Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

0

Μην ξεχνάς
Μην ξεχνάς φίλε αναγνώστη, ότι παρόλες τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε, για το δικαίωμά σου να επιλέγεις με την ψήφο σου ακόμη και τον τελευταίο τοπικό σύμβουλο του χωριού σου, κάποιοι έδωσαν αγώνες.
Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι αλλά για να φτάσει στο σπίτι σου κάποιος το αγόρασε ή κάποιος δεν φρόντισε να το διατηρήσει σωστά.
Δηλαδή, οφείλουμε όλοι να μην ξεχνούμε τις δικές μας προσωπικές ευθύνες.
Κυρίως, όταν αποφασίζουμε να επιλέξουμε αυτούς που θα μας διοικήσουν, κυβερνήσουν.
-Εμείς κάνουμε την επιλογή.
Γ.Δ.


Περί μεταλλάξεων
Μεταξύ μας, σας το εξομολογούμαι, το είχα υποψιαστεί από νωρίς ότι το πρόβλημά μας ήταν οι μεταλλάξεις.
Από τα παιδικά μου χρόνια είχα έρθει αντιμέτωπος με τις μεταλλάξεις. Ακούστε λοιπόν. Από τον πρώτο μου έρωτα στο δημοτικό, όταν είδα εκείνο το μικρό χαριτωμένο κοριτσάκι να μετατρέπεται σε μια… μάγισσα παχουλή, και μετά με τον Μήτσο τον δεκανέα που μας έτρεχε από πρωΐας μέχρι νυκτός στο οροπέδιο της Τριπόλεως.
Μετά όμως, μετά ήρθε η πολιτική και επιβεβαιώθηκα πλήρως.
Η αντιπολίτευση έκραζε την κυβέρνηση για οποιοδήποτε λόγο και στη συνέχεια, όταν αυτή γινόταν κυβέρνηση μας έλεγε ότι δεν υπήρχε κανένα στραβό κι ανάποδο.
Όταν όμως γνώρισα τον μεγάλο μου έρωτα μου είπε «μην αλλάξεις ποτέ», κι όταν με παράτησε μου είπε «φεύγω γιατί εσύ δεν αλλάζεις με τίποτα».
Φίλοι μου, μια μετάλλαξη μου αρέσει μόνο: αυτή που η κάμπια γίνεται πεταλούδα…
Γ.Δ.


Δύο τα σοβαρά λάθη στον ανασχηματισμό
Οι μέρες περνούν και λειτουργούν πιο κατευναστικά προς τα γεγονότα.
Έτσι, μετά την πρώτη «κρυάδα» και το χοντρό ξάφνιασμα για το περιεχόμενο του ανασχηματισμού, πλέον η προσέγγιση γίνεται πιο ψύχραιμα.
Έτσι, αναλύοντας γεγονότα και πρόσωπα, η εκτίμηση είναι τελικά πως στον ανασχηματισμό έγιναν δύο λάθη σε επίπεδο προσώπων.
Πρώτο και σοβαρό η απομάκρυνση του Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το δεύτερο, επίσης χοντρό και σοβαρό, η επιλογή Αποστολάκη. Η αντίδραση του ανδρός απέδειξε την έλλειψη ειδικού βάρους.
Για μας, κατά τη δική μας εκτίμηση αυτά είναι τα λάθη και τα οποία κόστισαν στο κύρος της κυβέρνησης κι όχι η υπουργοποίηση Πλεύρη όπου φρονίμως ποιών ο Μητσοτάκης φρόντισε το δεξιό του άκρο. Το χρειάζεται κι αυτό στην ώρα της μάχης για να μην πλαγιοκοπηθεί.
Γ.Δ.


Αυξήθηκε η τιμή του ψωμιού
Δεν ήταν απρόοπτη η αύξηση του ψωμιού. Μας είχαν προϊδεάσει εγκαίρως και αναλόγως οι αρτοποιοί.
Το δυσάρεστο βέβαια είναι πως θ’ ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις στα είδη διατροφής.
Μάλιστα σε φρούτα και λαχανικά λόγω καιρικών συνθηκών που προξένησαν ζημιές σε παραγωγές, οι αυξήσεις ήδη υπάρχουν εδώ και μέρες.
Η αύξηση της τιμής των τροφίμων αποτελεί παγκόσμια πραγματικότητα που δυστυχώς ήρθε για να μείνει. Πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει ν’ αποδεχτούμε την αύξηση των τιμών.
Ήδη το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κι αυτό αρκετά και συνακόλουθα θ’ ακριβύνει και η τιμή του ρεύματος εάν δεν έχει γίνει ήδη.
Γ.Δ.


Επαφές για νέα δημοτική παράταξη
Όπως το είχαμε προβλέψει έτσι τελικά προχωρά η υπόθεση.
Σχολιάζοντας την «έκρηξη» του ίδιου με την περίεργη δήλωσή του και την ξαφνική παραίτηση του γιου του από την Επιτροπή Τουρισμού, γράψαμε πως όλο το σκηνικό οδηγεί κάπου αλλού.
Και αναφέραμε ως πιθανότητα την ενεργοποίησή του στην τοπική αυτοδιοίκηση εκ νέου.
Τελικά τα γεγονότα κύλησαν ακριβώς έτσι.
Ήδη ο Τσεγγελίδης, διότι περί αυτού πρόκειται, ξεκίνησε επαφές με διάφορα άτομα από τα οποία ζητά να είναι υποψήφια στον δημοτικό συνδυασμό που επιθυμεί να δημιουργήσει με σκοπό να διεκδικήσει τον δήμο Ξάνθης.
Προφανώς ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα Τσεγγελίδη στην παρούσα ήδη διαμορφωμένη κατάσταση στον δήμο Ξάνθης. Καθίσταται δε δυσκολότερη διότι οι επόμενες εκλογές δεν θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Γ.Δ.


Ας θυμηθούμε
Με την ευκαιρία αυτή καλό είναι να θυμηθούμε ορισμένα νούμερα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών στο δήμο Ξάνθης.
-Δήμος Πρότυπο, Δημαρχόπουλος Χ. 23,99%
-Δύναμη για το Αύριο, Μανώλης Τσέπελης 23,95%
-Ξάνθη για όλους, Σ. Μελισσόπουλος 20,56%
-Αγάπη για την Ξάνθη, Γ.Παπαχρόνης 14,55%
-Πολίτες για την Ξάνθη, Γ. Χ#θεοδώρου 8,22%
-Νέα Ξάνθη, Π.Λύρατζης 5,96%
-ΚΚΕ, Κ.Βογιατζής  1,86% και
-Ανταρσύα 0,92%
Συνολικά δηλαδή οκτώ δημοτικές παρατάξεις μικρές, μεσαίες, μεγάλες. Σ’ αυτές θα θελήσει να προστεθεί, εάν καταφέρει να κάνει συνδυασμό αξιοπρεπή και υπολογίσιμο και ο Τσεγγελίδης.
Όμως, το τοπίο αλλάζει διότι υπάρχει εκφρασμένη άποψη για συνεργασία και κοινή κάθοδο των γνωστών τεσσάρων όπως Μελισσόπουλος, Παπαχρόνης, Χατζηθεοδώρου και Λύρατζης.
Με δυο λόγια, το δημοτικό παιγνίδι αποκτά ενδιαφέρον, ενώ είναι άγνωστο και δεν αποκλείεται η εμφάνιση κι ενός νέου δημοτικού συνδυασμού.
Πάντως χρόνος αρκετός υπάρχει για ζυμώσεις κι επαφές.
Γ.Δ.


Διαφημιστικά μηνύματα
Άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα διαφημιστικά μηνύματα για τους επιθυμούντες να συμμετάχουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Φυσικά όλα ξεκινάνε από τον πολιτισμό και καταλήγουν στα κοινωνικά μηνύματα μέσω Facebook.
Η μεγαλύτερη μπίζνα του καπιταλισμού είναι ότι πληρώνεται επιτρέποντας τους δήθεν επαναστάτες να γράφουν ό,τι ανοησία θέλουν σ’ έναν ψηφιακό τοίχο!
Γ.Δ.


3η Σεπτεμβρίου: 47 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ
Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Είναι η ιστορική μέρα που ο ίδιος διάβασε τη διακήρυξη του κόμματος του αποτυπώνοντας το όραμά του για την Αλλαγή και την Νέα Ελλάδα.  Φέροντας ο ίδιος ένα όνομα με βαριά πολιτική ιστορία, ως γιος του «Γέρου της Δημοκρατίας» δεν επιθυμεί να κληρονομήσει την Ένωση Κέντρου, αλλά προτιμάει να ξεκινήσει το νέο, ριζοσπαστικό κίνημα με αίτημα τον σοσιαλισμό, παρά τις αντιδράσεις στο περιβάλλον του, που θεωρούσαν ότι, ένα νέο κόμμα θα τον δυσκόλευε στο να πάρει την εξουσία. «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατία» υπήρξαν το τετράπτυχο που υιοθετήθηκε ως κεντρικό σύνθημα στο μανιφέστο που δεν έκρυβε τον πόνο για την Κύπρο, την οργή απέναντι στο ΝΑΤΟ αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και το αίτημα για αποκατάσταση της δικαιοσύνης μετά από την επταετή χούντα στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά, συμμετέχει στις εθνικές εκλογές του 1974, συγκεντρώνοντας 13,58%, που είχαν και σαν αποτέλεσμα την εκπροσώπηση στη Βουλή από 13 βουλευτές. Στις βουλευτικές εκλογές του 1977 το ΠΑΣΟΚ διπλασίασε το ποσοστό του και εξέλεξε 93 βουλευτές, καταλαμβάνοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά η απόλυτη δόξα έρχεται μερικά χρόνια αργότερα όταν, το 1981, το ΠΑΣΟΚ γίνεται η πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας. Αφήνει μια βαριά κληρονομιά στον τόπο, όμως τη δεκαετία του 2010, η εποχή της οικονομικής κρίσης, το βρίσκει λαβωμένο. Οι εκλογές το έφεραν αντιμέτωπο με μια άνευ προηγούμενου απαξίωση. Ίσως το μόνο κόμμα που πλήρωσε τόσο ακριβά την οικονομική κρίση.
Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια συνιστώσα του Κινήματος Αλλαγής.
Μ.Ξ.


Στις 24 Οκτωβρίου οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ
Ετοιμάζονται για εκλογές στη ΝΟΔΕ Ξάνθης ή με το νέο της όνομα στην Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ (ΔΕΕΠ) Ξάνθης. Μάλιστα με απόφαση της Γραμματείας Οργανωτικού Νέας Δημοκρατίας  προσδιορίστηκαν χρονικά για την Κυριακή 24 Οκτωβρίου. Ήδη άρχισε η προετοιμασία για τους χώρους που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι ίδιοι όπως το 2018. Δηλαδή το Εργατικό Κέντρο για  την Ξάνθη, το Πολιτιστικό Κέντρο Γενισέας για τον δήμο Αβδήρων, το ΚΑΠΗ Ερασμίου για τον Τόπειρο και το Δημαρχείο Μύκης για τον δήμο Μύκης. Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα να διεξαχθούν και ηλεκτρονικά οι εκλογές μέσω ειδικής πλατφόρμας.  Προηγουμένως όμως θα γίνει η προκήρυξη από τα κεντρικά απ’ όπου θα καθορίζεται και η χρονική διάρκεια υποβολής των υποψηφιοτήτων.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…