Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δέσμευση Σταϊκούρα: Συμψηφισμός του 12% μέχρι τέλος του έτους

Δέσμευση Σταϊκούρα: Συμψηφισμός του 12% μέχρι τέλος του έτους

0

Χωρίς άλλες υποσχέσεις για ειδικά μέτρα έφυγε από την Ξάνθη ο υπουργός Οικονομικών

 

Καμιά παράταση χρόνου για τα my data, είπε στους λογιστές  – Άρνηση Σταϊκούρα για μείωση ΦΠΑ στο 6% στα καταλύματα και ξενοδοχεία

 

 

 

Με αριθμούς και στατιστικά στοιχεία, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών στους παραγωγικούς φορείς της Ξάνθης στην σύσκεψη που είχαν στις 7.30 το απόγευμα της Τέταρτης 15 Σεπτεμβρίου, στη αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Ειδικότερα ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει διαθέσει στην Π.Ε. Ξάνθης 100 εκατ. ευρώ μόνο για την επιστρεπτέα προκαταβολή και για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και πως έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στο νομό,  ενώ για το 12% είπε πως παρότι  είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση ο συμψηφισμός  μέχρι τέλος του έτους θα επιλυθεί. Ιδιαίτερα για το μέτρο του 12% ο κ. Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί ότι ήταν κοινωνικά άδικο και έφερε σε αμηχανία τους παραγωγικούς φορείς ρωτώντας επίμονα πόσες θέσεις απασχόλησης δημιουργήθηκαν τόσα χρόνια που ελάμβαναν το 12% οι επιχειρήσεις που το δικαιούνταν. Ένα ερώτημα που έμεινε αναπάντητο.

Δέσμευση Σταϊκούρα: «Μέχρι τέλος του έτους θα λυθεί το ζήτημα με το 12%»

Στην αρχή της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι η Ξάνθη αδικήθηκε γιατί παρότι είχε τους περισσότερους μήνες lockdown δεν έλαβε το επίδομα των 4.000 ευρώ που δόθηκε σε επιχειρήσεις της Κοζάνης  ή της Αττικής και άλλων περιοχών. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι η πανδημία τις έχει φορτώσει με κορωνοχρέη και εστίασε στην αναγκαιότητα να προχωρήσει ο συμψηφισμός με το 12% τονίζοντας ότι ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευθέτησε  το ζήτημα  με τροπολογίες αλλά έκτοτε έχουν περάσει 14 μήνες και δεν έχει γίνει ούτε ένας συμψηφισμός. Τόνισε δε οι επιχειρήσεις της Θράκης που δικαιούνται τον συμψηφισμό ανέρχονται σε 154 και αν δεν προχωρήσει θα μείνουν….54!

Απαντώντας επί του θέματος ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε πως παρότι: «είναι ο πιο δύσκολος συμψηφισμός που έχει γίνει και προσπαθούμε να βρούμε λύση», όπως είπε χαρακτηριστικά: «Μέχρι τέλος του έτους θα έχει επιλυθεί το θέμα αυτό που εκκρεμεί πολλά χρόνια». Μάλιστα ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα γίνει μια σύσκεψη με την ΑΑΔΕ, το  υπουργείο εργασίας και τα  επιμελητήρια: « για να είμαστε βέβαιοι ότι όλοι κινούμαστε  παράλληλα και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», και κάλεσε και τον κ. Μωραΐτη να συμμετάσχει.

Σταϊκούρας: «Το 12%  είχε συγκεκριμένη πρόβλεψη για θέσεις απασχόλησης. Πόσες δημιουργήθηκαν;»

Ήταν η ερώτηση που απηύθυνε ο κ. Σταϊκούρας στον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραΐτη ο οποίος απάντησε ότι: « το 12% έγινε πριν 20 χρόνια και πως ήταν χιλιάδες οι εργαζόμενοι…». Ο υπουργός όμως τον διέκοψε λέγοντας: Δεν θέλω αοριστολογίες, θέλω στοιχεία κ. Πρόεδρε όπως σας έδωσα εγώ. Όχι όλες οι επιχειρήσεις μόνο αυτές που πήραν το 12%. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Το μέτρο ήταν συγκεκριμένο και συνδεδεμένο όχι με απώλεια θέσης αλλά με δημιουργία». Ο κ. Μωραΐτης του απάντησε ότι: «Το επιμελητήριο δεν μπορεί να έχει στοιχεία», για να λάβει την απάντηση από τον υπουργό: «Εμείς γιατί έχουμε; Απλά καθόμαστε κάτω και δημιουργούμε βάση δεδομένων γιατί θέλουμε να ξέρουμε τα χρήματα των φορολογουμένων που πηγαίνουν».

Καταλήγοντας άφησε να εννοηθεί ότι παρότι ήταν  μια κρατική ενίσχυση χωρίς την σύμφωνη γνώμη της ΕΕ και κοινωνικά άδικη γιατί δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις άλλες επιχειρήσεις η κυβέρνηση βρήκε λύση.

Επ’ αυτού ο κ. Μωραΐτης επιχειρηματολόγησε πως ήταν πολύ περισσότερες οι επιχειρήσεις που έπαιρναν το 12% από 154 αλλά έκλεισαν και πως αυτές που έμειναν κρατιούνται με νύχια και με δόντια γι’ αυτό: «Δεν πρέπει να το αφήσουμε κι άλλο θα κλείσουν κι άλλες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καμιά παράταση χρόνου για τα my data

Στην συνέχεια δόθηκε ο λόγος στην πρόεδρο των Λογιστών και Φοροτεχνικών Ξάνθης κα Ειρήνη Μπατζακίδου η οποία ζήτησε παράταση χρόνου για την διεκπεραίωση των φορολογικών δηλώσεων σημειώνοντας ότι οι προθεσμίες που δίνονται είναι πολύ μικρές και ότι συνεχώς αναρτώνται νέα στοιχεία για τα οποία χρειάζονται στην συνέχεια τροποιητικές. Επίσης ζήτησε παράταση έως δύο χρόνια για τα my data: «Θέλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Ζητάμε τουλάχιστον δύο χρόνια να ανεβάσουμε τα έσοδα και στην πορεία τα έξοδα». «Αδύνατο» της απάντησε ο υπουργός προσθέτοντας: «Είναι αντιφατικό να λέτε ότι είναι καλό το σύστημα αλλά θέλουμε 3 χρόνια,  αλλά η αλήθεια είναι ότι βάλατε πολύ πλάτη. Δεν θα δοθεί παράταση απλά δεν θα υπάρχουν ποινές», πρόσθεσε.

Άρνηση Σταϊκούρα για μείωση ΦΠΑ στο 6% στα καταλύματα και ξενοδοχεία

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ επισημαίνοντας πως πλέον η ανάπτυξη θα είναι με όρους ιδιωτικής οικονομίας. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν θα υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός για κορωνοχρέη και πως θα ρυθμιστούν με 72 δόσεις. Η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου πρότεινε να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία. Στο σημείο αυτό ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε πως παρότι έχει μειωθεί η ανεργία, στην περιφέρεια μας παραμένει υψηλή  και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου του 2021 είναι 21%.  Τέλος  στο αίτημα του προέδρου των Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννη Ιερόπουλου να μειωθεί ο ΦΠΑ στα καταλύματα και στα ξενοδοχεία ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…