Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

0

Αδιαφόρησαν
Το σοβαρό θέμα συζήτησης των ημερών, πέραν πάσης αμφισβήτησης είναι η πανδημία του κορωνοϊού. Δεκάδες τα θύματα, χιλιάδες όσοι νοσούν. Μάλιστα υπολογίστηκαν πως κάθε μήνα χάνονται, πεθαίνουν 1000 άτομα! Δηλαδή ένα χωριό εξαφανίζεται πληθυσμιακά.
Κάποιοι όμως είχαν και έχουν ευθύνες για την τραγωδία αυτή. Και δεν εξαιρώ τοπικά όλους όσους αδιαφόρησαν ή έδειξαν μικρό ενδιαφέρον στο να δραστηριοποιηθούν και να πάρουν θέση και ενημερώσουν τους πολίτες με το κύρος του αξιώματός τους.
Βουλευτές (έχουμε και γιατρούς ανάμεσά τους κι ούτε μια σχετική δημόσια δήλωσή τους…), δήμαρχοι, περιφερειακοί, αντιπεριφερειακοί και άλλοι πολλοί.
Όλοι λίγο- πολύ, σιώπησαν. Το γιατί αυτοί το γνωρίζουν.
Όμως τα αξιώματα δεν πρέπει να είναι βουβά, πρέπει να μιλούν τη γλώσσα της λογικής.
Γ.Δ.


Ιδού και τα ποσοστά
Η κοινωνία της Ξάνθης έμεινε με ανοιχτό το στόμα, που λέει και ο λαός μας, διαβάζοντας τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασθέντων στον δήμο Αβδήρων.
Ιδού το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει τα δύο εμβόλια που είναι στο 17,74%.
Δηλαδή από συνολικό πληθυσμό 18.573 ατόμων, μόνον οι 3.295 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Το ίδιο ποσοστό περίπου 18,87% των κατοίκων έχουν κάνει μόνο τη μία δόση. Αριθμός κατοίκων 3.504 άτομα.
Το πλέον τραγικό της όλης υπόθεσης είναι πως ο δήμος Αβδήρων είναι τελευταίος σε ποσοστά εμβολιασθέντων. Πρώτος είναι ο δήμος Ξάνθης με 77,23%, δεύτερος ο δήμος Τοπείρου με 42,64%, τρίτος ο δήμος Μύκης με 31,65% και τέταρτος ο δήμος Αβδήρων με 17,74, πάντα για τους δύο εμβολιασμούς.
Γ.Δ.


Διαφορετικές προελεύσεις
Βέβαια, ασφαλείς εκτιμήσεις και εξαγωγές συμπερασμάτων για τα χαμηλά ποσοστά των δήμων Αβδήρων, κυρίως, όπως και Μύκης, είναι δύσκολο να βγουν.
Κατ’ αρχάς ο δήμος Αβδήρων έχει πληθυσμό Χριστιανών και Μουσουλμάνων όπως και ο δήμος Τοπείρου ο οποίος όμως βρίσκεται στο 43%, ενώ ο δήμος Αβδήρων που επίσης έχει μειονοτικό πληθυσμό βρίσκεται στο 18%. Άρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ν’ αναζητηθεί εκεί η μειωμένη προσέλευση, διότι και ο δήμος Ξάνθης με το 77% επίσης έχει μειονοτικό πληθυσμό.
Άρα η αποχή των ανεμβολίαστων είναι απ’ όλα τα στρώματα της κοινωνίας, αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο σε ποσοστά. Οι ανεμβολίαστοι είναι διαφόρων προελεύσεων και ξεκινούν από διαφορετικές αιτίες και απόψεις.
Γ.Δ.


Κάποτε θ’ αρχίσει;
Οι αναβολές που έχουν δοθεί στην ημερομηνία έναρξης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκ 2 είναι πραγματικά για το βιβλίο Γκίνες.
Η τελευταία ήταν προχθές, παραμονή της… έναρξης! Τέτοια λειτουργία, τέτοιο ρεζιλίκι, τέτοια κοροϊδία δεν έχει ξαναγίνει ούτε σε χώρες της Αφρικής.
Όλη η φετινή εξέλιξη για τον ορισμό του αριθμού των ομάδων, ήταν μια κωμωδία και μια τραγωδία μαζί. Ο θεσμός δέχτηκε καίριο πλήγμα με το μπες-βγες, αυτήν την Κυριακή ξεκινάει, όχι την επόμενη, λάθος την μεθεπόμενη και η κοροϊδία καλά κρατεί.
Εντάξει, κάποτε θ’ αρχίσει. Με ποιο κύρος όμως;  Ήδη ο θεσμός υπονομεύθηκε από τους ίδιους που τον υπηρετούν.
Γ.Δ.


