Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

0

Φτηνός λαϊκισμός
Μάλλον το διασκεδάζει ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος με όλα όσα προξενεί στο δημοτικό συμβούλιο.
Βρήκε έναν τρόπο να ξεφεύγει από τον εγκλεισμό της καραντίνας. Κι έτσι, έχει σαν δικαιολογία αποχώρησης από το δημοτικό συμβούλιο την παρουσία του Φερντούν.
Δεν απέκλιναν όμως οι δύο άλλοι επικεφαλής Μελισσόπουλος και Λύρατζης από την ίδια αρνητική τους συμπεριφορά που τους έγινε συνήθεια. Ψήφισαν λευκό οι  παρατάξεις αυτές, να μην παραχωρηθούν γραφεία από την Περιφερειακή Ενότητα για τη στέγαση τμημάτων των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου. Σημειώνω πως αυτό το τυπικό θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο τρεις φορές προς συζήτηση.
Η αντιπολίτευση στο σύνολό της έχει χάσει την πορεία της. Αυτό δείχνει η στάση της.
Γ.Δ.


Δεν εννοεί να καταλαγιάσει η πανδημία
Στα ύψη τα νέα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί. Τόσοι νεκροί λες ποτέ εν καιρώ ειρήνης!  Στην Ξάνθη καθημερινά τα κρούσματα πάνω από 20 και το νοσοκομείο και η ΜΕΘ γεμάτη. Τι κι αν μπαίνουμε στο καλοκαίρι και άρχισαν οι ζέστες. Η πανδημία επιμένει. Η μόνη ελπίδα είναι το εμβόλιο. Κι ευτυχώς οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που μπαίνουν μπροστάρηδες στην προσπάθεια να χτιστεί τείχος ανοσίας. Είναι αυτοί που θέλουν να πάρουν τις ζωές τους πίσω και έχουν αντιληφθεί ότι μόνο αυτός είναι ο δρόμος.
Μ.Ξ. 


Επιτροπή Ισότητας
Δημοσιεύθηκε η σχετική είδηση την περασμένη εβδομάδα με την ανάθεση της προεδρίας της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειάς μας στον Ξανθιώτη Κώστα Κουρτίδη.
Ο Κουρτίδης ανέλαβε την υποχρέωση να επεξεργαστεί και καταθέσει ένα σχέδιο δράσης. Η Νομική κατάρτιση του αντιπεριφερειάρχη σίγουρα βοηθά ως προς την υλοποίηση και σε σχετικά εύλογο χρόνο.
Εξάλλου το νομικό πλαίσιο σε επίπεδο χώρας υπάρχει, παρότι τα πράγματα σε μας, στην Περιφέρειά μας είναι ιδιόμορφα, ευαίσθητα και δύσκολα. Ας ελπίσουμε πως κάποια βήματα θα γίνουν, κάποιες παρεμβάσεις θα υπάρξουν.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Τι ομάδα κι αυτός ο ΑΟΞ!
Μετά από στραβοπατήματα στην αρχή που ξάφνιασαν και έγιναν αιτία να χαθούν βαθμοί, η ποδοσφαιρική μας ομάδα πορεύεται πλέον με ούριο άνεμο.
Έφθασε τους 45 βαθμούς, βρίσκεται στη δεύτερη θέση κι αν διατηρήσει την ίδια δυναμική την Κυριακή με τον πρώτο Ιωνικό, τότε η άνοδος στην πρώτη κατηγορία είναι σίγουρη.
Παράξενη ομάδα όντως ο ΑΟΞ. Είχε τις προϋποθέσεις, είχε το υλικό, δεν είχε καπετάνιο να γνωρίζει τα ελληνικά νερά. Κι όταν τον απέκτησε, πορεύεται με επιτυχία. Αν δε είχε από το ξεκίνημα τον Τεννέ, σίγουρα τώρα θα ήταν πρώτος και με διαφορά.
Εκείνο πάντως που έχει σημασία σήμερα είναι ο εγωισμός και η πίστη των παικτών για την άνοδο.
Γ.Δ.


Το θέμα των αδέσποτων σκύλων
Όντως είναι ένα σοβαρό θέμα αυτό των αδέσποτων ζώων, κυρίως σκύλων.
Ο Έλληνας έχει μια άκρως περίεργη άποψη για τον φιλοζωισμό. Θεωρεί πως εάν ταΐζει τα αδέσποτα κάθε μέρα πως λύνει το πρόβλημα.
Ξεχνά ή δεν γνωρίζει, πως το αδέσποτο δεν έχει ανάγκη μόνον τροφής και νερού. Έχει ανάγκη και άλλης φροντίδας που μπορούν να την προσφέρουν οι οργανωμένες δομές τόσο των δήμων όσο και των φιλοζωικών οργανώσεων.
Το θέμα επομένως είναι σύνθετο. Το ζώο πρέπει να στειρωθεί όσο ζει ελεύθερο. Ήδη αυτό έχει γίνει στην πόλη και τα αδέσποτα μειώθηκαν. Μένουν τα μεγάλα σε ηλικία τα οποία βιολογικά θα μειωθούν.
Τα μεγάλα προβλήματα όμως υπάρχουν στους περιφερειακούς δήμους που τα ζώα ζουν χωρίς ελέγχους και φροντίδα.
Γ.Δ.


Υπάρχει Περιφερειακή Συνείδηση;
Να ένα ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα που τίθεται συχνά και από την Εφημερίδα μας.
Μάλιστα υπήρξαμε υποστηρικτές της ιδέας υλοποίησης των Γεωγραφικών και Διοικητικών Περιφερειών στη χώρα μας.
Γνωρίζαμε την επιτυχημένη λειτουργία αυτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την υλοποίηση στην πράξη του αυτοδιοίκητου των Περιφερειών έχοντας μάλιστα και δικούς τους αυτόνομους πόρους.
Τέλος πάντων, αποτελούσαμε κι εμείς φίλοι αυτής της διοικητικής μεταρρύθμισης και με κάθε τρόπο την διακηρύσσαμε.
Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ακόμη πως οι Περιφέρειες μπορούσαν πράγματι να λειτουργήσουν με αρμοδιότητες αλλά και δικούς τους πόρους και από αυτήν την λειτουργία να ωφεληθούν οι πολίτες.
Γ.Δ.


Περιφερειακή Συνείδηση ΙΙ
Στην παρέλευση των χρόνων από την εφαρμογή στην πράξη της διοικητικής λειτουργίας της περιφέρειάς μας, βγάζει ο σοβαρός παρατηρητής κάποια συμπεράσματα για τον νέο θεσμό.
Πρώτο και βασικό συμπέρασμα πως οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν έχουν ενστερνιστεί, δεν γνωρίζουν τον ρόλο και την αποστολή του Περιφερειακού συμβούλου.
Κρίνουν και λειτουργούν οι περισσότεροι σαν νομαρχιακοί σύμβουλοι με καθαρά τοπικιστική λογική και καθόλου περιφερειακή.
Με την λειτουργία όμως αυτή, υπονομεύουν τον νέο ρόλο και αποστολή που κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Έτσι, αυτομάτως εξαφανίζεται η λογική της περιφέρειας και επικρατεί ακριβώς αυτό που επιθυμούσε ο νομοθέτης να μην ισχύει πλέον.
Γ.Δ.


Περιφερειακή Συνείδηση ΙΙΙ
Παράλληλα, οι νέες διοικήσεις των Περιφερειών χωρίς κοινή συναίσθηση της αποστολής του νέου περιφερειακού τους ρόλου, δεν μελέτησαν και δεν κατέθεσαν ένα ενιαίο περιφερειακό σχέδιο για τους διάφορους τομείς ευθύνης τους.
Ένα σχέδιο-οδηγό με δέσμευση ότι δεν θα παρεκκλίνουν από αυτό και δεν θα δεχτούν αργότερα πιέσεις για αλλαγές χάριν μικροσυμφερόντων ή μικροκομματικής ικανοποίησης.
Τέτοιο σχέδιο για όλους τους νομούς της Περιφέρειας δεν έγινε κι ούτε μάλλον θα γίνει τώρα. Κι έτσι, η διοίκηση στις περιφέρειες πορεύονται ικανοποιώντας τοπικά προβλήματα κι όπου η πίεση είναι ισχυρή και άλλα παλαιοκομματικά τερτίπια.
Η περιφερειακή αντίληψη και συνείδηση με την λειτουργία αυτή πήγε περίπατο, υπονομεύτηκε. Έμειναν απλώς κάποιοι ρομαντικοί να πιστεύουν στην πραγματική ανάγκη να υπάρχει όντως περιφερειακή συνείδηση, να εργάζονται γι ‘αυτήν αλλά ν’αποτελούν μειοψηφία και οι περιφερειακού περιεχομένου προτάσεις να μένουν αναξιοποίητες.
Δυστυχώς για το νομοθέτη στραβά αρμενίζει το καράβι των 13 Περιφερειών της χώρας…
Γ.Δ.


Για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης
Την ίδια στιγμή που ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε …ιδιωτική επίσκεψη στην Θράκη προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις καταστρατηγώντας τη Συνθήκη της Λωζάννης, στην Κωνσταντινούπολη το καθεστώς Ερντογάν  υποβάλλει σε εισαγγελική έρευνα τον δήμαρχο της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου για τον τρόπο που περπάτησε, με τα χέρια πίσω από την πλάτη του, όταν επισκέφθηκε τον τάφο του Σουλτάνου Μεχμέτ τον II. Όμως φαίνεται πως έχει κότσια ο δήμαρχος και μάλιστα αντιμετώπισε με χιούμορ το ζήτημα που έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είπε χαρακτηριστικά πως από εδώ και πέρα οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης θα ξεκινήσουν να περπατούν με διάφορους τρόπους προκειμένου να προκαλέσουν τους εισαγγελείς ενώ προσθέτει πως προσευχόταν εδώ και δυόμισι χρόνια ο θεός να δώσει μυαλό σε κάποιους ανθρώπους αλλά τελικά οι προσευχές του δεν εισακούστηκαν. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως καθώς είναι Πόντιος, στον τόπο του συνηθίζουν να περπατούν κατά αυτόν τον τρόπο για να έχουν ισορροπία επειδή το μέρος έχει απότομες πλαγιές.
Να προσθέσουμε κάτι επίσης πολύ σημαντικό που δείχνει το ήθος και τη δημοκρατική συνείδησή  του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Με αφορμή το Πάσχα, έστειλε τσουρέκια και αυγά σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες της Πόλης.  Στο μήνυμά του, ο κ. Ιμάμογλου αναφέρει: «Από καρδιάς σάς εύχομαι Καλό Πάσχα»!
Μ.Ξ.


Επικίνδυνη αδιαφορία
Τα αδέσποτα ζώα ως γνωστόν εμφανίζονται τόσο σε αριθμό όσο και σε ποικιλία στους περιφερειακούς δήμους.
Εκεί κάποιοι «φιλόζωοι» πηγαίνουν κι αφήνουν τα ανεπιθύμητα κουτάβια. Όποια επιβιώσουν ζουν σε κοπάδια με τα ήδη υπάρχοντα και λογικό είναι να προκαλούν προβλήματα.
Ένα τέτοιο πρόβλημα δημιουργήθηκε πρόσφατα στο χωριό Σούνιο του δήμου Αβδήρων.
Εκεί λοιπόν, μια αγέλη σκύλων που περιφέρεται στο παλιό δημοτικό σχολείο που λειτουργεί σαν Νηπιαγωγείο, κατά καιρούς δημιουργεί προβλήματα με την απρόβλεπτη επιθετική συμπεριφορά της.
Μάλιστα ενημερώθηκε ο τοπικός σύμβουλος για το γεγονός και του ζητήθηκε να μεταφέρει το αίτημα των κατοίκων στον δήμο για την επίλυσή του. Μέχρι στιγμής ο δήμος δεν έχει παρέμβει και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γι’αυτήν την αδράνεια της μη λύσης.
Μάλιστα επισημαίνουν πως η λύση είναι απαραίτητη διότι σύντομα θα λειτουργήσει το Νηπιαγωγείο, πράγμα επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά, τις δασκάλες και τις μητέρες των παιδιών.
Πριν λοιπόν συμβεί κάποιο κακό, ας φροντίσει ο δήμος να λύσει το θέμα διότι είναι δική του αποκλειστική ευθύνη όπως γνωρίζει.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…