Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Με «καπέλο» 35 λεπτά ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Με «καπέλο» 35 λεπτά ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

0
petrelaio

Πέρσι τιμή εκκίνησης με 0,80 λεπτά το λίτρο – Φέτος 1,15 – 1, 20 ευρώ το λίτρο!

 

300 ευρώ παραπάνω θα πληρώσουν τα νοικοκυριά για να βγάλουν τον χειμώνα!

 

 

Ξεκινά από σήμερα 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης , με χαμηλές ωστόσο προσδοκίες για πρατηριούχους γιατί τα δεδομένα φέτος είναι ιδιαίτερα δυσμενή για τους καταναλωτές σ’ ότι αφορά τις τιμές

Πέρσι τιμή εκκίνησης με 0,80 λεπτά το λίτρο – Φέτος 1,15 – 1, 20 ευρώ το λίτρο!

Με «καπέλο» τουλάχιστον 35 λεπτά – 40 λεπτά θα ξεκινήσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης μιας και η τιμή χρηματιστηρίου είναι 84 δολάρια το βαρέλι, όταν πέρσι αυτή την εποχή  ήταν 34!

Αυτό αναμένεται  να έχει αρνητικό αντίχτυπο στην κατανάλωση που αναμένεται να είναι περιορισμένη σε ποσότητα παρά το γεγονός ότι πέρσι η σαιζόν έκλεισε στην τιμή των 93 λεπτών και θεωρήθηκε ακριβή σε σχέση με την τιμή εκκίνησης γι’ αυτό και πολλές πολυκατοικίες δεν φρόντισαν να έχουν απόθεμα ευελπιστώντας σε καλύτερη τιμή εκκίνησης αλλά τελικά διαψεύστηκαν.  Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων Ξάνθης κ. Χαραλαμπίδης, υπάρχει  μεν ενδιαφέρον αλλά προς το παρόν μόνο για να πληροφορηθούν την τιμή.

70 λεπτά επί της τιμής ο Φόρος Κατανάλωσης

Είναι η χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου υψηλή αλλά στην χώρα μας είναι πολύ υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που ήρθε στα χρόνια της κρίσης ως μνημονιακό μέτρο και έμεινε… Αυτό κάνει την διαφορά με την Βουλγαρία για παράδειγμα που έχει μεν Ειδικό Φόρο αλλά πιο χαμηλό. Στην χώρα μας ο ΕΦΚ είναι 70 λεπτά επί της τιμής, δηλαδή πάνω από το 50%!  Γι’ αυτό και είναι πάγιο και χρόνιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων η μείωσή του. Το αίτημα της Ομοσπονδίας επαναφέρει ο κ. Χαραλαμπίδης επισημαίνοντας ότι: «Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε δραστική μείωση των φόρων στα καύσιμα για να αντισταθμιστούν επαρκώς οι τεράστιες καθημερινές αυξήσεις στην τιμή πώλησης των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης, οι οποίες προφανώς πλέον δεν δείχνουν να είναι «παροδικές», καθώς για τους επόμενους μήνες του φετινού χειμώνα η διεθνής ζήτηση θα παραμείνει μεγαλύτερη από τη διαθεσιμότητα. Η μείωση των φόρων στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημα όχι μόνο του κλάδου αλλά και των καταναλωτών, καθώς θα αποκαθιστούσε την αδικία για τους Έλληνες που πληρώνουν από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη».

300 ευρώ παραπάνω θα πληρώσουν τα νοικοκυριά για να βγάλουν τον χειμώνα

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε πολυκατοικία χρειάζεται για την θέρμανσή του όλο τον χειμώνα περίπου 1.000 λίτρα, αυτά κόστιζαν 700 – 800 ευρώ όταν το πετρέλαιο είχε 70 – 80 λεπτά. Με τις σημερινές τιμές τα 1.000 λίτρα του κοστίσουν 1.150, κατά συνέπεια 350 – 400 ευρώ παραπάνω. Ποσό σε κάθε περίπτωση υπολογίσιμο και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται και με άλλες ανατιμήσεις ειδών πρώτης ανάγκης, μπορεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού. Να σημειώσουμε ότι η αύξηση της τιμής στην ενέργεια είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό  φαινόμενο. Ωστόσο διαφορετικά επηρεάζει ένα νοικοκυριό με εισοδήματα με μισθούς άνω  κάποιων χιλιάδων ευρώ των ευρωπαίων εταίρων και διαφορετικά το ελληνικό μέσο νοικοκυριό με μέσο μισθό κάποιες εκατοντάδες ευρώ!

Πληροφορίες για το επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του σωματείου Πρατηριούχων Ξάνθης, η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης εκτιμάται ότι φέτος θα ανοίξει πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου ή ακόμα και στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Όσον αφορά την καταβολή του ποσού στους δικαιούχους, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα μεγάλο μέρος αυτού να καταβληθεί εντός του 2021. Το επόμενο 10ημέρο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη διάθεση του φετινού επιδόματος θέρμανσης με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία.

«Φωτιά» και το φυσικό αέριο και το ρεύμα για θέρμανση

Ο λογαριασμός του φυσικού αερίου, θα είναι κατά 60-70% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι, αν δικαιούστε το επίδομα θέρμανσης και 80-85% υψηλότερος αν δε το δικαιούστε. Έτσι, όποιος πέρυσι πλήρωνε 100 ευρώ τον μήνα για φυσικό αέριο, φέτος θα πληρώνει έως και 170-180 ευρώ

Όσο για το ηλεκτρικό ρεύμα, με την επιδοματική πολιτική που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, η επιβάρυνση θα είναι περιορισμένη, αλλά μόνο για όσους χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για φωτισμό, μαγείρεμα κλπ. Όσοι το χρησιμοποιούν για θέρμανση, θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Για καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών τον μήνα, δεν υπάρχει επιδότηση (μόνο η ΔΕΗ καλύπτει ένα μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής που θα γίνει ο φετινός “εφιάλτης” των νοικοκυριών αλλά και αυτό περιορισμένο) και η χρέωση ανά κιλοβατώρα μπορεί να φτάσει (τελική τιμή μαζί με τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις) ακόμη και πάνω από τα 20 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η θέρμανση με ρεύμα, μπορεί να έχει έως και διπλάσιο κόστος σε σχέση με αυτό που συνεπάγεται η θέρμανση με το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που πρέπει να καταστήσει τα νοικοκυριά ιδιαίτερα προσεκτικά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …