Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στη μάχη κατά των 122.000 εκκρεμών συντάξεων οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές

Στη μάχη κατά των 122.000 εκκρεμών συντάξεων οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές

0

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Στη μάχη ρίχτηκαν από τη Δευτέρα οι πρώτοι 179 πιστοποιημένοι επαγγελματίες ξεκινώντας σε πρώτη φάση από τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλουν ασφαλισμένοι που προέρχονται από ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ. Οι αιτήσεις αυτές αντιστοιχούν στα ¾ του συνόλου των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλονται κάθε μήνα.

Το γεγονός ότι ξεκινούν από τις νέες αιτήσεις σημαίνει ότι παγώνει ένα μεγάλο τμήμα από τις εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς το 75% των από εδώ και πέρα υποθέσεων θα περνούν στα χέρια των πιστοποιημένων και δεν θα αθροίζονται με τις υπόλοιπες εκκρεμείς συντάξεις, παρά μόνον στις περιπτώσεις που παρέλθει τρίμηνο χωρίς να έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Οι, δε, εκκρεμείς συντάξεις -για τις οποίες έχουν παρέλθει πολλά τρίμηνα αναμονής των συνταξιούχων- θα ανατεθούν σε επόμενη φάση στους πιστοποιημένους συνεργάτες του ΕΦΚΑ, ενώ κατά κύριο λόγο θα τις χειριστούν οι υπάλληλοι του οργανισμού, χωρίς να έχουν όμως το βάρος και των νέων αιτήσεων που θα τις αναλάβουν οι ιδιώτες.

Κάθε πιστοποιημένος δικηγόρος-λογιστής θα μπορεί να αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει ως 5 αιτήσεις είτε σε ημερήσια είτε σε εβδομαδιαία είτε σε μηνιαία βάση, και για κάθε μία που τελειώνει θα προστίθεται μια νέα, ώστε ο αριθμός των φακέλων που έχει αναλάβει να μην πέφτει κάτω από 5.

Από σήμερα Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, οι 179 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι υποβάλλουν αίτημα εγγραφής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ (https://apps.efka.gov.gr/bAccess/) και από σήμερα θα μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα προκειμένου να ορίσουν τη χρονική διαθεσιμότητά τους για μελλοντικές συναντήσεις-ραντεβού με τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης.

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ασφαλισμένοι ΙΚΑ, ΟΓΑ κι ΟΑΕΕ για την επιλογή πιστοποιημένου επαγγελματία του ΕΦΚΑ που θα του αναθέσουν την έκδοση της σύνταξής τους είναι:

-Βήμα 1: Να έχει προηγηθεί η υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ.

-Βήμα 2: Σύνδεση με την πλατφόρμα όπου βρίσκονται τα ονόματα των πιστοποιημένων δικηγόρων-λογιστών.

-Βήμα 3: Στην οθόνη του υπολογιστή του ασφαλισμένου θα εμφανίζονται οι πιστοποιημένοι που είναι διαθέσιμοι, δηλαδή όσοι έχουν αναλάβει λιγότερες από 5 υποθέσεις.

-Βήμα 4: Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να διαπιστώσει ποιοι έχουν τις λιγότερες υποθέσεις και να επιλέξει αυτόν που επιθυμεί «κλικάροντας» το σχετικό πεδίο που θα του ζητηθεί.

-Βήμα 5: Μόλις κάνει την επιλογή του, ορίζει και την ημερομηνία και ώρα για να κλείσει ραντεβού με τον πιστοποιημένο επαγγελματία. Στη συνέχεια, μόλις επικυρωθεί το ραντεβού, θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, ο πιστοποιημένος επαγγελματίας θα πρέπει σε σύντομο διάστημα να συντάξει σχέδιο απόφασης συνταξιοδότησης και να το καταθέσει προς έγκριση στον ΕΦΚΑ για απονομή σύνταξης. Αν μέσα σε ένα μήνα δεν επικυρωθεί από τον αρμόδιο εισηγητή του ΕΦΚΑ, τότε η σύνταξη θα πληρωθεί με βάση το σχέδιο της απόφασης. Αν στο μέλλον ύστερα από έλεγχο αποδειχθεί λανθασμένη η απόφαση με δόλο, ο μεν ασφαλισμένος θα επιστρέψει τις συντάξεις που πήρε, ο δε πιστοποιημένος θα έχει πρόστιμο 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση δύσκολων αιτήσεων, ο πιστοποιημένος επαγγελματίας θα μπορεί να μην αναλάβει την υπόθεση και ο ασφαλισμένος να την αναθέσει σε άλλον.

Η έκδοση σύνταξης από πιστοποιημένους επαγγελματίες του ΕΦΚΑ είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους.

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα παίρνουν αποζημίωση από τον ΕΦΚΑ για τις υπηρεσίες τους και κατά μέσο όρο το κόστος ανά σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 250 ευρώ. Για παράδειγμα, και σύμφωνα με το τιμολόγιο του ΕΦΚΑ, για αναγνώριση πλασματικού χρόνου θα παίρνουν αποζημίωση 60 ευρώ, για βεβαίωση χρόνου ασφάλισης 40 ευρώ ή 80 ευρώ για περισσότερους του ενός φορείς, για τη σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης η αποζημίωση είναι 60 ευρώ, με 15 ευρώ επιπλέον ανά Ταμείο αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, για ρύθμιση οφειλών 40 ευρώ κ.λπ.

Η δυνατότητα επιλογής πιστοποιημένου επαγγελματία για την έκδοση σύνταξης είναι απαραίτητο να διευρυνθεί και σε όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις από τις αρχές Νοεμβρίου ή και του Οκτωβρίου γιατί διαφορετικά αυτές οι αιτήσεις θα περάσουν στις εκκρεμείς συντάξεις μετά από δύο μήνες και θα αυξηθεί ο χρόνος αναμονής.

Οι συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανά Ταμείο:

ΦΟΡΕΑΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 31/7/2021 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 30/9/2021
ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 42.595 42.691
ΕΝΤΑΧΘΕΝΤΑ (ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ κ.ά.) 2.070 1.813
ΟΑΕΕ 24.106 23.980
ΟΓΑ 29.702 29.266
ΕΤΑΑ 7.405 7.074
ΝΑΤ 2.343 1.988
ΕΤΑΠ-ΜΜΕ 302 287
ΔΗΜΟΣΙΟ 16.638 18.274
ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ (ελλιπή στοιχεία κ.λπ.) 3.591 3.074
ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 128.752 128.447
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υπουργείο Οικονομικών: Δίνονται παρατάσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, επίδομα θέρμανσης, εξοικονομώ και κορωνοχρέη

Δεκτά έγιναν τα αιτήματα συμβολαιογράφων Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 η προθ…