Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

0

Ξεκίνησε το ελαιοτριβείο Τυμπάνου
Η πληροφορία ενδιαφέρει τους συμπολίτες που ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με την ελαιοκαλλιέργεια.
Τους ενημερώνουμε λοιπόν πως το γνωστό μεγάλο ελαιοτριβείο Τυμπάνου άρχισε τη λειτουργία εδώ και λίγες ημέρες.
Είναι έτοιμο, όπως μας δήλωσε ο Βαγγέλης Δερμεντζίδης, να εξυπηρετήσει για άλλη μια χρονιά τους φίλους- πελάτες  προσφέροντας την ίδια εξυπηρέτηση και βέβαια την ποιότητα λαδιού που γνωρίζουν με σεβασμό πάντα στο προϊόν των παραγωγών.
Γ.Δ.


Δεν ξεχνά
Φίλος αγαπητός, δημοκράτης και αρχειομανής, μου έστειλε το παραπάνω κείμενο με το φιλικό αίτημα να δημοσιευθεί. Μου επεσήμανε πως είναι επίκαιρο λόγω της εκλογικής διαδικασίας που έχει ήδη ξεκινήσει για το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Γράφει: «Παραθέτω τους εξής πρώην αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από έρευνα:
-Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης.
-Η Θεοδώρα Τζάκρη Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης.
-Η Λούκα Κατσέλη υπουργός Οικονομίας και μαζί της ο Σερραίος Μάρκος Μπόλαρης.
-Ο Θάνος Μωραΐτης υφυπουργός Περιβάλλοντος.
-Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Υπουργός Υγείας και βέβαια τον Νίκο Κοτζιά.
Όλοι αυτοί και όσοι προσωπικά πιθανόν ξέχασα, ψήφισαν μνημόνια, λοιδορήθηκαν, στη συνέχεια έσπευσαν να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι δε υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου. Προφανώς δεν ευθύνεται ο Γιώργος, όμως μέρες που είναι ας τους θυμόμαστε….»
Γ.Δ.


Πού είναι οι μειώσεις;
Όσοι συμπολίτες πλήρωσαν τον φόρο ακινήτων, τον γνωστό ΕΝΦΙΑ, απορούν για ένα πράγμα.
Απορούν και ψάχνουν την μείωση όπως έλεγε ο αρμόδιος υπουργός πως θα υπάρξει.
Τελικά, όχι μείωση δεν υπήρξε, αλλά βάλανε και μικρές αυξήσεις!
Μας πρήξανε ότι θα μειωθεί  (παρά την αύξηση των αντικειμενικών) και τελικά τις μειώσεις τις μεταθέσανε για το 2022.
Ο ΕΝΦΙΑ, όπως θα θυμούνται οι συμπολίτες, ήταν ένας φόρος που μπήκε την περίοδο των Μνημονίων. Τώρα λοιπόν που τελειώσαμε με αυτά, γιατί δεν καταργείται;
Εξάλλου, τόσους φόρους πληρώνει ο ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας, ας καταργηθεί και κάποιος.
Με τους φόρους ακινήτων στο τέλος αγοράζει το ακίνητο για δεύτερη φορά.
Γ.Δ.


Λόγος για δύο άλογα
Η περιοχή δεν είναι και από τις πολυσύχναστες, αλλά έχει κατοικίες και επιχειρήσεις. Μάλιστα λίγο πιο κει βρίσκεται η Σιδηρεμπορική και η Υδρώ. Εκεί λοιπόν, ήταν και είναι δεμένα δύο άλογα. Ευτυχώς το σχοινί που είναι δεμένα είναι μεγάλο και κινούνται τα ζώα.
Κάποιος λοιπόν αυτά τα δύο άλογα τα έδεσε εκεί για να βόσκουν. Έξω στις βροχές και το αγιάζι. Χωρίς φροντίδα για στέγασή τους. Στη βροχή, στους ανέμους, το κρύο και τις ζέστες.
Αλήθεια, τι είδους ζωοφιλία είναι αυτή; Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, ο ιδιοκτήτης των δύο αλόγων που θεωρεί πως τ’ αγαπά και τα φροντίζει;
Έχει αυτό το δικαίωμα να ταλαιπωρεί τα ζώα, να τα μεταχειρίζεται έτσι;
Γ.Δ.


Δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες
Ορθώς ανέλαβε μέρος της ευθύνης για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, αποδίδοντας παράλληλα ευθύνες στην πολιτική και τα ΜΜΕ, ωστόσο έχουμε να κάνουμε επ’ αυτού κάποιες παρατηρήσεις.
Πρώτη παρατήρηση είναι ότι δεν έχει το ίδιο μερίδιο ευθύνης η πολιτική και τα ΜΜΕ με την ιατρική. Διότι η ευθύνη της πολιτείας ήταν να ενημερώνει και να παροτρύνει προς τον εμβολιασμό (όπως και των ΜΜΕ) και παράλληλα να εξασφαλίσει γρήγορα εμβόλια για όλους τους Έλληνες. Πράγμα το οποίο και έκανε με οργάνωση που ζήλεψαν οι πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Κανείς πολίτης αυτής της χώρας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ενημερώθηκε επαρκώς ή όχι δεν είχε πρόσβαση σε εμβόλιο.
Η ευθύνη όμως του ιατρικού κόσμου για την σημερινή κατάσταση είναι μεγάλη. Υπάρχουν δυστυχώς στις τάξεις του πολλοί αρνητές οι οποίοι όχι μόνο δεν εμβολιάζονται, προτιμώντας να χάσουν την εργασία τους, αλλά προπαγανδίζουν με φανατισμό κατά των εμβολίων, παρασύροντας λόγω της ιδιότητάς  τους χιλιάδες δύσπιστους πολίτες. Παρέχοντάς τους και «επιστημονικά» επιχειρήματα να στηρίξουν την απόφασή τους να μην εμβολιαστούν.
Επίσης, υπάρχουν πολύ σοβαρές ευθύνες -που δεν αποδίδονται -στην επίσημη εκκλησία που έχει δείξει μία ανεξήγητη απροθυμία (πλην εξαιρέσεων) να  συγκρουστεί με τους παραεκκλησιακούς κύκλους που διακινούν τις γνωστές σκοταδιστικές θεωρίες γύρω από το εμβόλιο.
Από την εμπειρία που έχουμε όλοι μας λίγο πολύ από συζητήσεις που έχουμε κάνει, στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ανεμβολίαστοι ισχυρίζονται είτε ότι τους απέτρεψε κάποιος γιατρός λόγω ειδικών προβλημάτων υγείας που έχουν, είτε διότι τους το είπε ο πνευματικός τους!


Ημερήσια έξοδος στο βουνό
Πριν λίγες ημέρες γράφαμε στη στήλη για φθινοπωρινή εκδρομή στο Λειβαδίτη και το Καρυόφυτο.
Φίλος συμπολίτης με αφορμή δικής του εμπειρίας- εξόδου μας έγραψε:
«Το επιδιώξαμε πρόσφατα με αφορμή το σχόλιό σας. Ξεκινήσαμε από καφέ στην καντίνα δίπλα στο Νέστο στη Γαλάνη. Περιβάλλον και εξυπηρέτηση. Ο Νέστος να κυλάει ήρεμος, ησυχία και κελαϊδίσματα πουλιών. Μετά τον καφέ, περπάτημα στο γνωστό πέτρινο μονοπάτι δίπλα στο μεγάλο ποτάμι. Θέαμα μαγευτικό, μοναδικό, ανεπανάληπτο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας να δουν τις ομορφιές που δημιούργησε ο Νέστος. Επιστροφή στη Γαλάνη για γεύμα. Δύο οι επιλογές. Ο «Μαίανδρος» λίγο πιο πέρα, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές και τα «Τέμπη» λίγο πιο μέσα.
Μετά το φαγητό, απόφαση για καφέ στα Κομνηνά, από τον ορεινό δρόμο από την Γαλάνη, στην κορυφή. Το θέαμα εκπληκτικό. Οι μαιανδρισμοί του Νέστου, ο κάμπος της Χρυσούπολης, η Θάσος, η Σαμοθράκη, τα χωριά. Η δε διαδρομή μέχρι τα Κομνηνά, μία συνεχής ποικιλία χρωμάτων. Του πράσινου, του κίτρινου, του καφέ και του κόκκινου. Τυχεροί που στην κατάβασή μας αυτή, συναντήσαμε και μια αγέλη άγριων αλόγων.
Ήταν μια όμορφη, ημερήσια έξοδος σε τμήμα της ορεινής μας περιοχής».
Γ.Δ.


Οι δύο πόλοι στο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης
Με την ευκαιρία των σχολίων της στήλης για την οικονομική ενίσχυση τριών Μέσων Ενημέρωσης της Ξάνθης φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, φίλος που βρίσκεται στον πολιτικό αυτόν χώρο, μου επεσήμανε κάτι σημαντικό. Μου τόνισε λοιπόν πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη όπως και στους περισσότερους νομούς της χώρας, είναι χωρισμένος σε δύο τάσεις.
Η πρώτη εκπροσωπείται από τον Χατζηθεοδώρου ο οποίος εκφράζει την σκληροπυρηνική άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εκφυλιστεί σε ένα πασοκογενές κόμμα.
Την δεύτερη άποψη εκφράζει ο Γιαννακίδης, άποψη που υποστηρίζει ως προεδρικός και η οποία είναι ακριβώς αντίθετη που επιδιώκει άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ και συνεργασία.
Οι δύο αυτοί πόλοι προφανώς δεν αντιμάχονται φανερά ο ένας τον άλλο, αλλά ο χωρισμός είναι δεδομένος και η ένταση υπαρκτή μεταξύ τους και εμφανής στον κομματικό χώρο.
Μάλιστα Γιαννακίδης και Χατζηθεοδώρου δεν διατηρούν και τις καλύτερες των σχέσεων από τότε που ο πρώτος εξελέγη βουλευτής και έγινε υφυπουργός».
Γ.Δ.


