Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χαμηλά ο πήχης στο  τεχνικό πρόγραμμα 2022

Χαμηλά ο πήχης στο  τεχνικό πρόγραμμα 2022

0

Προϋπολογισμός στα 27 εκ. ευρώ. Δήμαρχος: «Το τεχνικό πρόγραμμα δεν βγάζει το όραμα της δημοτικής αρχής»

Ι. Ζερενίδης: «Του χρόνου θα έχουμε πολύ καλή ωριμότητα και θα πιάσουμε τον στόχο μας»

 

Σ. Μελισσόπουλος: «Δύο χρόνια τώρα το μόνο που κάνετε είναι να ανακοινώνετε έργα μακέτες!»

Χ. Δημαρχόπουλος: «Ένα κουρελόχαρτο …»  – Π. Λύρατζης: «Κύριε Τσέπελη, κρατάτε πίσω τον τόπο μας»

 

 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τεχνικού προγράμματος 2022 του δήμου Ξάνθης παρουσίασε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και υπηρεσιών κ. Γιάννης Ζερενίδης κατά την συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Με την επισήμανση ότι  πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα με υλοποιήσιμους στόχους ο κ. Ζερενίδης ανέφερε πως ανέρχεται σε  27 εκ. ευρώ (2 εκ. ευρώ λιγότερα από του 2021) και περιλαμβάνει  114 δράσεις από τις οποίες 100 συνεχιζόμενες και 14 νέες δράσεις.

Οι κατηγορίες που αναπτύσσονται είναι στην κοινωνική πρόνοια, προστασία περιβάλλοντος,  αστική ανάπτυξη, υποδομές κ.ά. Το τεχνικό πρόγραμμα επίσης θα αντλήσει πόρους από  9 πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση 40 έργων και 35 μελετών, 28 εκ των οποίων είναι σε δημοπράτηση: «Του χρόνου θα έχουμε πολύ καλή ωριμότητα και θα πιάσουμε τον στόχο μας», κατέληξε ο κ. Ζερενίδης.

Το τεχνικό πρόγραμμα και τα σχέδια επί  χάρτου της δημοτικής αρχής

Λαμβάνοντας τον λόγο ο δήμαρχος κ. Τσέπελης «εμπλούτισε» το τεχνικό πρόγραμμα με αναφορές σε σειρά προσπαθειών του για έργα που θα υλοποιηθούν μακροπρόθεσμα καθώς εκκρεμούν οι παραχωρήσεις οικοπέδων από διάφορους φορείς. Όπως: τα 14 στρέμματα στην οδό Εθελοντή αιμοδότη από το υπουργείο Οικονομικών όπου πρόκειται να γίνει κλειστό αθλητικό κέντρο, ή η μελέτη για το πρότυπο  ειδικό σχολείο, Μελέτη  για κλειστό στίβου και ενόργανης, δημοτικό σχολείο στο Δροσερό και γήπεδα 5Χ5 στα Κιμμέρια. Επίσης αναφέρθηκε στην αγορά οικοπέδου που εκκρεμεί για το μεγάλο θεματικό πάρκο και χώρο υποδομής για τροχόσπιτα και χώρο κατασκηνώσεων, όπως και για το  υπαίθριο σκοπευτήριο στην Σταυρούπολη που εκκρεμεί η παραχώρησή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τέλος ανέφερε το σχεδιασμό για αξιοποίηση 90 στρεμμάτων στην Χρύσα και σε αγορά οικοπέδων για πάρκινγκ. : «Αυτές είναι οι  επιπρόσθετες προτάσεις μας προς υλοποίηση. Το τεχνικό πρόγραμμα δεν βγάζει το όραμα της δημοτικής αρχής. Το επιχειρησιακό είναι αυτό που βγάζει. Και δεν είναι και εφικτή η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος κάθε χρόνο», κατέληξε ο δήμαρχος σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης που αδημονούσαν να του τα…ψάλλουν!

Μελισσόπουλος: «Δύο χρόνια τώρα το μόνο που κάνετε είναι να ανακοινώνετε έργα μακέτες!»

Και έτσι έγινε με τον κ. Μελισσόπουλο να κάνει διατυπώνοντας 5 ερωτήσεις και παρατηρώντας ότι: «Εδώ μιλάμε για το τεχνικό πρόγραμμα και από εσάς ακούμε τις προθέσεις σας». Ειδικότερα οι  ερωτήσεις αφορούσαν αν προηγήθηκε κάποια διαβούλευση και με ποιους φορείς, γιατί απεντάχθηκαν έργα στο φετινό πρόγραμμα που δεν υπολοποιήθηκαν  ή μειώθηκαν οι κωδικοί, γιατί περιλαμβάνει και το επισιτιστικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ που δεν αφορά τεχνικό έργο και γιατί είναι τόσο χαμηλό το ποσοστό απορρόφησης από ευρωπαϊκά προγράμματα (14%): « Απορροφήσατε 2.900.000 ευρώ, τι έργα κάνατε μ΄αυτά; Τον Ιούνιο 2021 απεντάξατε έργα από την ΣΑΤΑ, πόσα απ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται στον νέο τεχνικό; Πείτε μας για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, σε ποια θέσης κατάταξη βρίσκεται ο δήμος;».

Στις απαντήσεις του ο κ. Ζερενίδης ανέφερε ότι το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα είχε 17% απορροφητικότητα: «Κι εμείς θέλουμε περισσότερα, οφείλουμε όμως να στηρίξουμε τις υπηρεσίες. Η  πανδημία μας τρέναρε… η προσπάθεια των υπηρεσιών αποτυπώνετε στο νέο τεχνικό πρόγραμμα. Πάνω από το μισό αυτή τη στιγμή είναι  ώριμες δράσεις

Του χρόνου θα έχουμε πολύ καλυτέρα αποτελέσματα Είναι λάθος να αναζητάμε ποιος φταίει.  Δεν φταίει η διοίκηση ή η υπηρεσία. Είναι ένα δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο,  παντού υπάρχει πρόβλημα  με τα χρονοδιαγράμματα. Είμαστε αλληλέγγυοι στις υπηρεσίες που πραγματικά αγωνίζονται», τόνισε ο κ. Ζερενίδης. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχει ένα πρόβλημα απορροφητικότητας ενώ σ’ ότι αφορά την απένταξη έργων είπε πως «κάποια έργα που θεωρήσαμε ότι δεν προχωράνε μειώσαμε τους προϋπολογισμούς. Δεν έχουν απενταχθεί».

«Εμείς ξέρουμε που θέλουμε να πάμε την πόλη μας θα δείτε μέσα από τον χρόνο χωρίς να βιαζόμαστε θα κάνουμε το καλύτερο για αυτό τον τόπο» πρόσθεσε ο δήμαρχος, ενώ ο κ. Μελισσόπουλος απάντησε: « Καταλογίζουμε πολιτική ανικανότητα και όχι ανικανότητα στις υπηρεσίες.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μελισσόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριε Δήμαρχε

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχετε υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες και δεν κάνατε τίποτα ούτε για την περιοχή Σταυρούπολης, ούτε για τα Κιμμέρια, ούτε για το Εύμοιρο, ούτε για το Δροσερό, αλλά ούτε και στην πόλη της Ξάνθης.

Δύο χρόνια τώρα το μόνο που κάνετε είναι να ανακοινώνετε έργα μακέτες!

Η μόνιμη δικαιολογία σας κ. Δήμαρχε μετά από τις ερωτήσεις μας;  Η πανδημία του  covid-19, ρίχνοντας ευθύνες στις υπηρεσίες και στους υπαλλήλους παραδεχόμενος ίσως και την έλλειψη σοβαρής διοίκησης που στερείται ο Δήμος μας. Σήμερα καταψηφίζουμε έναν Δήμαρχο που λέει πολλά, υπόσχεται περισσότερα, τσαλαβουτάει σε όλα, μπερδεύεται και μπερδεύει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, αποτελεί με το αποτέλεσμα των έργων τον ορισμό της ανευθυνότητας και της αναποτελεσματικότητας και το μόνο που κάνει είναι να λειτουργεί σαν κομματάρχης του 50΄που τον ενδιαφέρει μόνο ο λαϊκισμός τα πολλά θα… και ότι πιάσει στον κόσμο…».

Δημαρχόπουλος: «Ένα κουρελόχαρτο το τεχνικό πρόγραμμα»

Στη συνέχεια ο κ.  Δημαρχόπουλος πήρε το λόγο χαρακτηρίζοντας κουρελόχαρτο το τεχνικό πρόγραμμα: « Στα 2 χρόνια της δημοτικής αρχής και τα 5 της προηγούμενης πρώτη φορά είδα ένα τεχνικό πρόγραμμα αυτής της μορφής. Αναφέρομαι στα πολλά μηδενικά που έχει στη στήλη  απορροφήσεων που μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Είναι ένα κουρελόχαρτο το τεχνικό πρόγραμμα . Καταλαβαίνω ότι δεν θα τελειώσουν τα έργα σ’ ένα χρόνο ή οι μελέτες και δεν είναι δικαιολογία η πανδημία. Άλλοι δήμοι προχώρησαν έργα στην πανδημία.