Πάνε να παραιτήσουν τον Δημαρχόπουλο!
Το σενάριο που θέλει τον πρώην δήμαρχο Μπάμπη Δημαρχόπουλο να υποχωρεί για να οριστεί άλλος επικεφαλής στην παράταξη, απορρίπτει ξεκάθαρα ο ίδιος, τονίζοντας στο «Ε» ότι «αν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα την προκαλούσα εγώ».
Και ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να… παραιτήσουν τον Μπάμπη Δημαρχόπουλο, αιφνιδιάζοντας τον ίδιο και στήνοντας ολόκληρες ιστορίες για επιτροπές και αναζητήσεις ικανών; Νομίζω ότι, εξετάζοντας τα κίνητρα, η απάντηση δεν είναι η προφανής.
Ε.Δ.


14 νέα έργα – δράσεις στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022
Το τεχνικό  πρόγραμμα του 2022 ψηφίστηκε με 14 υπέρ , 9 κατά, 2 παρών και 2 λευκά στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης. Ένα τεχνικό πρόγραμμα για το 2022, προϋπολογισμού 27 εκ. ευρώ, κατά 2 εκ. ευρώ «φτωχότερο» από το περσινό, με 114 έργα και δράσεις εκ των οποίων οι 100 είναι συνεχιζόμενες και  μόνο οι 14 νέες. Δεν πρόκειται για ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα γιατί δεν βλέπουμε κανένα νέο μεγάλο έργο. Έργα όπως οι αναπλάσεις των δύο εισόδων της πόλης ή της Δημοτικής αγοράς, δεν συμπεριλαμβάνονται παρά μόνο στον μακρόπνοο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής γιατί όπως ειπώθηκε από τον δήμαρχο απαιτούν πολλά χρήματα και θα στένευε ο προϋπολογισμός για άλλα έργα.  Επιπρόσθετα μέσα στα 27 εκ. του τεχνικού προγράμματος βλέπουμε 6εκ. ευρώ για το ΤΕΒΑ που είναι το επισιτιστικό πρόγραμμα και δεν αντιλαμβανόμαστε με ποια λογική εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα που κυρίως αφορά έργα υποδομής. Παράλληλα με το τεχνικό πρόγραμμα ο δήμαρχος ανέλυσε τους στόχους του και τον σχεδιασμό του για μια σειρά έργων τα οποία θα γίνουν αφού πρώτα παραχωρηθούν τα οικόπεδα από τα διάφορα υπουργεία. Προφανώς αυτά ειπώθηκαν για να φανεί πιο πλούσιο το τεχνικό πρόγραμμα αλλά είναι ακόμη σε επίπεδο του αν και του εφόσον και σε επίπεδο προθέσεων. Σε λόγια να βρισκόμαστε δηλαδή! Γι αυτό και ήταν σωστές οι επισημάνσεις της αντιπολίτευσης που κινήθηκαν σ’ αυτό το σκεπτικό.  Απ’ την άλλη κατανοούμε και τα επιπρόσθετα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν και υπάρχουν ούτως ή άλλως από τις διάφορες υπηρεσίες  αλλά μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για κάθε τι που γίνεται. ‘Άλλωστε κάθε δημοτική αρχή κρίνεται από το πως ενεργεί και στα δύσκολα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες άλλοι δήμοι είχαν καλύτερες επιδόσεις σε απορροφητικότητα από ευρωπαϊκά προγράμματα ή σε εκτέλεση έργων.
Μ.Ξ.


Μελισσόπουλος – Δημαρχόπουλος …έγραψαν στο τεχνικό πρόγραμμα
Σ’ ότι  αφορά την αντιπολίτευση. Πολύ αναλυτική, καίρια και ευθύβολη η τοποθέτηση του κ. Μελισσόπουλου που ανέδειξε με νούμερα τις χαμηλές επιδόσεις του δήμου Ξάνθης σε θέματα απορροφητικότητας πόρων και ωρίμασης έργων και μελετών σε σχέση όχι μόνο με μητροπολιτικούς δήμους της περιφέρειας μας, όπως η Καβάλα που αντλεί 20εκ. ευρώ και υλοποιεί 17 έργα από ευρωπαϊκά πρόγραμμα και ΕΣΠΑ από αλλά και με μικρούς δήμους όπως ο δήμος Τοπείρου και ο δήμος Μύκης που περνούν τον δήμο Ξάνθης  σε έργα και απορρόφηση κονδυλίων! Επίσης πολύ εύστοχη και η τοποθέτηση του κ. Δημαρχόπουλου ο οποίος δεν δίστασε να αποδώσει τα εύσημα στον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Γιάννη Ζερενίδη διακρίνοντας την αγωνία του αλλά και την  ειλικρίνειά του στην προσπάθεια  να αποδείξει ότι δεδομένων των συνθηκών έγινε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Αντίθετα ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα και οι απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος αντιπαραβάλλοντας μια σειρά από μακρόπνοους στόχους με έμφαση στους αθλητικούς χώρους σε οικόπεδα που αναμένεται η παραχώρησή τους,  προκάλεσε την αντίδρασή του: «Ο δήμαρχος παρουσιάζει ένα τεχνικό πρόγραμμα λες και είναι ένα real estate: «θα πάρουμε οικόπεδο απ’ εκεί, θα μας παραχωρήσουν από αλλού» Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Φτάσαμε  δύο χρόνια με το θα κάνουμε  και θα ράνουμε…και δεν κάνουμε τίποτε!».
Δεν του βρίσκεις και άδικο…
Μ.Ξ.


