Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Οι εκδηλώσεις της Δευτέρας στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Οι εκδηλώσεις της Δευτέρας στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

0

«Νύχτα μαγικιά» με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη στο γήπεδο ΑΟΞ

 

Μια σειρά από εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και για τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης από την πλευρά του Κέντρου Πολιτισμού και των τοπικών συλλόγων. Αναλυτικά:

 

«1821, Η Ελληνική Επανάσταση στη Θράκη και η αναμονή ενός αιώνα για την ελευθερία» και καθ’ όλη τη διάρκεια των Γιορτών

10:00, Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Στο παρελθόν για τη Θράκη πολέμησαν λαοί, συγκρούστηκαν θρησκείες και αγωνίστηκαν έθνη. Σήμερα η συνύπαρξη του παλιού και του νέου, της Ανατολής και της Δύσης αλλά και το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας είναι μερικά από τα βασικά της γνωρίσματα. Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί για τη Θράκη μια ευκαιρία ενεργοποίησης της ιστορικής μνήμης και της αναγνώρισης της προσφοράς των προγόνων μας στους αγώνες του Έθνους. Για τη Θράκη η έναρξη της Επανάστασης σημαίνει, άλλωστε, μόνο την αρχή μιας πράξης που ολοκληρώνεται έναν αιώνα αργότερα φέρνοντας την πολυπόθητη ελευθερία.

Οργάνωση: ΦΕΞ – ΥΠ. Πολιτισμού – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

 

Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

18:30, Πλατεία Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες στη πληροφορίες στη σελ. 9.

Κατά την ξενάγηση θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 όπως κάθε φορά εξειδικεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

«Περπατώντας στα ίχνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην πόλη της Ξάνθης»

18:30 Περιήγηση – Ξενάγηση, Πλατεία Ελευθερίας (τόπος συνάντησης)

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει ιστορική περιήγηση στα ίχνη και στη μνήμη της περιόδου της Κατοχής στην Ξάνθη. Οδηγός ο ιστορικός και υπ. Διδάκτορας Δημήτρης Καλογιαννίδης, με τον οποίο θα γνωρίσουμε χώρους και σημεία στα οποία εγκαταστάθηκαν οι αρχές κατοχής και εκτυλίχθηκαν ορισμένα από τα γεγονότα αυτής της περιόδου, όπως ο διωγμός της Εβραϊκής κοινότητας. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανασυστήσουμε όψεις της εμπειρίας των ανθρώπων οι οποίοι βίωσαν αυτή την ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο. Η περιήγηση προσφέρεται δωρεάν. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής, στον συνεργάτη του Ιδρύματος, Νίκο Κοσμίδη (τηλ. 6996559216).

Οργάνωση – Επιμέλεια: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Διαδραστικό εργαστήριο «Η φύση ως σπίτι-προστασία του περιβάλλοντος»

19:00, Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

Αφήγηση παραμυθιών, κινητικά παιχνίδια, εικαστικές δραστηριότητες για παιδιά 5 έως 8 ετών και 9 έως 12 ετών.

Μέσα από εργαστήριο ταξιδεύουμε στο φυσικό περιβάλλον των ζώων, διαβάζουμε βιβλία που αφορούν το περιβάλλον τους. Ανακαλύπτουμε τις ιδιαίτερες διαδικασίες που ακολουθεί το κάθε είδος για τη δημιουργία της φωλιάς του. Αναρωτιόμαστε ποια υλικά χρησιμοποιούν τα ζώα για την κατασκευή τους; Ξύλα, πέτρες, λάσπη, φύλλα… Γιατί κάθε ζώο φτιάχνει διαφορετικού είδους φωλιά; Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, δημιουργούμε φωλιές και συζητάμε τους κινδύνους που διατρέχουν τα ζώα από την ανθρώπινη παρέμβαση.

*Τα εργαστήρια προσαρμόζονται σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

 

Παρουσίαση βιβλίου για ενήλικες «Ήμερες Ημέρες»

19:00, Αυλή 5ου Παιδικού σταθμού, Λευκάδος 2

Συγγραφέας Μουράτης Κοροσιάδης, εκδόσεις «Βακχικόν». Στην συλλογή των 15 αυτών διηγημάτων θα συναντήσει κανείς απλές, καθημερινές ιστορίες, εμπνευσμένες από τις πιο λιτές σκηνογραφίες τούτης της πόλης αποκαλύπτοντας στο κοινό έναν επιδέξιο ψυχογράφο, ικανό να εντοπίζει το ανθρώπινο μες στο περιττό που μας περιβάλλει. Η συλλογή αποτελεί την δεύτερη εκδοτική εργασία του συγγραφέα μετά το «Σύνθημα» 2019.

Οργάνωση – Επιμέλεια: Σύλλογος Φίλων του ΙΘΤΠ

 

Βιωματικό Εργαστήριο «Φρούτα και Βιταμίνες, οι ζουμεροί μας σύμμαχοι»

19:00, Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης. Αυλή Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου, στην οδό Βενιζέλου

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με τη Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Φανή Παντούλα, ενημερώνουν τα παιδιά πόσο απαραίτητα είναι για την καθημερινή τους διατροφή τα φρούτα, σύμμαχοι υγείας και ασπίδες ενάντια στις λοιμώξεις. Στη συνέχεια τα παιδιά θα παρασκευάσουν φρουτένια εδέσματα.

Τιμή εισόδου: 3 ευρώ.

 

Προβολή ντοκιμαντέρ «Μια Όμορφη Μέρα»

21:00 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Στην αυλή με τα χαμάμ

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ των Δάνη Καραϊσαρίδη και Γιώργου Πατεράκη «Μια Όμορφη Μέρα» (A Beautiful Day).

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των συντελεστών.

Η ταινία προβλήθηκε φέτος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και κέρδισε το Βραβείο Νεότητας των Φοιτητών, καθώς και Ειδική Μνεία από το ΕΚΚ.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Προβολή της ταινίας «Τσίου» στην αυλή των ΠΑΣ ΑΝΤΙΚΑΣ

21:00. Στην Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο. Ο Τσίου, εθισμένος σε ουσίες, προσπαθεί να βρει την δόση του και μπλέκει μια σειρά ανθρώπους στην αναζήτησή του μέσω της αδελφής του και του μαφιόζου άντρα της. Ακολουθεί μια αλυσίδα συναντήσεων όπου η πίεση περνάει από τον έναν στον άλλο. Βραβεία σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και FIPRESCI στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης

Τιμή εισόδου : 2 ευρώ

Συναυλία με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

20:30, Γήπεδο Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης

Ερμηνεύουν ο Βασίλης Λέκκας και η Σαββέρια Μαργιολά

Νύχτα μαγικιά. Αφιέρωμα στη μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη ποίηση. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση. Ο ίδιος είχε επανειλημμένα δηλώσει πως με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο. Εξίσου αλήθεια είναι ότι εντός αυτής της δύσκολης διαλεκτικής μέλους και λόγου και η ποίηση «υπηρετεί» τη μουσική του. Πράγμα απόλυτα φυσικό αν αναλογιστεί κανείς τη στιβαρότητα της μουσικής αρχιτεκτονικής, τη συνάντηση της δυτικής μουσικής παράδοσης σε όλες της τις εκφάνσεις με τους λαϊκούς δρόμους, το βυζαντινό μέλος, το δημοτικό και το επαναστατικό τραγούδι σ’ ένα καινοτόμο αποτέλεσμα. Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να τα διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έτσι  που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας. Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Καρυωτάκης, Γκάτσος, Γ. Θεοδωράκης, Ρ. Χατζιδάκι, Τριπολίτης, Κατσαρός, Καβάφης, Σολωμός, Σικελιανός, Καμπανέλλης, Καρατζάς, Λόρκα, Νερούδα… Όμως, μιλώντας για όλα αυτά, συχνά λησμονούμε πως στο θεοδωρακικό μουσικό σύμπαν υπάρχουν σπουδαία έργα σε ποίηση του ίδιου του δημιουργού, που μάλιστα πρόκειται στην πλειοψηφία τους για έργα κομβικά. Το πρόγραμμα με την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» είναι αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.

Η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ιδρύθηκε πριν από 24 χρόνια από μουσικούς – συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, γνώστες του έργου του. Σήμερα απαρτίζεται από 10 καταξιωμένους μουσικούς, με τον Θανάση Βασιλά στη μουσική επιμέλεια και την Μαργαρίτα Θεοδωράκη στην καλλιτεχνική διεύθυνση και συνεργάζεται με τραγουδιστές αναγνωρισμένης καλλιτεχνικής αξίας όπως ο Βασίλης Λέκκας και η Σαββέρια Μαργιολά.

Τιμή εισιτηρίου: 5,00€

Προπώληση εισιτηρίων από το Viva.gr

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00 για την διευκόλυνση της ροής.

Η χρήση μάσκας κατά την είσοδο, έξοδο και παραμονή στον χώρο είναι υποχρεωτική.

Η τήρηση των αποστάσεων στον χώρο του γηπέδου είναι υποχρεωτική.

Η εκδήλωση είναι αποκλειστικά για καθήμενους καθ’ όλη την διάρκειά της.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…