Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

0

«Α, ρε Βενιζέλο…»
Ξεχωρίζει και εκτός βουλής η προσωπικότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Αφορμή για το σχόλιο η επιδοκιμασία που άκουσα από συμπολίτη που παρακολουθεί τις δραστηριότητές του αλλά και το περιεχόμενο των δηλώσεών του. Όλες στοχευμένες, σωστές και τεκμηριωμένες απόλυτα, γίνονται αποδεκτές απ’ όλες τις πλευρές του Κοινοβουλίου.
Γι’ αυτό εξάλλου, όλοι, αποδέχονται την ξεχωριστή πνευματική και πολιτική του προσωπικότητα.
Εξ’ ου και η φράση του τίτλου του σχολίου «Α, ρε Βενιζέλο…», που σημαίνει βέβαια πόσο σωστές και επίκαιρες ήταν και είναι οι παρεμβάσεις του στη δημόσια ζωή του τόπου.
Γ.Δ.


Δεν ζηλεύω γιατί…
Δεν ζηλεύω σαν Ξανθιώτης την γειτονική Κομοτηνή στην οποία θα γίνει η μεγάλη επένδυση ύψους 375 εκ. ευρώ.
Δεν ζηλεύω που στην Καβάλα θα γίνει μια άλλη μεγάλη επένδυση ύψους 35 εκ. ευρώ.
Όχι. Απεναντίας, ξεπερνώ τον μίζερο τοπικισμό και αναλογίζομαι ότι οι επενδύσεις αυτές πως είναι μια ευκαιρία απασχόλησης ανθρώπων και από την Ξάνθη.
Ευκαιρία για ικανούς εργαζόμενους, τόσο υψηλών επιπέδων όσο και τεχνικών γνώσεων κλπ.
Το να εργαστεί σήμερα κανείς σε απόσταση 40-50 χιλιομέτρων δεν είναι πρόβλημα.
Εξάλλου, αρκετοί νέοι εργάζονται από τους γειτονικούς νομούς Καβάλας και Ροδόπης σε επιχειρήσεις της Ξάνθης.
Σήμερα το ζητούμενο είναι η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης με υψηλό γνωστικό αντικείμενο και αντίστοιχα υψηλές αμοιβές κι όχι ο τόπος εγκατάστασής τους.
Γ.Δ.


Σωστό μέτρο παρότι άργησε
Θορυβημένες οι ελληνικές υγειονομικές αρχές από τον ρυθμό εμβολιασμών, ο οποίος έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, προχωρούν σε σχεδιασμό νέων δράσεων για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.
Με το σκεπτικό πως πρέπει να πάνε αυτοί προς τον κόσμο, όπου δεν είναι εύκολη η μετακίνηση των κατοίκων, δημιουργήθηκαν κινητές εμβολιαστικές μονάδες που κινούνται προς τα χωριά του βουνού και του κάμπου.
Στόχος του προγράμματος αυτού, όπως δηλώθηκε αρμοδίως, είναι να μας δουν εκεί, δίπλα τους και να έρθουν να εμβολιαστούν.
Σωστό, μου θυμίζει το γνωστό «όταν ο Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ».
Γ.Δ.


Ναι μεν, αλλά…
Ιδού και μία ρεαλιστική προσέγγιση των διεθνών γεγονότων που ενδιαφέρουν τη χώρα μας.
Πρόκειται για έναν γνώστη των διεθνών εξελίξεων της περιοχής, αφού είχε προσωπική ανάμειξη.
Είναι ο Ιωάννης Κασουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.
Είπε: Η Ελλάδα θα πρέπει να τελειώσει με τα διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον αλυτρωτισμό γειτόνων από τα Σκόπια και Αλβανία και να επικεντρωθεί στον υπαρκτό κίνδυνο, σ’ αυτόν της Τουρκίας που ανακατεύει το Αιγαίο, την Κύπρο και τα νησιά με το θέμα της υφαλοκρηπίδας, των θαλασσίων και εναέριων συνόρων της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.
-Έχει δίκιο ως ένα μεγάλο βαθμό, όμως μια παρατήρηση. Η Ελλάδα δεν μπορεί ν’ ακολουθεί μονίμως και αδιαμαρτύρητα όλα όσα αποφασίζει η κυπριακή κυβέρνηση. Αυτό θα πρέπει σταδιακά ν’ αλλάξει.
Γ.Δ.