70% η θνησιμότητα στη ΜΕΘ του Παπανικολάου!
Μία απελπιστική κατάσταση μετέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Κατραβέλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αποκαλύπτοντας πως η θνησιμότητα στις εντατικές του Νοσοκομείου έχει φτάσει στο 70%!! Ενώ όλοι οι νοσηλεύομενοι στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Ο γιατρός πρόσθεσε πως η αιτία της τεράστιας θνησιμότητας είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν πιστεύουν στην επικινδυνότητα του ιού, και πηγαίνουν στο νοσοκομείο μετά από 2-3 εβδομάδες παραμονής στο σπίτι, όταν η υγεία τους φτάσει σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Ακόμη και τότε όμως πολλοί, τη στιγμή που δίνουν μάχη για να πάρουν μια ανάσα, επιμένουν πως ο ιός είναι φούσκα! Παραμένουν αμετανόητοι μέχρι τέλους…
“Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τους ανεμβολίαστους, είναι μπετόν, είναι παγόβουνο”, τόνισε απελπισμένος ο κ. Καπραβέλος, με τα λεγόμενά του να επιβεβαιώνονται από τη δημοσκόπηση της Pulse, όπου το 56% των ανεμβολίαστων απάντησε  ότι τίποτα δεν πρόκειται να τους κάνει να αλλάξουν γνώμη!
Πρόκειται για ένα τείχος ιδεοληψίας και θρησκευτικού φανατισμού που δεν κατάφεραν να διαρρήξουν ούτε οι παραινέσεις, ούτε η πειθώ, ούτε οι περιορισμοί, ούτε η επιστημονική ενημέρωση, και αυτό βέβαια δεν θα γίνει ούτε με τα νέα μέτρα…
Γ.Δ.


Ο δήμος της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης αμφισβητεί την εγκυρότητα των δεδομένων που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμών στους δήμους της Ξάνθης.
Σημειώνουμε ότι ειδικά για το ποσοστό εμβολιασμού στο δήμο Αβδήρων αναφέρθηκε ήδη με δηλώσεις του στο xanthipost.gr, ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης, αφότου είχε έρθει σε επαφή τόσο με τον υπουργό Υγείας, όσο και με τον διοικητή της 4η ΥΠΕ, ο οποίος και του εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην περιοχή.
Τα ποσοστά συνδέονται βέβαια με τον πληθυσμό κάθε περιοχής, στη βάση της τελευταίας απογραφής και άρα όντως μπορεί σε σημερινούς αριθμούς να διαφοροποιούνται κατάτι.
Όμως, το σημαντικό ποιο είναι; Αν ο αριθμός των εμβολιασμών αντιστοιχεί απολύτως στο ποσοστό με βάση τον σημερινό πληθυσμό ή αν όντως οι εμβολιασμοί στο δήμο κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα;
Μήπως το ζητούμενο είναι να ενσκύψουν όλοι στο δεδομένο και να αποδείξουν την αξία της σύσσωμης παρέμβασης, προκειμένου να ενημερωθούν και να πειστούν οι κάτοικοι που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη;
Έχω την αίσθηση ότι στο δήμο Μύκης, όταν εντοπίστηκαν αντίστοιχες τάσεις, η αυτοδιοίκηση ανέλαβε την ευθύνη που της αναλογούσε και προέβη σε παρεμβάσεις για να καθησυχάσει και να ενθαρρύνει τον πληθυσμό στον εμβολιασμό.
Αυτός είναι ο κρίσιμος ρόλος των δήμων και του κάθε δημοτικού συμβούλου ξεχωριστά. Το ύψος του καθενός, εδώ θα φανεί.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…