Πάμε να ψηφίσουμε το 3ο τεχνικό πρόγραμμα και βλέπουμε όλο μεταφορές έργων

Τεχνικό πρόγραμμα σημαίνει έργα όχι επισιτιστικό πρόγραμμα 6 εκ. ευρώ

Ούτε οι προμήθειες είναι έργα.Τα ποσά του ΤΕΒΑ είναι περισσότερα οπό χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, αυτό είναι τεχνικό πρόγραμμα; Μου άρεσε ο κ. Ζερενίδης για τις απαντήσεις του έδινε και την αγωνία του να προχωρήσουν τα έργα.

Απέχει παρασάγγας ο δήμαρχος από τον αντιδήμαρχό του. Παρουσιάζει ένα τεχνικό πρόγραμμα λες και είναι real estate «θα πάρουμε οικόπεδο από εκεί θα μας παραχωρήσουν από αλλού,  πότε θα γίνουν όλα αυτά; Φτάσαμε στα δύο χρόνια θα κάνουμε θα ράνουμε…» Παρόλα αυτά ο κ. Δημαρχόπουλος ψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα γιατί όπως είπε: «Θα το ψηφίσουμε για να δώσουμε την ευκαιρία κάτι να γίνει σ’ αυτή την πόλη γιατί δεν γίνεται τίποτε» , κατέληξε.

Π. Λύρατζης: «Κύριε Τσέπελη, κρατάτε πίσω τον τόπο μας»

Στην τοποθέτησή του ο κ.Λύρατζης ανέφερε μεταξύ άλλων αιτιολογώντας της καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος: ««Σας λείπουν κ. Δήμαρχε ως δημοτική αρχή  η σοβαρότητα, ο προγραμματισμός και η υπευθυνότητα.

Η προχειρότητα σας, οι αναίτιες αναμορφώσεις έργων οδήγησαν σε μεγάλες καθυστερήσεις των έργων αυτών τα οποία ήταν  σημαντικά για την ανάπτυξη του τόπου μας. Μας κρατάτε πίσω κ. Τσέπελη, κρατάτε πίσω τον τόπο μας και μας οδηγείται στην καταστροφή.

Ζητήσατε συγγνώμη ,τι να κάνουμε κ. Τσέπελη την συγγνώμη σας ; δεν μας αρκεί, η πόλη μας μένει πίσω, αναπτυξιακές ευκαιρίες χάνονται δυσκολεύοντας φυσικά  την καθημερινότητα του δημότη. Αν θέλετε ειλικρινά να ζητήσετε μια συγγνώμη αυτή την οφείλεται στους Ξανθιώτες που σας πίστεψαν  και να τους πείτε ευθέως ότι αποτύχατε».

Κ. Βογιατζής: «Κόντρα στις ανάγκες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κώστας Βογιατζής επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε μεταξύ άλλων: Από το Τεχνικό Πρόγραμμα, το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι εργατικές λαϊκές οικογένειες του Δήμου μας καλούνται και φέτος να αρκεστούν σε συντηρήσεις, επιδιορθώσεις, μελέτες και πάλι μελέτες και επαναπρογραμματισμούς ήδη εξαγγελθέντων έργων. Δεν περιλαμβάνονται έργα αναγκαία για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Όσα έργα γίνονται ρίχνουν το οικονομικό βάρος στο «χαράτσωμα» των πολιτών, ενώ μετακυλύετε το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών (σχολείων, παιδικών σταθμών, σχολείων, καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου) στις πλάτες των εργαζομένων».

 

Παπαχρόνης: «Τι έχετε προβλέψει για την Σταυρούπολη»

Παρών ψήφισε ο κ. Παπαχρόνη και η παράταξή του αφού δεν έλαβε ικανοποιητικές απαντήσει σε ερωτήσεις που έθεσε εστιάζοντας ότι δεν υπάρχουν έργα για την Σταυρούπολη.

Κατά ψήφισε και η παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη».

Το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε με 14 υπέρ, 9 κατά 2 παρών και 3 λευκά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…