένδυση όμως δεν προχώρησε. Αρχικά εμφανίστηκε ως αιτία ο αναπτυξιακός νόμος που επεδίωκε η εταιρεία να ενταχθεί καθώς δεν χρηματοδοτούσε επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ στον πρωτογενή τομέα αλλά και όταν στην συνέχεια τροποποιήθηκε πάλι ο Όμιλος δεν την προχώρησε. Η σύμβαση που είχε υπογραφεί έχει λήξει και έτσι η έκταση που μισθώθηκε επιστρέφει στην Αποκεντρωμένη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…