Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

0

Ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ
Ένα από τα μεγαλύτερα ακίνητα που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ είναι αυτό της πρώην «Φωνής της Αμερικής», στο Εράσμιο Ξάνθης και έχει έκταση 8.500 στρέμματα.
Το ακίνητο αυτό είναι παραθαλάσσιο και έχει μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο Χρυσούπολης και βρίσκεται στο μέσον περίπου Καβάλας και Ξάνθης. Αυτή η έκταση περιλαμβάνεται στα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι σήμερα μένει αναξιοποίητη και εγκαταλελειμμένη.
Χρόνια τώρα ακούγονται διάφορα σχέδια και προτάσεις αλλά πρόκειται για λόγια μόνον.
Πρόθεση να αξιοποιηθεί η περιοχή αυτή εξέφρασε και ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης από την ανάληψη των καθηκόντων του αλλά μάλλον δεν κατορθώθηκε κάτι μέχρι στιγμής διότι δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό από αυτόν.
Γ.Δ.


Τι περιμένουν για να πεισθούν;
Ένας ακόμη νέος συμπολίτης μας μόλις 46 ετών, οικογενειάρχης, γνωστός επαγγελματίας της πόλης και πατέρας δύο παιδιών κατέληξε από κορωνοϊό σκορπώντας μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία. Μια ακόμη απώλεια ενός νέου ανθρώπου που θα μπορούσε να είχε σωθεί αν είχε εμβολιαστεί. Πόσοι πρέπει ακόμη να φύγουν για να πεισθούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα; Πράγματι είναι πολύ θλιβερό όλο αυτό που συμβαίνει και πολύ επικίνδυνο. Ένα μέρος της κοινωνίας μας έχει εμποτιστεί από καχυποψία και από μια αμφισβήτηση της επιστήμης. Έχουν βρει πρόσφορο έδαφος σ’ αυτό το κομμάτι θρησκόληπτες ιδεοληψίες αλλά και μια κακώς εννοούμενη αντίληψη του δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας που μεταφράζεται σε άρνηση και σε κοινωνική περιχαράκωση.
Μόνο που αυτό κοστίζει ζωές…
Μ.Ξ.


Η υποψηφιότητα Παπανδρέου
Θέμα χρόνου θεωρείται η ανακοίνωση της υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Παρά το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του, οι ανθυποψήφιοι του, αλλά και ο κύκλος του δεν δίνουν ούτε μια πιθανότητα να μην είναι στην μάχη για την ηγεσία. Η υποψηφιότητά του ανατρέπει τις ισορροπίες στο προεκλογικό τοπίο του ΚΙΝΑΛ αλλά έχει ενδιαφέρον αν τελικά επικρατήσει και στην πολιτική σκηνή. Για τον Γιώργο Παπανδρέου μετά από όλα αυτά που προηγήθηκαν η επαναφορά του εκλαμβάνει χαρακτηριστικά προσωπικής δικαίωσης στον χώρο του αλλά και στοχεύει στην ενότητα και στην ανάκαμψη του χώρου με προοπτική κόμματος εξουσίας, όπως υποστηρίζουν οι φίλοι του.
Σε κάθε περίπτωση η μάχη που αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως την Πέμπτη, με την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Όχι μόνο για το Κίνημα Αλλαγής αλλά συνολικά για το πολιτικό σκηνικό.


Καλά και σωστά τα λέει αλλά…
Διαβάζοντας το ρεπορτάζ χθες στη σελίδα 8 της εφημερίδας μας, κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα συμφωνήσει με τόσα δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Τάσος Καραδέδος.
Πράγματι, στο νομό μας, με υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων, είναι μία ήττα τόσο των ιατρών, των πολιτικών και των Μέσων Ενημέρωσης που δεν μπόρεσαν να πείσουν την πλειοψηφία να εμβολιαστεί.
Όντως, έτσι είναι. Αλλά υπάρχει και το «γιατί». Γιατί δεν πείστηκαν οι άνθρωποι αυτοί που συνεχίζουν να μην εμβολιάζονται;
Την απάντηση δίνουν τα χαμηλά ποσοστά. Όταν δίπλα υπάρχουν συνεχώς νέοι θάνατοι.
Επομένως κάτι έχει διαταράξει το μυαλό των ανθρώπων αυτών, κάτι ισχυρό που τους έχει εγκλωβίσει στην άρνηση του εμβολιασμού που πολλούς θα τους οδηγήσει βέβαια και στον θάνατο.
-Κρίμα, κρίμα, κρίμα.
Γ.Δ.


