Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Μπλόκο» σε φημολογούμενη εκλογή μουφτήδων στη Θράκη μέσω του πορίσματος της Διακομματικής από τους Μητροπολίτες της Θράκης

«Μπλόκο» σε φημολογούμενη εκλογή μουφτήδων στη Θράκη μέσω του πορίσματος της Διακομματικής από τους Μητροπολίτες της Θράκης

0

Επιστολή στο Μαξίμου, με αντιδράσεις για την πρόθεση που εκφράστηκε από την πρόεδρο Ν. Μπακογιάννη σχετικά με την ανάδειξη μουφτήδων από εκλεκτορικό σώμα

Έμφαση στην ανάπτυξη και την ευμάρεια όλων των πολιτών της Θράκης δίνουν οι Μητροπολίτες της περιοχής, ζητώντας προοπτική για τον τόπο κι όχι παρέμβαση σε θεσμικά ζητήματα που δημιουργούν τριβές

Δονήσεις από τη Θράκη ως το Μέγαρο Μαξίμου έχει προκαλέσει η επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, με εμφανή δυσαρέσκεια για την φημολογούμενη πρόθεση της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης Ντόρας Μπακογιάννη, να εισηγηθεί στην Πολιτεία την εκλογή των μουφτήδων μέσω ειδικού εκλεκτορικού σώματος.

«Η Θράκη ούτε ήταν ούτε μπορεί να γίνει  ποτέ χαλιφάτο!», είναι το πνεύμα της επιστολής που απέστειλαν οι Μητροπολίτες της Ξάνθης Παντελεήμων, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, και που διέρρευσε μέσω όσων είπε Μητροπολίτης της περιοχής στην «Εστία». Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε επί του θέματος: : «Ο Μουφτής στην Ελλάδα είναι και δικαστής. Δεν μπορεί να εκλέγεται».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», οι τέσσερις Μητροπολίτες πληροφορήθηκαν από μέλη της διακομματικής επιτροπής και άλλα κέντρα ότι η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση προβλέπει την σύσταση ενός ευρέως εκλεκτορικού σώματος από μέλη της μειονότητας, τα οποία θα εκλέγουν στον μέλλον τους θρησκευτικούς λειτουργούς στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και τον Έβρο.

Το περιεχόμενο της επιστολής παρότι εστάλη πριν από αρκετό καιρό δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη, ωστόσο είναι βέβαιο ότι συνδέεται με την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (2/9), στον οποίο η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την ενόχλησή της.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «Ε» που επιβεβαιώνουν την αποστολή της επιστολής, η απάντηση που πήρε ήταν ότι η θέση των Μητροπολιτών της Θράκης είναι η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας. Αυτή η στάση φαίνεται ότι έκανε και την Πρόεδρο της Διακομματικής να ευθυγραμμιστεί με την άποψη της πλειονότητας, όπως φαίνεται, των μελών της Επιτροπής και να διαβεβαιώσει ότι η φημολογούμενη εισήγηση για εκλογή μουφτήδων δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση.

Το περιεχόμενο της επιστολής

Σύμφωνα με όσα ήρθαν σε γνώση του «Ε», στην επιστολή οι Μητροπολίτες καλούν την Πρόεδρο και τα μέλη της Διακομματικής να επικεντρωθούν στα αναπτυξιακά ζητήματα της Θράκης και να προβλέψουν ένα σχέδιο που θα προωθεί ανάπτυξη για όλους. Να δώσουν δηλαδή βαρύτητα στην ευμάρεια του συνόλου των θρακιωτών και να αφήσουν πίσω τη νομοθέτηση για τα λεγόμενα θεσμικά ζητήματα, που περισσότερο ένταση παρά λύση θα φέρουν. Οι τέσσερις Μητροπολίτες επισημαίνουν ακόμη ότι, η Επιτροπή δεν μπορεί να προσεγγίζει τα θέματα της Θράκης μόνο με γνώμονα την ύπαρξη της μειονότητας, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ζητούν από την Πολιτεία να λάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει η διακίνηση μαύρου χρήματος στην περιοχή. Μάλιστα, υπογραμμίζουν την εν πολλοίς ενσωματωμένη στάση της μεγαλύτερης μερίδας της μειονότητας στη Θράκη, που δεν είναι ούτε ακραίοι, ούτε δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για να εκφραστεί το ακραίο Ισλάμ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…