Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Θερμοκήπια Ξάνθης: Νέα επένδυση στην Κεσσάνη

Θερμοκήπια Ξάνθης: Νέα επένδυση στην Κεσσάνη

0
thermokipio-empros

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός από την Αποκεντρωμένη για έκταση 130 στρεμμάτων  του γεωθερμικού πεδίου  – Μετά το Εράσμιο επεκτείνονται και σε νέο γεωθερμικό πεδίο

 

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναφορά της έκταση που είχε μισθώσει ο Όμιλος Ευθυμιάδη – Έληξε η σύμβαση – Μια επένδυση που δεν έγινε

 

 

Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται μια νέα επένδυση της βιομηχανίας «Πλαστικά Θράκης» και της θυγατρικής της «Θερμοκήπια Ξάνθης ΑΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες η επένδυση θα αφορά θερμοκήπια με αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Κεσσάνης του δήμου Αβδήρων.

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός από την Αποκεντρωμένη για έκταση 130 στρεμμάτων του Γεωθερμικού πεδίο Κεσσάνης

Το πρώτο βήμα έγινε με την υποβολή αιτήματος από την εταιρεία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης μέσω του οποίου εκδηλώνεται ενδιαφέρον για  μίσθωση έκτασης του γεωθερμικού πεδίου. Έτσι το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης & Φυσικών Πόρων προκήρυξε διαγωνισμό και πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ο διαγωνισμός αφορά 130 στέμματα και έχει ημερομηνία διεξαγωγής 1 Δεκεμβρίου 2021. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν, θα αξιολογηθούν και θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο της διαδικασίας με την υπογραφή της σύμβασης. Το μίσθωμα του γεωθερμικού πεδίου που θα καταβάλλεται από την εταιρία, υπολογίζεται  με βάση την ενέργεια που καταναλώνεται καθώς αυτό που μισθώνεται είναι η ενέργεια και αποτελεί δημόσιο έσοδο.

Μετά το Εράσμιο επεκτείνονται και στο  γεωθερμικό πεδίο της Κεσσάνης τα «Θερμοκήπια Θράκης»

Υπενθυμίζεται ότι τα «Θερμοκήπια Θράκης» έχουν μια επιτυχημένη πορεία στην θερμοκηπιακή επένδυση από το 2012 οπότε και υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου  έκτασης 225.400 τ.μ χαμηλής θερμοκρασίας στο Ν. Εράσμιο- Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου και στην συνέχεια έγινε η  επένδυση.

Η έκταση κατοχυρώθηκε στην εταιρεία ύστερα από δημοπρασία για τη δημιουργία θερμοκηπίων, για την παραγωγή επιτραπέζιας ντομάτας, καθώς και άλλων θερμοκηπιακών προϊόντων, με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας. Η διάρκεια της παραχώρησης και σε αυτή την περίπτωση, όπως προβλέπεται από το Νόμο, ορίστηκε στα 25 έτη και αρχίζει από την 1η Απριλίου 2013, με δυνατότητα παράτασης με ανώτατο όριο για επιπλέον 10 έτη.

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναφορά του τμήματος που είχε μισθώσει ο όμιλος Ευθυμιάδη

Να διευκρινίσουμε πως την ίδια στιγμή που βγαίνει ο διαγωνισμός για την μίσθωση του προαναφερόμενου τμήματος του γεωθερμικού πεδίου στην Κεσσάνη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την διαδικασία επαναφοράς στην Αποκεντρωμένη του άλλου τμήματος που είχε με τον ίδιο τρόπο παραχωρηθεί προς μίσθωση στον Όμιλο Ευθυμιάδη για την δημιουργία θερμοκηπίου της εταιρείας Agritex –Ενεργειακή ΑΕ του Ομίλου. Η σύμβαση είχε υπογραφεί με την Αποκεντρωμένη στις 25 Απριλίου 2017, η επένδυση όμως δεν προχώρησε. Αρχικά εμφανίστηκε ως αιτία ο αναπτυξιακός νόμος που επεδίωκε η εταιρεία να ενταχθεί καθώς δεν χρηματοδοτούσε επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ στον πρωτογενή τομέα αλλά και όταν στην συνέχεια τροποποιήθηκε πάλι ο Όμιλος δεν την προχώρησε. Η σύμβαση που είχε υπογραφεί έχει λήξει και έτσι η έκταση που μισθώθηκε επιστρέφει στην Αποκεντρωμένη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

11 Δεκεμβρίου 2012: Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβαση μίσθωσης του γεωθερμικού πεδίου Ν. Ερασμίου-Μαγγάνων για θερμοκηπιακή επένδυση. Την σύμβαση υπέγραψαν ο Δρ Παναγιώτης Γεωργιάδης, γενικός διευθυντής χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της ΑΔΜΘ για το δημόσιο και ο Γιάννης Σπυριδόπουλος, παλιό στέλεχος και διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού για την εταιρία «Πλαστικά Θράκης»

 

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης της εταιρείας Agritex –Ενεργειακή ΑΕ του Ομίλου Ευθυμιάδη με την Αποκεντρωμένη στις 25 Απριλίου 2017

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…