Οι θάνατοι ωθούν προς το εμβόλιο
Το γεγονός που ακολουθεί ως σχόλιο είναι αληθινό και τραγικό μαζί. Το αναφέρουμε ως δείγμα μιας αντίληψης, μιας συμπεριφοράς που συμβαίνει γύρω μας που περιλαμβάνει θλίψη βαθύτατη.
Σε πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης χάνει τη ζωή του πολύ αγαπητό πρόσωπο λόγω κρούσματος κορωνοϊού. Ήταν ανεμβολίαστη.
Μετά από λίγες ημέρες, στην ίδια οικοδομή, άλλη μία κάτοικος ανεμβολίαστη επίσης, χάνει τη ζωή της από την ίδια αιτία.
Θλίψη και οδυρμός.
Άλλη κυρία, επίσης εναντίον του εμβολιασμού εδώ και μήνες, μετά τους δύο θανάτους γειτονισσών της στην ίδια οικοδομή, τρέχει και εμβολιάζεται με την πρώτη δόση.
Αυτή η ιστορία. Αληθινή πέρα για πέρα. Γεμάτη όμως θλίψη, για τον άδικο θάνατο δύο γυναικών και τον φόβο μιας τρίτης, έστω αργά, να προφυλαχθεί από τον ιό εμβολιαζόμενη.
Γ.Δ.


Τα αξιώματα έχουν ευθύνες
Το σχόλιο δεν έχει προθέσεις ν’ αποδώσει ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως δεν μπορεί να μην επισημάνει τις ευθύνες που της αναλογούν σε ζητήματα που εμπλέκεται κι αυτή.
Τώρα που επαναλήφθηκε για άλλη μια φορά το να πλημμυρίζουν πόλεις και χωριά, να γίνονται καταστροφές πολλές σε έργα που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και εν γένει ν’ αποδεικνύεται πως έγιναν λάθη, ε, λοιπόν ήρθε η ώρα να λεχθούν κάποια πράγματα με τ’ όνομά τους.
Μάθαμε, μας έμαθαν, ν’ αποδίδουμε ευθύνες έτσι συνολικά «στο κράτος». Αυτό φταίει για όλα κατά τον εύκολο τρόπο απόδοσης ευθυνών.
Δεύτερο, εύκολα αποδίδουμε ευθύνες στην κυβέρνηση. Εύκολος κι αυτός στόχος. Της αποδίδουν ευθύνες γιατί προσδοκούν γενναίες αποζημιώσεις. Η συμπεριφορά αυτή είναι γνωστή και ευρέως χρησιμοποιούμενη.
Γ.Δ.


Και ευθύνη στην Τ.Α.
Όμως τα πράγματα έχουν και άλλη πλευρά θεώρησης. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την Αυτοδιοίκηση. Πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Εντάξει φταίει το ανώνυμο κράτος και η επώνυμη κυβέρνηση, όμως μην αγνοούμε πως ευθύνες υπάρχουν και παρακάτω.
Οι θεσμοί αυτοί δεν είναι αόρατοι. Έχουν υπηρεσίες, κόσμο που δουλεύει γι’ αυτές, έχουν αρμοδιότητες και βέβαια κονδύλια διάφορα. Όμως το κυριότερο, έχουν υποχρεώσεις.
Έχουν την φροντίδα να καθαρίζουν εγκαίρως τα φρεάτια, τις ρεματιές, τους ξεροπόταμους, και ό,τι άλλο για λόγους πρόληψης των όποιων πιθανοτήτων τόσο από πλημμύρες όσο και πυρκαγιές.
Περιφέρειες και δήμοι έχουν μεγαλύτερες ίσως ευθύνες διότι γνωρίζουν τον χώρο τους, και τις αδυναμίες που πρέπει εγκαίρως να διορθώσουν.
Αν είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να τους επαινούμε εκεί που πρέπει αλλά και να τους αποδίδουμε και τις ευθύνες τους…
Γ.Δ.


Τίνος αρμοδιότητα είναι;
Θα το έχετε διαπιστώσει το τι γίνεται στην χώρα μας με τις αρμοδιότητες. Χάος πραγματικό.
Όποιος είχε την ατυχία να μπλέξει έχει βλαστημίσει την ώρα και τη στιγμή.
Η αρχή γίνεται από τους δήμους που αρνούνται την αρμοδιότητα και σε στέλνουν στην περιφέρεια. Η περιφέρεια αρνείται και σε στέλνει στο υπουργείο το οποίο ψάχνει να βρει ποιος είναι τελικά ο αρμόδιος!
Η πλέον συχνή φράση στο δημόσιο, σε όλη του την κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, είναι «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα».
Το να βρεθεί ποιος είναι αποτελεί ένα μυστήριο προς εξιχνίαση.
Το φαινόμενο το ζουν στις περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες, τους δρόμους που έπαθαν ζημιές, τα ακίνητα, τα γήπεδα, οι κολόνες, τα ρέματα, τα ποτάμια, σε τίνος είναι η αρμοδιότητα!
Πρώτα θα ψάξουν να βρουν αυτήν και μετά θα ξεκινήσουν τα έργα. Στην Ελλάδα το 2021.
Γ.Δ.


Η μισή αλήθεια του Χατζηθεοδώρου
Μια αλήθεια πήγε να πει ο συντονιστής του  ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γ. Χατζηθεοδώρου  κι αυτή βγήκε μισή. Όντως βοηθήθηκε γενναία οικονομικά το Κανάλι 6 την περίοδο εκείνη με πρωτοβουλία τοπικού βουλευτή. Όμως δεν ήταν μόνον το Κανάλι που βοηθήθηκε. Ανάλογη βοήθεια οικονομική πάντα, με πρόταση από την ίδια πηγή, δόθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Τόλμη» και σε site απολύτως φιλικό στον ίδιο βουλευτή.
Αυτά τα «ξέχασε»  ο Χατζηθεοδώρου, άγνωστο γιατί, παρότι πρώτα θα έπρεπε να τα θυμηθεί όπως και για το ποιος ήταν αυτός που ενδιαφέρθηκε να δοθούν τα χρήματα μόνον προς τα ΜΜΕ αυτά, τα οποία βεβαίως λιβάνιζαν το «έργο» και την «προσφορά» του βουλευτή κυρίως.
Βεβαίως η «βοήθεια» ήταν ασήμαντη διότι δεν επανεξελέγη. Και μαζί με τον χαμένο βουλευτή και την μη εκλογή ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε οριστικά το Κανάλι 6.
Αυτά και άλλα, που σίγουρα τα θυμάται καλά ο Χατζηθεοδώρου γιατί δεν τα είπε;  Είχε τους λόγους του ή φοβήθηκε κάτι;
-Ένα θα πρέπει να γνωρίζουν εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, πως όλα είναι πολύ πρόσφατα και δεν ξεχνιούνται εύκολα και καλά θα κάνουν ν’ αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
Τόσο ο Χατζηθεοδώρου, όσο ο Γιαννακίδης, ο Ζεϊμπέκ και οι άλλοι….
Γ.Δ.


Η παραίτηση Ταρενίδη
Νέα σημαντική παραίτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Μάλιστα λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του Τιμούρ.
Βέβαια από διαφορετικές παρατάξεις. Ο Ταρενίδης του συνδυασμού Δήμος Πρότυπο του Δημαρχόπουλου και ο Τιμούρ της παράταξης Ξάνθη για Όλους του Σάββα Μελισσόπουλου.
Παραιτούμενος και ο Ταρενίδης, όπως και ο Τιμούρ, επιρρίπτει ευθύνες στη δημοτική αρχή για «ρεσιτάλ αναξιοπιστίας και ασυνέπειας»  από ορισμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Όποια δικαιολογία ή λόγο κι αν επικαλέστηκαν οι δύο πρόσφατα παραιτούμενοι, σημασία έχει πως δύο αξιόλογα άτομα με κοινωνική αποδοχή και εκτίμηση αποφάσισαν ν’ αποστασιοποιηθούν, δύο χρόνια πριν τις εκλογές. Προφανώς δεν πρόκειται για ομαλή κατάσταση η οποία για τους δύο θα έχει σοβαρούς λόγους και αφορμές.
Ο Ταρενίδης μπορεί να μην έλεγε πολλά, όμως ήταν από τους ανθρώπους που έκαμναν πολλά.
Μάλιστα όπου ανέλαβε ευθύνες και αξίωμα, δούλεψε και πρόσφερε. Ήταν καθαρός και με ήθος. Θα λείψει από το δημοτικό συμβούλιο.
Σημειώνουμε πως μετά την παραίτηση Ταρενίδη ο αμέσως επόμενος σύμβουλος που θα καταλάβει τη θέση του είναι ο γιατρός Μαρίνος Σδρέβανος.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…