Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καλλωπισμός και Καθαρισμός τάφων σημαντικών προσωπικοτήτων του παρελθόντος στο Κοιμητήριο Ξάνθης

Καλλωπισμός και Καθαρισμός τάφων σημαντικών προσωπικοτήτων του παρελθόντος στο Κοιμητήριο Ξάνθης

0

Με πρωτοβουλία του δημάρχου και αντιδημάρχων Δήμου Ξάνθης

Η ενέργεια δείγμα σεβασμού προς ευεργέτες και δημάρχους του παρελθόντος

Αν θα περπατήσει κανείς στο Κοιμητήριο Ξάνθης, θα συναντήσει και θα ξαναθυμηθεί πολλές σημαντικές προσωπικότητες από το παρελθόν της πόλης, οικογενειακούς τάφους μεγάλων οικογενειών αλλά και δείγματα τάφων υψηλής μαρμαρογλυπτικής!

Αυτός ο χώρος πλέον, μου είναι πολύ οικείος μιας και αποτελεί πολλές φορές πεδίο ιστορικών μου αναζητήσεων και συλλογής πληροφοριών.

Σε αυτές μου τις επισκέψεις και αναζητήσεις διαπίστωσα ότι πολλοί τάφοι ευεργετών, επιφανών προσωπικοτήτων και οικογενειών της πόλης μας, χρήζουν άμεσης συντήρησης και αποκατάστασης.

Ένας από τους λόγους από τους οποίους περιήλθαν σε αυτή την κατάσταση είναι σίγουρα η μη ύπαρξη απογόνων τους ή και πολλές φορές η διαβίωσή τους σε άλλα μέρη της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού.

Μέσα από την πολιτιστική σελίδα και ομάδα που διατηρώ στο ίντερνετ «Μια φορά κι έναν καιρό… στην Ξάνθη», πολλές φορές αναδείξαμε το πρόβλημα του καλλωπισμού και ευπρεπισμού των τάφων και εκφράστηκε δημόσια το αίτημα για άμεσο καθαρισμό τους.

Εγώ ο ίδιος με ιδιόχειρη επιστολή μου αλλά και αποστολή φωτογραφιών του οικογενειακού τάφου της οικογένειας Στάλιου είχα ενημερώσει τον  τέως δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, αλλά και αρμόδιους Αντιδημάρχους της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, χωρίς όμως αντίκρισμα.

Η μαρμάρινη κτητορική επιγραφή, εντός του ναού Αγ. Κηρύκου και Ιουλίτης, του Παναγιώτη Στάλιου, την 4η Απριλίου του 1880.

Πριν λίγο καιρό προχώρησα στην δημιουργία μιας κρήνης (βρύσης)  στην μνήμη του μεγάλου ευεργέτη της πόλης μας και δημιουργού του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου Ξάνθης, αλλά και του Ιερού Ναού εντός αυτού, Αγ. Κηρύκου και Ιουλίττης, Παναγιώτη Στάλιου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών μου εκεί, διαπίστωσα παράλληλα με έκπληξη τον καλλωπισμό και καθαρισμό τάφων σημαντικών προσωπικοτήτων της πόλης μας.

Της οικογένειας Στάλιου, του Μένανδρου Χασιρτζόγλου , των Δημάρχων Ξάνθης Γεωργίου Μαυρομιχάλη και Πυγμαλίωνα Χρηστίδη.

Επίσης, τονίστηκαν και τα γράμματα αυτών.

Σίγουρα αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη από πλευράς του δήμου μας αλλά και κίνηση υψηλού συμβολισμού και πολιτισμού.

Η εντολή δόθηκε τελικά από τον Δήμαρχο Ξάνθης, κ.Μανώλη Τσέπελη προς τον Αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ζερενίδη και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Μανώλη Φανουράκη, ο οποίος και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όλο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης και ευπρεπισμού του Κοιμητηρίου Ξάνθης.

Τους ευχαριστούμε θερμά και τους επισημαίνουμε ότι αυτό αποτελεί σίγουρα μία ένδειξη πολιτισμού και απόδοσης τιμών προς τις σημαντικές προσωπικότητες της πόλης μας και θα μπορούσε να συνοδευτεί και με ανάλογα μνημόσυνα στη μνήμη τους.

Η αρχή έγινε! Εύγε!

Κώστας Μαυρομάτης
Συλλέκτης – Ερευνητής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…