Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Από Ιούνιο ξεκινά ο εμβολιασμός των 40άρηδων

Από Ιούνιο ξεκινά ο εμβολιασμός των 40άρηδων

0

Αρχές Μαΐου θα αποφασιστεί η προτεραιοποίηση των ειδικών επαγγελματικών ομάδων, ανάλογα με την πρόοδο των εμβολιασμών για τους άνω των 50

Το Ιούνιο εκτίμησε ότι θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τους 40άρηδες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπολογίζοντας ότι κάπου μέσα στον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για αυτή την κατηγορία (40-50 ετών).

Αναφορικά με την επόμενη κατηγορία των πολιτών που θα εμβολιαστεί και αφορά στα νοσήματα αυξημένου κινδύνου και περίπου 800.000 ανθρώπους, η πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως ανέφερε, θα περιλαμβάνει νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και όλα τα υπόλοιπα.

Για τις ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι θα αποφασιστεί στις αρχές Μαΐου αν θα προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός τους, ανάλογα το πώς θα έχει κινηθεί ο εμβολιασμός των άνω των 50 ετών.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι τη μικρότερη συμμετοχή στον εμβολιασμό την έχει η ηλικιακή ομάδα των 60-64 ετών με ποσοστό 50% και τη μεγαλύτερη η ομάδα 75-79 ετών με ποσοστό που ξεπερνά το 75%. «Και οι 85αρηδες στην αρχή ήταν διστακτικοί, το ποσοστό τους ήταν στο 50% και τώρα έχει φτάσει στο 64%», κατέληξε.

Τι θα γίνει με την παραλαβή των πρώτων δόσεων τουJ&J;

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου J&J που αναμένεται να παραληφθούν σήμερα: «περιμένουμε 2 εκατ. δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο παραλαμβάνουμε λίγες δόσεις. Η δεύτερη παραλαβή θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε θα χρησιμοποιηθεί τον Μάιο. Έτσι, τον Μάιο περιμένουμε ακόμα 300.000 δόσεις και τις υπόλοιπες περίπου 960.000 δόσεις τις περιμένουμε τον Ιούνιο».

Πάντως την ίδια στιγμή η Johnson & Johnson φαίνεται ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των πρώτων δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου της έπειτα από τον εντοπισμό έξι ασθενών που παρουσίασαν θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής «Le Figaro», η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δήλωσε πριν από λίγο πως «πήρε την απόφαση να καθυστερήσει την παράδοση» του μονοδοσικού εμβολίου της κατά του κορωνοϊού, καθώς οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές διέταξαν την προσωρινή αναστολή χορήγησής του στις ΗΠΑ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…