Υποσχέσεις και πάλι
Είναι προφανές πως διαβάζοντας χθες οι συμπολίτες βιοτέχνες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, όσα πολλά είπε ο Αλ. Χαρίτσης στην περιοδεία του στο νομό μας ότι θα κάνει όταν γίνει κυβέρνηση, πως χαμογέλασαν πικρά.
Όντως ο κ. Χαρίτσης είπε πολλά λόγια και πολλές υποσχέσεις έδωσε επίσης για πράγματα που ως κυβέρνηση βεβαίως όφειλε να κάνει αλλά δεν έκανε. Απεναντίας, έκανε τα ακριβώς αντίθετα στρεφόμενος εις βάρος των επιχειρήσεων με μια πρωτοφανή διάθεση τιμωρίας τους.
Ως εκ τούτου υπάρχει το άσχημο προηγούμενο, κυρίως για τη μεσαία τάξη.
Γι’ αυτό και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις χθεσινές υποσχέσεις με την κατάθεση για κίνητρα, για φοροελαφρύνσεις, για έργα υποδομής και ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο.
Με ποιον αλήθεια φιλοδοξεί να τα υλοποιήσει όλα αυτά ο Χαρίτσης; Με τον κύριο Σταθάκη που υποσχόταν άλλα και τελικά «έθαψε» το 12%;
Είναι σίγουρα πολύ πρόσφατα όλα αυτά για να τα ξεχάσουν οι επιχειρηματίες όπως και άλλα πολλά βέβαια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.


Η παραίτηση Τιμούρ
timourΟ γιατρός ορθοπαιδικός (ή ορθοπεδικός) είναι γνωστός στην κοινωνία της Ξάνθης.
Άνθρωπος ζεστός, ανοιχτός, αγαπητός, ικανός στην δουλειά του.
Γι’ αυτό εξάλλου τιμήθηκε από τους συμπολίτες στις δημοτικές εκλογές και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με μεγάλο αριθμό ψήφων.
Ο Τιμούρ λοιπόν (έτσι τον γνωρίζουν και τον προσφωνούν όλοι), λόγω της φύσης της εργασίας του δεν έχει ελεύθερο χρόνο αρκετό για να συμμετέχει στα δημοτικά συμβούλια.
Γι’ αυτό, εδώ και καιρό είχε ενημερώσει τον Σάββα Μελισσσόπουλο πως προτίθεται ν’ αποχωρήσει παραιτούμενος από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου.
Αυτό και έπραξε προχθές παραιτούμενος, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος ή αιτία, παρά μόνο την αδυναμία του να προσφέρει σαν δημοτικός σύμβουλος.
Τα πράγματα ως εκ τούτου είναι απλά και ανθρώπινα. Όλα τ’ άλλα που αναφέρθηκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Σημειώνουμε πως στη θέση του Τιμούρ έρχεται η κυρία Μάνια Τσαΐρογλου.
Γ.Δ.


Εμβολιασμοί
Πέμπτη πρωί χθες στο Κέντρο Υγείας Ξάνθης, στην Αν.Δημητρίου. Αιτία;  Ραντεβού εμβολιασμού στις 8 το πρωί όπως είχε αποφασιστεί μέρες ενωρίτερα ηλεκτρονικά.
Συνεπείς οι πολίτες στο ραντεβού τους ήταν εκεί και περίμεναν στην αίθουσα αναμονής να ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού.
Ανάμεσά τους άτομα για το τρίτο εμβόλιο και άλλα για το πρώτο.
Κάποιος απ’ όλους των αναμενόντων, ρωτάει γιατί αυτή η καθυστέρηση αφού είχαν ήδη περάσει 15 λεπτά από τα ορισθέντα ραντεβού. Η απάντηση ξαφνιάζει: «περιμένετε έξω, δεν ήρθε ακόμη ο γιατρός. Θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός όταν έρθει, διότι η παρουσία του είναι απαραίτητη για την έναρξη των εμβολιασμών».
Τελικά, στις 8.30 ήρθε μία γιατρός και ξεκίνησε η διαδικασία με μισή ώρα καθυστέρηση. Λίγο αργότερα αποχώρησε η γιατρός και ανέλαβε άλλος γιατρός που συνέχισε να παρίσταται και να ελέγχει.
Γ.Δ.


Οι συνθήκες στα ΚΥ
Αυτό συνέβη πρωί-πρωί σε μια δημόσια υπηρεσία η οποία ανέμενε την άφιξη ενός γιατρού για να ξεκινήσει να δουλεύει.
Εύλογα δημιουργείται ένα σοβαρό ερώτημα: Υπάρχει άνθρωπος, προϊστάμενος, ο οποίος ελέγχει την άφιξη των γιατρών; Δηλαδή έρχονται ό,τι ώρα τους βολεύει;
Και ο πολίτης; Που σεβόμενος το ραντεβού του είναι εκεί και περιμένει, σιωπηλός ή διαμαρτυρόμενος προς ώτα μη ακουόντων.
Αλήθεια πού βρίσκεται ο σεβασμός προς τον πολίτη; Τον κάθε πολίτη που προσέρχεται σε μία δημόσια υπηρεσία σε συγκεκριμένο ραντεβού ορισμένης ώρας;
Απαιτούν σεβασμό οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Προηγουμένως όμως οφείλουν να σέβονται οι ίδιοι πρώτα τις υποχρεώσεις τους.
Εάν δεν τους αρέσουν οι συνθήκες της δουλειάς τους, τα ωράρια, να παραιτηθούν, να’ ρθουν άλλοι.
Όσο μένουν, οφείλουν να είναι συνεπείς. Κι αυτοί, νοσοκόμοι και γιατροί και κυρίως ο προϊστάμενος.
Γ.Δ.


«Μύλος» για την αγορά οικοπέδου για νέο Γυμνάσιο για τα παιδιά του Δροσερού 
Κάπως λίγο μπερδεμένα μας τα είπαν στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης ο δήμαρχος κ. Μανώλης Τσέπελης και ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης για το θέμα της αγοράς οικοπέδου στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών για την ανέγερση Γυμνασίου όπου θα φοιτούν τα παιδιά του Δροσερού. Καταρχάς η απόφαση της οικονομικής επιτροπής ήταν για ανέγερση Δημοτικού και Γυμνασίου και όπως όλοι συμφωνούν πρώτη αναγκαιότητα είναι η ανέγερση Δημοτικού αφού οι σχολικές μονάδες που λειτουργούν είναι δυναμικότητας 300 παιδιών και τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα είναι 700. Το θέμα ήλθε στο δημοτικό συμβούλιο μ’ αυτή την διατύπωση αλλά στη συνέχεια τροποποιήθηκε προφορικώς, με την διευκρίνιση ότι η απόφαση που θα ληφθεί αφορά την αγορά οικοπέδου μόνο για Γυμνάσιο γιατί όπως δικαιολογήθηκαν το υπουργείο είπε ναι για γυμνάσιο και όχι για δημοτικό! Και μάλιστα ότι υπάρχουν δεσμευμένα 1 εκ. ευρώ. Το γιατί προκρίθηκε αυτή η αναγκαιότητα έναντι της άλλης άγνωστο μιας και τα παιδιά για να πάνε στο γυμνάσιο πρέπει πρώτα να τελειώσουν το δημοτικό και άρα ιεραρχικά αυτό έχει προτεραιότητα να εξασφαλιστεί. Στο γιατί δεν επιλέχθηκαν τα διαθέσιμα οικόπεδα που παραχώρησε το ΙΝΕΒΙΜ για δημοτικό εντός του οικισμού, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να δοθεί οικοδομική άδεια επειδή το Δροσερό είναι εκτός σχεδίου πόλης. Ενώ για το δημοτικό οικόπεδο που ήταν τα παλιά σφαγεία, ότι εκείνα προορίζονται για κολυμβητήριο και κλειστός χώρος ενόργανης.
Πολλούς υπαινιγμούς άφησαν σύμβουλοι για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την πρόθεση του δήμου να αγοράσει ένα νέο οικόπεδο. Μάλιστα ο κ. Τιμούρ παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος χαρακτηρίζοντας «τσιφλίκι» και «πλυντήριο» το δημοτικό συμβούλιο.
Όπερ έδει δείξαι
Μ.Ξ.


Σύσκεψη για phishing στην ΑΜΘ
Νέες εποχές, νέες μορφές εγκληματικότητας. Το phishing είναι μια ειδική μορφή του εγκλήματος στο χώρο του internet. Πολύ απλά λοιπόν πρόκειται για μια μέθοδο “ψαρέματος” δηλαδή υποκλοπής ευαίσθητων πληροφοριών που μπορεί να φέρουν κέρδος σε αυτόν που τις κατέχει. Το φαινόμενο ανθεί και στην χώρα μας και σύμφωνα με μια έρευνα μέσα σ’ ένα 9μηνο οι απατεώνες  «ψαράδες» κατάφεραν να αρπάξουν από λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών 40 εκ. ευρώ . Περιπτώσεις είχαμε και στην γειτονική μας Δράμα και γι αυτό το λόγο χθες έγινε τηλεδιάσκεψη με τις αστυνομικές διευθύνσεις της Περιφέρειας και την υπηρεσία Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Στην Ξάνθη όπως μάθαμε δεν είχαμε προς στιγμή κάποιο περιστατικό. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι: Απλά να είστε ψυλλιασμένοι. Σε καμιά περίπτωση μην δηλώνετε προσωπικά  σας στοιχεία γιατί καμία τράπεζα και γενικά καμία σοβαρή εταιρία δεν θα σας ζητήσει ευαίσθητα στοιχεία όπως ονόματα χρήστη ή στοιχεία για την είσοδο στο e – banking.
Μην ανοίγετε ποτέ e-mail που δεν περιμένετε. Θα έχετε προσέξει ότι σας έρχονται και υποτιθέμενα μηνύματα από τράπεζες που δεν έχετε καν λογαριασμό! Ακόμη κι αν φαίνεται ότι το email έχει έρθει όντως από την τράπεζα μας ή το paypal, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πράγματι έτσι.
Προστατευτείτε γιατί κυκλοφορούν πολλοί πονηροί!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …