Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

0

Πρόταση στον Πολιτισμό
Τώρα μπορεί ν’ ανακοινωθεί και επίσημα. Ο δήμος Ξάνθης προχωράει στην αξιοποίηση του κτιρίου στην πλατεία Ματσίνη, παλιό αρχονικό της οικογένειας Χασιρτζόγλου.
Ο δήμος λοιπόν μετά από διαβούλευση με φορείς της περιοχής που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό και την ιστορία της Ξάνθης, προτείνει, στο κτίριο αυτό ιδιοκτησίας του, να γίνει Κέντρο Έρευνας, Μελέτης και Τεκμηρίωσης Ιστορίας και Πολιτισμού της Ξάνθης.
Μάλιστα, σε όλη αυτή την προσπάθεια, θέλησε να τιμήσει έναν μεγάλο εργάτη του πνεύματος και πολιτισμού του τόπου μας, τον Στέφανο Ιωαννίδη, το όνομα του οποίου θα φέρει το κτίριο όταν με το καλό εγκριθεί η μελέτη από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»  με τίτλο «Ελλάδα 1821- Ελλάδα 2021» στον άξονα προτεραιότητας: Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός, Αθλητισμός.
Περισσότερα για το σημαντικό αυτό θέμα μετά την έγκρισή του.
Γ.Δ.


Ποικιλία επιλογών τώρα
Να που φθάσαμε να έχουμε ως χώρα βέβαια και δικαίωμα επιλογής εμβολίων που θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Φυσικά αυτό είναι θετικό, φυσικά αποτελεί νίκη των επιστημόνων οι οποίοι σε σύντομο χρόνο δημιούργησαν τα εμβόλια αυτά.
Ας μην ξεχνάμε βέβαια τα νέα που έρχονταν από διάφορες χώρες και τα χιλιάδες κρούσματα και κυρίως το άγνωστο του ιού που έπληξε τον πλανήτη.
Σε χρόνο ρεκόρ λοιπόν οι φαρμακοβιομηχανίες δούλεψαν εντατικά και έφθασαν στον στόχο τους. Να κατασκευάσουν εμβόλια.
Αυτή η νίκη είναι ιδιαίτερα μεγάλη, είναι τεράστια. Σήμερα, αισιοδοξούμε γιατί τα εμβόλια ήρθαν και με δικαίωμα επιλογής.
Για φαντασθείτε σε ποια κατάσταση υγειονομικής τρέλας θα βρισκόμασταν οι χώρες χωρίς να έχουν βρεθεί τα εμβόλια;
Το ανθρώπινο τίμημα βέβαια που πλήρωσε σήμερα ο πλανήτης στον κορωνοϊό είναι μεγάλο όντως. Θα ήταν πολλαπλάσιο εάν δεν υπήρχαν τα μέσα, οι υποδομές, τα φάρμακα και βέβαια τα εμβόλια.
Γ.Δ.


Θετικό ποσοστό
Ομολογώ πως ξαφνιάστηκα ευχάριστα από την επίσημη ανακοίνωση πως το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στη χώρα μας βρίσκεται πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Ιδού λοιπόν οι Ελληνίδες που «με το σπαθί τους»  διεκδικούν και κερδίζουν θέσεις και αξιώματα τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον σκληρό ιδιωτικό.
Τα στοιχεία λοιπόν είναι απολύτως ενθαρρυντικά για τις νέες γυναίκες. Το εργασιακό περιβάλλον αλλάζει προς νέες ιδέες, νέες νοοτροπίες και βέβαια προς νέες δεξιότητες.
Μέσα σ’ αυτό κινούμενες και οι γυναίκες, διεκδικούν, διαγωνίζονται, κερδίζουν, ανεβαίνουν με ίσες ευκαιρίες όπως οι άρρενες συνάδελφοί τους.
-Ισότητα στην πράξη.
Γ.Δ.


