Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το σχέδιο Χατζηδάκη για να μηδενιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις

Το σχέδιο Χατζηδάκη για να μηδενιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις

0

Ξεπερνούν συνολικά τις 300.000

Ένας από τους καυτούς φακέλους που διαχειρίζεται όλο αυτό το διάστημα ο Κωστής Χατζηδάκης είναι και οι εκκρεμείς συντάξεις που ξεπερνούν στο σύνολο τους τις 300.000 (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ). Το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης ναι μεν θα δώσει το ποσό της Εθνικής σύνταξης στους συνταξιούχους που δεν έχουν εισόδημα όλο αυτό το διάστημα παρόλα αυτά δεν χτυπάει το πρόβλημα στη ρίζα του, καθώς όλες αυτές οι υποθέσεις θα πρέπει εν τέλει να εκκαθαριστούν.

Σε πρώτη φάση έχουν προσληφθεί 100 συνταξιούχοι του e-EΦΚΑ  οι οποίοι λόγω της εμπειρία τους θα βοηθήσουν στην πιο γρήγορη απονομή των συντάξεων. Οι «επιστρατευμένοι» συνταξιούχοι  θα υπογράψουν οκτάμηνη σύμβαση έργου χωρίς δυνατότητα ανανέωσης με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, με αντικείμενο την υποστήριξη των διαδικασιών απονομής συντάξεων. Η μηνιαία μικτή κατ’ αποκοπή αμοιβή τους ορίζεται σε 700 ευρώ, με την προϋπόθεση επεξεργασίας 60 συνταξιοδοτικών φακέλων το μήνα. Σε περίπτωση επεξεργασίας μικρότερου αριθμού φακέλων, η αμοιβή θα μειώνεται αναλογικά.

Παράλληλα, προωθείται πρόσληψη 150 νέων συμβασιούχων οικονομολόγων με σύμβαση έργου, οι οποίοι θα αμείβονται ανά τεμάχιο κι αυτοί, ώστε να συνδράμουν στο «project» εκκρεμείς συντάξεις.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Το επόμενο βήμα του υπουργείου Εργασίας αφορά μια νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απλουστεύονται οι διαδικασίες για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Ενώ  για τον Υπουργό  Εργασίας φαίνεται πως είναι σημαντική η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές οι οποίοι θα ασχοληθούν με τους συνταξιοδοτικούς φακέλους.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε το Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής στο κέντρο της Αθήνας και πραγματικά σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook περιέγραψε όχι και μια τόσο ευχάριστη εικόνα. Γραφειοκρατία, χαρτούρα, εργαζόμενοι χωρίς e-mail, ελάχιστες υποδομές είναι κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Υπουργός για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο e-EΦΚΑ την ώρα που χιλιάδες ασφαλισμένοι αγωνιούν  για την σύνταξη τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …