Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά

0

Αναμενόμενη περαιτέρω άνοδος των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο διάστημα λόγω μη εμβολιασμών των μικρών ηλικιών και περισσότερων τεστ

Περισσότερα από 5.000 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους μεταξύ 4 και 18 ετών αυξήθηκαν από τον Ιούλιο, ενώ στη  Θεσσαλονίκη οκτώ παιδιά νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα του covid 19 σε παιδιά και εφήβους, η καθηγήτρια κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «τροποποιήθηκε η συχνότητα και η βαρύτητα της νόσου εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα». Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν αύξηση των περιστατικών σε άτομα 5 με 17 ετών από τον φετινό Ιούλιο, καθώς και των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Η σοβαρότητα της νόσου δε φαίνεται να αυξάνεται, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά «η πιθανότητα ενός παιδιού να νοσηλευτεί είναι τετραπλάσια αν μένει σε πολιτεία με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού», τόνισε η καθηγήτρια κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης και συζήτησης με γονείς. «Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, την αύξηση της κινητικότητας», ανέφερε, ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10.1% (15/02/21-15/5/21) σε 24.2% (15/06/21-15/9/21).

Σημειώνεται ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:

  • Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ήτοι 12-17 ετών,
  • έχουμε κατακόρυφη αύξηση εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…