Αμνήστευση
Σαν της αυγής το ύστερο αστέρι
που με την πρώτη αχτίδα εξαφανίσθη,
έτσι τα μαύρα λόγια που πονάνε,
στης γης τα τάρταρα κρυφτήκαν, μα διψάνε,
για λίγο φως,
λίγη συμπόνια,
λίγο χάδι…
Αναστασία – Νατάσα Μακρή


Αναμονή εμβολίων
Κοινή είναι η διαπίστωση πως δεν έχουμε ως χώρα μέλος της Ε.Ε. όπως και οι υπόλοιπες φυσικά, τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων. Κι αυτή η έλλειψη είναι η αιτία της αργής διαδικασίας εμβολιασμών.
Έτσι, ενώ η διάθεση για εμβολιασμό των κατοίκων αυξάνει, δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.
Αν το καλοσκεφτεί κανείς, είναι λίγο σόλικο. Κάνεις εκστρατεία να πείσεις τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά όταν φθάνει η ώρα, τα εμβόλια είναι λίγα.
Τέλος πάντων, μετά τις 15 Μαρτίου ξεκινούν εμβολιασμοί με πλέον έντονο ρυθμό, ενώ τον Απρίλιο θα υπάρχουν εμβόλια και από άλλες εταιρείες.
Οπότε, σταδιακά θ’ αυξηθούν οι εμβολιασμένοι και σιγά-σιγά θ’ αρχίσουν τα μέτρα να χαλαρώνουν, η ζωή να επιστρέφει σ’ αυτό που όλοι προσδοκούν, την κανονικότητα.
Πάντως, την ώρα που ο λαός ζητάει εμβόλια, δεν υπάρχουν…
Α, ρε φαρμακοβιομηχανίες τι παιχνίδι του παίζετε του νεοέλληνα, αυτού του μάγκα, του έξυπνου, του τσίφτη και καραμπουζουκλή….
Γ.Δ.


Το μεγαλύτερο προσόν ενός επικεφαλής είναι να ξέρει ν’ακούει
«Δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας», όπως έγραφαν πριν πολλά χρόνια οι δημοσιογράφοι, αλλά κάποιες αλήθειες είναι παντοτινές.
Κανείς λογικός και σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να μην δεχτεί πως μεγάλο προσόν ενός επικεφαλής είναι να ξέρει ν’ ακούει.
Δηλαδή, ν’ ακούει, να σημειώνει τα σημαντικά και από αυτά, αφού τα επεξεργαστεί και βελτιώσει, να τα υλοποιήσει.
Πρόκειται όντως για μεγάλο προσόν ο ηγέτης, ο πρώτος, ν’ ακούει. Πρώτα τους συνεργάτες του και στη συνέχεια τους εκπροσώπους των κοινωνικών ομάδων αλλά και ανθρώπων απλών μεν αλλά που διαθέτουν γνώσεις, αλλά κυρίως έχουν αληθινή αγάπη για τον τόπο τους.
Μέσα από τα ακούσματα αυτά, ο σοβαρός ηγέτης μπορεί να αλιεύσει μαργαριτάρια.
-Ας τα έχουν υπόψιν τους αυτά οι άρχοντές μας.
Γ.Δ.


Φορτιστές για το δήμο Μύκης
Να λοιπόν που ο δήμος Μύκης πρωτοπορεί και δείχνει τον δρόμο στους υπόλοιπους. Μάλιστα με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφερόμαστε στο θέμα διότι το είχαμε θίξει κατά το πρόσφατο παρελθόν μερικές φορές.
Ο λόγος για την απόφαση του δήμου να τοποθετήσει φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Στην αρχή για τ’ αυτοκίνητα του δήμου και αργότερα για τις ανάγκες Ι.Χ. αυτοκινήτων της περιοχής.
Συγχαρητήρια επομένως στον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. Ανοίγουν δρόμο.
Γ.Δ.


