Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επάρκεια στα self tests ενόψει της πρεμιέρας στην εστίαση

Επάρκεια στα self tests ενόψει της πρεμιέρας στην εστίαση

0

Εξοικειώνονται οι ξανθιώτες με τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και την καταχώριση του αποτελέσματος. Στα 6-8 ευρώ το κόστος σε περίπτωση μη δικαιούχων

 Με την υπαγωγή των υπαλλήλων του Δημοσίου στα υποχρεωτικά self test αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση εντός της Μ. Εβδομάδας

Με επάρκεια στο 100% στα self-tests θα είναι τα φαρμακεία το Πάσχα, όπως δήλωσαν στο «Ε» φαρμακοποιοί της Ξάνθης, ενώ τόνισαν πως την Μεγάλη Εβδομάδα αυξήθηκε η ζήτηση τους σε αρκετά μεγάλο ποσοστό συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.

Η γενικευμένη αίσθηση είναι ότι οι ξανθιώτες θέλουν να προστατευτούν, ωστόσο, όπως παρατηρούν οι φαρμακοποιοί, παρατηρείται μία σύγχυση στους πολίτες, σχετικά με το ζήτημα της δωρεάν διάθεσης ή μη. Συγκεκριμένα πολλοί πιστεύουν πως είναι δικαιούχοι σύμφωνα με το ΑΜΚΑ τους, ωστόσο αυτό δεν επαληθεύεται στην πλατφόρμα. Από την άλλη πλευρά βέβαια αυτό δεν πτοεί τους ξανθιώτες , οι οποίοι προμηθεύονται τα self-test, με δικό τους κόστος, ακόμα και αν έχουν κάνει και ένα δωρεάν εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα αναφέρεται πως η τιμή των τεστ κυμαίνεται από έξι έως και οκτώ ευρώ, ανάλογα με το φαρμακείο. Επίσης, η παράδοση τους γίνεται μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα σε κάθε φαρμακείο, και διαμοιράζονται ανάλογα με τη ζήτηση από το φαρμακοποιό, ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν εκτιμήσεις για τις ποσότητες που θα απαιτηθούν με το άνοιγμα των σχολείων. Ακόμη διασαφηνίστηκε το γεγονός ότι τα τεστ διανέμονται πλέον σε ατομικές συσκευασίες, εκ των οποίων πολύ λίγες είναι ελαττωματικές.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό, είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών, έχει εξοικειωθεί με την διαδικασία καταχώρισης του αποτελέσματος των self – test, στην πλατφόρμα, αλλά δεν είναι και λίγοι αυτοί οι οποίοι ζητούν την βοήθεια του φαρμακοποιού. Πάντως, από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί διευκρινίζουν ότι η καταχώριση του αποτελέσματος στην πλατφόρμα , δεν υπόκειται στις αρμοδιότητες τους, διότι εμπεριέχει προσωπικά δεδομένα τα οποία τελούν υπό προστασία.

Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα self-tests

Στην υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου εντάσσονται οι κατηγορίες προσωπικού του δημοσίου που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή με πάγια αντιμισθία ή με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, ιδίως πρακτική άσκηση, σε υπηρεσίες φορέων που ανήκουν στο Δημόσιο Τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εφόσον τα καθήκοντά τους ασκούνται με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους και είναι απογεγραμμένοι στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr):

α) πάσης φύσεως πολιτικό προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου,

β) πάσης φύσεως πολιτικό προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού συμπεριλαμβανομένων και των εποπτευομένων φορέων τους,

γ) το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

δ) το ένστολο και το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και

ε) οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Τι θα ισχύει από 3 Μαΐου

Ακόμη στον ιδιωτικό τομέα, τα self-tests είναι υποχρεωτικά από τις 03/05 για εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις δραστηριότητες καθαρισμού, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, καθώς και στις σχολές οδηγών.

Στους εργοδότες αυτών των επιχειρήσεων δεν είναι υποχρεωτικό, ενώ επίσης δεν είναι υποχρεωτικό για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Για μαθητές και καθηγητές η διάθεση των self-tests θα αρχίσει να γίνεται εκ νέου μετά το Πάσχα, και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 06/05, και η δήλωση του αποτελέσματος θα γίνεται στο self-testing.gov.gr.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…