Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Με 2,53 δισ. ευρώ «φέσωσαν» οι μεγαλοφειλέτες την Εφορία μέσα σε ένα χρόνο

Με 2,53 δισ. ευρώ «φέσωσαν» οι μεγαλοφειλέτες την Εφορία μέσα σε ένα χρόνο

0

Αυξάνεται ο αριθμός των φορολογούμενων με μικρά χρέη από 50 έως 500 ευρώ

«Φέσι» 2,533 δις. ευρώ άφησαν στην Εφορία, μέσα σε ένα χρόνο πανδημίας, οι μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι αυξήθηκαν και έχουν πλέον φθάσει στα 8.517 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οι φορολογούμενοι αυτοί χρωστάνε συνολικά 87,259 δις. ευρώ και στον καθένα μεγαλοοφειλέτη αντιστοιχεί κατά μέσο όρο ληξιπρόθεσμο χρέος λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται δύσκολο αν όχι αδύνατο να εισπραχθεί από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Στην απέναντι όχθη βρίσκεται η «μαρίδα» των οφειλετών, που χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Είναι 3.620.421 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές 3,9 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δείχνουν ότι από τον Απρίλιο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021, εν μέσω υγειονομικής κρίσης και απανωτών lockdown, η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Εφορίας «φούσκωσε» κατά 3,431 δις. ευρώ ενώ φορολογικές οφειλές των πληττόμενων περίπου 2 δις. ευρώ έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021. Στα τέλη Απριλίου το κοντέρ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία έγραφε 109,1 δις. ευρώ με τους μεγαλοοφειλέτες, άνω του 1 εκατ. ευρώ να οφείλουν το 80% του συνολικού ποσού που χρωστούν τα 3.937.848 οφειλέτες. Οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή «χτυπούν» καμπανάκι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη επισημαίνοντας ότι «τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».

Η ακτινογραφία του χρέους και των οφειλετών της Εφορίας

Από τον Απρίλιο του 2020, που η χώρα βίωνε το πρώτο lockdown μέχρι και τα τέλη Απριλίου του 2021, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών – φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – αυξήθηκε κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.937.848 οφειλέτες.

Από τους 8.517 οφειλέτες που ο καθένας έχει χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ, 5.195 είναι επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα Πολλά από αυτά τα χρέη είναι παλιά, δημιουργήθηκαν προ δεκαετιών, τα οποία έχουν διογκωθεί λόγω προστίμων και προσαυξήσεων και θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν ενώ αργά ή γρήγορα θα διαγραφούν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΡΑΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι σε προμηθευτές – διαχειριστές για να προστατευτούν οι καταναλωτές

Κυρώσεις σε προμηθευτές που δεν ενημερώνουν έγκαιρα για αλλαγές τιμολογίων Σε στενό μαρκάρ…