Η Ξάνθη στον …αφρό του τρίτου κύματος
Δυσοίωνα είναι τα νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού καθώς τα κρούσματα δεν μειώνονται αντίθετα παρουσιάσζυν εκτίναξη ειδικά στις βαθυκόκκινες περιοχές. Οι επιστήμονες περιμένουν την κορύφωση του τρίτου κύματος τις επόμενες δύο εβδομάδες., οι ΜΕΘ στην Αττική είναι γεμάτες και κάθε μέρα χάνονται δεκάδες συμπολίτες μας. Την ίδια στιγμή που είμαστε στο χειρότερό μας σημείο από την αρχή της πανδημίας ο υπουργός Ανάπτυξης  κ. Γεωργιάδης προαναγγέλλει άνοιγμα του λιανεμπορίου μετά τις 20 Μαρτίου και της εστίασης στα μέσα του Απρίλη. Αυτά όλα βέβαια είναι υπό αίρεση και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ευτυχώς στην Ξάνθη δεν μας έχει πιάσει αυτό το κύμα… προς το παρόν δηλαδή  μάλλον θα την βγάλουμε στον αφρό, οπότε τοπικά τουλάχιστον νιώθουμε ανακουφισμένοι.
Μ.Ξ.


Το υποστηρίζουμε κι εμείς για τα νησιά χωρίς κορωνοϊό
Πριν λίγες ημέρες από τη στήλη αυτή υποστηρίζαμε πως μία από τις κινήσεις για την στήριξη του τουρισμού για φέτος θα είναι να εμβολιαστούν εγκαίρως και κατ’ εξαίρεση οι κάτοικοι των τουριστικών νησιών.
Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε πως παρόμοια πρόταση έκανε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός.
Πρόκειται για απόλυτα σωστή απόφαση. Δηλαδή να εμβολιαστούν οι νησιώτες μέχρι το Πάσχα για να’ ναι ελεύθερα από covid.
Έτσι, παγκοσμίως θα γίνει γνωστό ότι στα νησιά δεν υπάρχει πρόβλημα. Συν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα φέρουν μαζί τους οι τουρίστες, η αύξηση φέτος θα είναι σημαντική.
Σίγουρα θα πουν κάποιοι «και τι μας κόφτει εμάς η ιστορία με τα νησιά, δικό τους θέμα».
Όχι! Η οικονομία μιας χώρας αφορά όλους. Τα δισ. των τουριστών θα μοιραστούν σε όλες τις περιοχές της χώρας από την κυβέρνηση.
Και για να’ μαστε ρεαλιστές ν’ αποδεχτούμε άλλη μια φορά πως τουρίστες, τουρισμός είναι οικονομικός πλούτος για όλη τη χώρα.
Κατανοητό;
Γ.Δ.


Εμβόλιο «Διόνυσος για πάντα»…
Το χιούμορ περισσεύει στον πολιτιστικό σύλλογο Διόνυσο που κάθε χρόνο κάνει την διαφορά με τους περίφημους χορούς του όπου η καλλιτεχνική ομάδα παρουσιάζει διάφορα σατυρικά σκετς σχολιάζοντας την επικαιρότητα. Φέτος που το καρναβάλι μας είναι διαδικτυακό ετοίμασε στο youtube το βίντεο του που πραγματικά είναι απολαυστικό. Δείχνει μια υποτίθεται δημοσιογράφο έξω από το εμβολιαστικό κέντρο Διόνυσος που καταγράφει με την κάμερα  σε πανελλήνια πρώτη τον πρώτο εμβολιασμό μιας ηλικιωμένης με το εμβόλιο «Διόνυσος για Πάντα». Εκεί δύο μέλη του Εμβολιαστικού Κέντρου Υγείας Διόνυσος της κάνουν το εμβόλιο και η γιαγιά μετά από λίγο ξανανιώνει και αρχίζει να χορεύει τρελά… γιατί πήρε τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει τόσα χρόνια Διόνυσοι. Το σποτ καταλήγει με την προτροπή «Κάντε όλοι το εμβόλιο Διόνυσος για πάντα για να περάσετε το Ξανθιώτικο καρναβάλι με ασφάλεια. Μένουμε σπίτι, γλεντάμε στο σπίτι».
Αξίζουν πολλά εύγε στον Διόνυσο που μας χαρίζει γέλιο, κέφι ,χαρά!!!
Έχει πολύ μεγάλη σημασία στις μέρες μας!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…