Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μαραθώνιος μέσα στον Αύγουστο για τους λογιστές

Μαραθώνιος μέσα στον Αύγουστο για τους λογιστές

0

Ε. Μπατζακίδου, Πρόεδρος Φοροτεχνικών  – Λογιστών Ξάνθης: «Δεν έχει υποβληθεί ούτε το 35% – 40% των δηλώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο»

 

 

Οι λογιστές ζητούν νέα παράταση  και για το“My data”   – Δεύτερη ευκαιρία για την έκπτωση του 3%

 

 

 

 

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται ο κλάδος των λογιστών προκειμένου να προλάβει να διεκπεραιώσει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως την καταληκτική ημερομηνία που έχει καθοριστεί στις  27 Αυγούστου.

Ε. Μπατζακίδου, Πρόεδρος Φοροτεχνικών Λογιστών Ξάνθης: «Δεν έχει υποβληθεί ούτε το 35% – 40% των δηλώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο»

Όπως αναφέρει η πρόεδρος των Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθερών Επαγγελματιών Ξάνθης κα Ειρήνη Μπατζακίδου οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές και δεν βγαίνουν με όσες ώρες και να δουλεύουν και γι αυτό δεν ευθύνονται οι λογιστές αλλά το σύστημα που όπως σημειώνει: «Υποτίθεται ότι άνοιξε στις 27/5 αλλά δεν λειτούργησε. Κι εμείς τώρα τρέχουμε να προλάβουμε να υποβάλουμε μέχρι τις 27 Αυγούστου τις δηλώσεις αλλά επιπλέον και τις τροποιητικές που θα χρειαστεί να υποβάλουν όσοι υπέβαλαν το προηγούμενο διάστημα και κάποια από τα στοιχεία τους δεν έχουν μπει στο σύστημα, προκειμένου να μην έχουν κυρώσεις. Ζητήσαμε παράταση μέχρι τον Οκτώβριο αλλά δεν μας δόθηκε. Η ΑΑΔΕ όρισε τον Αύγουστο.  Δεν είναι δυνατόν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί να τρέχουν πίσω από τις προθεσμίες».

Οι λογιστές ζητούν νέα παράταση  και για το“My data”  

mpatzakidou
«Καλούμε τους συμπολίτες μας να κάνουν υπομονή για να αποφευχθούν τα λάθη βιασύνης και οι τροποποιήσεις στις δηλώσεις»
Ρένα Μπατζακίδου
Πρόεδρος Ένωσης Λογιστών
Φοροτεχνικών Ν. Ξάνθης

Η κα Μπατζακίδου πρόσθεσε πως και η παράταση για το “My data”  που δόθηκε μέχρι τις 1/10/2021 είναι μικρή και ζητούν νέα παράταση τουλάχιστον έως τέλος του χρόνου: «Οι καταχωρίσεις των εσόδων και των εξόδων των επιχειρήσεων δεν βγαίνουν με 12 και 18 ώρες δουλειάς την ημέρα, δεν είναι τα γραφεία μας εταιρείες πολυπρόσωπες, αλλά οικογενειακές επιχειρήσεις με δύο, τρία και τέσσερα άτομα, πώς να ανταποκριθούν στο φόρτο και στις απαιτήσεις;» αναρωτήθηκε.

Ο πρώτος «γύρος» υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 28 Ιουλίου

Να σημειώσουμε ότι επρόκειτο για την πρώτη προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους που σκόπευαν να ξεκινήσουν την αποπληρωμή από τον Ιούλιο. Η καταληκτική προθεσμία για την οριστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ωστόσο, λήγει στις 27 Αυγούστου.

Όσοι επέλεξαν τη διορία του Αυγούστου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι τις 27 του μηνός οφείλουν να καταβάλουν δυο δόσεις -αυτές του Ιουλίου και του Αυγούστου. Το «γκρουπ» του Ιουλίου είχε μια ακόμα δυνατότητα, αυτήν της έκπτωσης του 3% στον φόρο στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης.

Φορολογικές δηλώσεις: Δεύτερη ευκαιρία για την έκπτωση του 3%

Η προθεσμία για την έκπτωση του 3% παρήλθε 28 Ιουλίου. Παρά ταύτα, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών -στο νομοσχέδιο του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο- τονίζεται ότι η καταβολή του φόρου που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις γίνεται σε οκτώ, ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων οι δυο πρώτες καταβάλλονται τον Αύγουστο. Κάθε μια από τις επόμενες δόσεις θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη των έξι επόμενων μηνών.

Στο επίμαχο σημείο αναφέρεται ότι «εφόσον ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και την 27η Αύγουστου 2021, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, τυπικά, δεν έχει ακόμα τεθεί σε ισχύ.

Πώς εξασφαλίζετε την έκπτωση

Η διαδικασία για την πληρωμή του φόρου με έκπτωση είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Όταν ο φορολογούμενος, ή το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται, υποβάλλει οριστικά τη φορολογική δήλωση και εκδώσει το εκκαθαριστικό, θα πρέπει να εστιάσει στην ταυτότητα οφειλής. Συγκεκριμένα, στον πίνακα όπου παρουσιάζεται η συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών οφειλών εκτός ρύθμισης, θα πρέπει να πατήσει στο πεδίο «Έκδοση ταυτότητας οφειλής». Θα ανοίξει, τότε, ένα νέο παράθυρο και σε ένα από τα πεδία θα αναγράφεται μια ξεχωριστή ταυτότητα οφειλής στην οποία έχει υπολογιστεί η έκπτωση του 3%. Δίπλα υπάρχει η ρητή αναφορά ότι η πληρωμή του μειωμένου ποσού θα γίνεται δεκτή μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου -σε περίπτωση παράτασης αυτό το σημείο θα αντικατασταθεί με την 27η Αυγούστου.

Πληρωμή σε έως 8 δόσεις

Εάν η φορολογική δήλωση υποβληθεί έως το τέλος Αυγούστου στο taxisnet, τότε οι πολίτες μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε 7 δόσεις και η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 και εις διπλούν. Εάν η φορολογική δήλωση υποβληθεί έως το τέλος Ιουλίου στο taxisnet, τότε οι πολίτες μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε 8 δόσεις και η τελευταία θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Πάγια ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις

Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας που προσφέρει 12 ή 24 δόσεις προκειμένου να εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η ρύθμιση αυτή είναι έντοκη καθώς το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Εξόφληση ολόκληρου του ποσού με πιστωτική κάρτα

Η άλλη επιλογή που έχει ο φορολογούμενος είναι να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος εφάπαξ με πιστωτική κάρτα. Σε αυτήν την περίπτωση ο φορολογούμενος θα έχει έκπτωση 3% στον φόρο και θα τον πληρώσει σε 12 άτοκες δόσεις.

Εξόφληση με δόσεις και πιστωτική κάρτα

Ο φορολογούμενος έχει την δυνατότητα να πληρώνει την κάθε δόση του φόρου εισοδήματος προς την εφορία με την πιστωτική κάρτα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…