Δεν βλέπουμε τα χάλια μας παρελάσεις μας μάραναν…
Παραμένει στο «κόκκινο» ο νομός μας με τα κρούσματα καθημερινά να αυξάνονται και να πληθύνονται. Το ίδιο και οι νοσηλευόμενοι ενώ νέοι άνθρωποι γύρω μας φεύγουν από κορωνοϊό. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται και παρόλα αυτά ετοιμάζεται παρέλαση για την 28ης Οκτωβρίου. Μα είναι δυνατόν; Τι τις θέλουμε τις παρελάσεις τώρα. Αφού προκαλείται συνωστισμός και άρα μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς του ιού. Μήπως ξεχάσαμε τι έγινε για παράδειγμα στην Θεσσαλονίκη πέρσι μετά την παρέλαση και την γιορτή του Πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου;
Μ.Ξ.


Έστω αργά…
Δεκάδες χρόνια το γεωθερμικό πεδίο Ποταμιάς-Νέας Κεσσάνης αποτελούσε ένα σημαντικό ζήτημα για την αυτοδιοίκηση της περιοχής και τις κυβερνήσεις. Δυστυχώς τα βήματα ήταν αργά, άλλοτε σημειωτόν, άλλοτε προς τα πίσω. Λόγια πολλά από διάφορους, έργα λίγα. Τόσο προς την αξιοποίηση για τα Λουτρά, όσο και για επιχειρηματικές δράσεις και αξιοποίηση.
Με λόγια, με ενέργειες μικρές έως ασήμαντες, με υποσχέσεις ανεκπλήρωτες, τα χρόνια περνούσαν και σοβαρή αξιοποίηση δεν υπήρχε του πεδίου. Κάποιες προσπάθειες που έγιναν απέτυχαν και η υπόθεση έμεινε σαν ένας θησαυρός που υπήρχε μεν, αλλά παρέμεινε θαμμένος.
Μια κίνηση- απόφαση του Σωκράτη Ξυνίδη σαν υφυπουργός, άλλαξε τα δεδομένα. Δημιουργήθηκε το πλαίσιο και η νομική πλευρά για την αξιοποίηση του πεδίου Ν. Κεσσάνης όπως και του Ερασμίου.
Έτσι, οι δυσκολίες έφυγαν, μπήκαν οι κανόνες και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.
Πρώτη δράση από τα Πλαστικά Θράκης στο Εράσμιο πριν από χρόνια, σήμερα πάλι από την ίδια εταιρεία για το πεδίο στην Ποταμιά Κεσσάνης για την παραγωγή λαχανικών.
Ήδη δηλαδή υπάρχει ενδιαφέρον για τμήμα εκτάσεως και μακάρι να εκδηλωθεί και νέο από κάποιον σοβαρό επενδυτή για την αξιοποίηση των Λουτρών. Πλέον, η αξιοποίηση άρχισε.
Τώρα μένει στην Αυτοδιοίκηση να δει και το θέμα της τηλεθέρμανσης των γύρω χωριών.
Γ.Δ.


Χαστούκι για τους  ανεμβολίαστους τα δεδομένα που παρουσίασε ο Τσιόδρας
Συνταρακτικά τα δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Ένα δυνατό χαστούκι για όλους αυτούς που δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων και δεν σπεύδουν να εμβολιαστούν θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους και τις ζωές των γύρω τους και διατηρώντας σε υψηλά ποσοστά το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα.
Τα δεδομένα είναι ότι αν δεν είχαμε το εμβόλιο θα είχαμε στην χώρα 8.400 περισσότερους θανάτους. Έχουμε αποφύγει ακόμη, λόγω του εμβολιασμού, 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις Αν δε είχαμε εμβολιαστεί στην χώρα κατά 95% τον Ιούνιο θα είχαμε μέχρι τώρα 1.200 λιγότερους θανάτους από όσους έχουμε.  Τέλος τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες.
Όσο για τα εμβόλια πιο αποτελεσματικό είναι το Moderna με 97% ακολουθεί το AstraZeneca με 94% , το Pfizer με 90% και το Johnson & Johnson με 71%.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…