Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

0

Η Η.Π.Α. υποστηρίζουν ξανά την συμφωνία για την κλιματική αλλαγή
Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο λόγος του βαθιά μεστός, στιβαρός και βαθιά ενωτικός. Έχει άλλωστε χρέος να γιατρέψει τις πληγές από την διχόνοια που έσπειρε ο προκάτοχός  του. Γι αυτό και όλες του οι αναφορές στην ενότητα και την δημοκρατία, την λειτουργία των θεσμών.  Είναι ενθαρρυντικό δε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Τζο Μπάιντεν   «ξήλωσε» 17 διατάγματα του Τραμπ και  επαναφέρει τη συμφωνία για το κλίμα . Ειδικότερα Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε, όπως αναμενόταν, εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Ο μεγιστάνας, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της συμφωνίας αυτής, η οποία έχει υπογραφτεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσιγκτον από αυτήν το 2019. Οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020.
Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του.
Και το έκανε….
Μ.Ξ.


Ερώτημα για τον Ζεϊμπέκ
Το ερώτημα που ακολουθεί προήλθε από το ενδιαφέρον συμπολίτη. Ο οποίος ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί σε ποια τάση ανήκει αυτός από τις πολλές που εμφανίστηκαν προσφάτως στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αξιολογώντας λοιπόν την μέχρι τώρα συμπεριφορά του βουλευτή, μετά βεβαιότητας μπορεί να κατατάξει κανείς τον Ζεϊμπέκ στον χώρο των προεδρικών.
Εξάλλου ο βουλευτής δεν εμφανίστηκε ποτέ με δηλώσεις διαφορετικές από την επίσημη κομματική γραμμή, ενώ είναι γεγονός πως γνωρίζεται προσωπικά με τον Τσίπρα εδώ και χρόνια.
Παράλληλα, ο Ζεϊμπέκ για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα «σίγουρο χαρτί». Άρα η απάντηση είναι αυτονόητη κι ελπίζουμε ν’ απαντήθηκε το ερώτημα του συμπολίτη Συριζαίου.
Γ.Δ.


Από μας εξαρτάται
Δεν μεταθέτω όλες τις ευθύνες στο άτομο, απεναντίας δεν ξεχνώ και την ευθύνη των κυβερνήσεων και όλης της κρατικής μηχανής.
Όμως εάν θέλουμε εμείς οι πολίτες-καταναλωτές να συνεχίσουμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο της αγοράς που θα λειτουργεί συνέχεια, εξαρτάται και από εμάς.
Όπως βέβαια εξαρτάται και από τους καταστηματάρχες επίσης για να δουλέψουν επιτέλους και να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Κοινή η ευθύνη λοιπόν, κοινή η προσπάθεια τήρησης των κανόνων που έχουν τεθεί. Δεν χρειάζονται «εξυπνάδες». Απεναντίας χρειάζεται σεβασμός, συνεργασία και κοινή λογική.
Όλα λοιπόν στην αγορά για να συνεχίσει, εξαρτώνται και από τα δύο μέρη.
Γ.Δ.


Οι εισακτέοι θέμα των ΑΕΙ
Σύντομα θα ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία και τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση. Τοποθετηθήκαμε ως εφημερίδα για κάποια θέματα που είναι όντως σοβαρά. Όμως υπάρχουν κι άλλα κι αυτό είναι σίγουρο.
Υπάρχει π.χ. ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ που καθορίζει το υπουργείο.
Έχει η εφημερίδα αυτή υποστηρίξει πως το θέμα αυτό θα πρέπει να το καθορίζει και χειρίζεται κάθε Σχολή μόνη της. Έτσι, μέσα από τις δυνατότητες της κάθε Σχολής, θα «βγαίνει» ο συνολικός αριθμός των νέων που θα εισέρχονται στις Ανώτατες Σχολές.
Κάτι πάει ν’αλλάξει τώρα αλλά πάλι η αντιμετώπιση είναι μισή.
Γ.Δ.


Πολιτικό
Φράξιες, ρεύματα, τάσεις και πλατφόρμες, ομπρέλες και ΡΕΝΕ συναντά κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και λίγο καιρό. Όπως συναντά και αρκετά κείμενα με θέσεις, απόψεις, ιδέες, προτάσεις.
Είναι κακό αυτό τελικά; Όχι απαραίτητα όταν βοηθά την παράταξη.
Μόνο που στην παρούσα χρονική περίοδο όλο αυτό το σύνολο των υποομάδων που έχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις ζημιά κάνουν παρά καλό.
Και η ζημιά έγκειται στο ότι εκ των πραγμάτων η εσωστρέφεια αυτή προβληματίζει την βάση του κόμματος που ακούει πολλά και διάφορα και μόνο ενότητα δεν το λες.
Πάντως εκτιμήσεις παλαιών στελεχών για το όλο θέμα μιλούν πως όλα αυτά γίνονται εν όψει των νομαρχιακών εκλογών αλλά και του συνεδρίου.
-Εν αναμονή λοιπόν..
Γ.Δ.


Οποία έκπληξη
Η έκπληξή μας μεγάλη όταν πληροφορηθήκαμε πως οι κύριοι Πέτσας, υφυπουργός Εσωτερικών και Παπαστεργίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), συζητούν για το νέο Νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα καταργήσει την Απλή Αναλογική.
Γιατί η έκπληξη;
Διότι και οι δύο αξιότιμοι κύριοι έχουν δώσει δείγματα αρνητικά προς τις δημοσιογραφικές-εκδοτικές επιχειρήσεις της επαρχίας.
Μάλιστα ο Παπαστεργίου παρότι πρόεδρος των δήμων της επαρχιακής Ελλάδος, υλοποίησε διαφημιστικό πρόγραμμα για τον κορωνοϊό αποκλείοντας τις επαρχιακές Εφημερίδες, προτιμώντας τις Αθηναϊκές, όπως το ίδιο έκανε και ο Πέτσας ενισχύοντας δυσανάλογα τα Μέσα Ενημέρωσης της Αττικής εις βάρος της επαρχίας.
-Και οι δύο έδρασαν εις βάρος της περιφέρειας όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, τώρα άραγε τι να ετοιμάζουν πάλι οι αρχιμάγειροι….
Γ.Δ.


Ευθύνες για τα κατοικίδια
Μεγάλες και σοβαρές αλλαγές θα υπάρξουν σύντομα για τα κατοικίδια ζώα. Πρόκειται για «επαναστατικές» για τη χώρα μας και την κουλτούρα μας έναντι των ζώων που δεν είναι και ιδιαίτερα θετική.
Τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, αλλά έγιναν κάποια πράγματα γνωστά που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.
Έτσι, καθίσταται υποχρεωτική η στείρωση με επιδότηση. Αλλάζουν τα πρόστιμα, οι ευθύνες των ιδιοκτητών επίσης, όπως ορίζονται ευθύνες για τους δήμους σοβαρές που θα περιλαμβάνουν αύξηση των πόρων για την φροντίδα των αδέσποτων, αλλά και παράλληλο αυστηρό έλεγχο τήρησης των κανόνων που περιλαμβάνονται. Από τα σημαντικά είναι ο αριθμός φιλοξενίας ζώων στα δημοτικά καταφύγια που δεν θα ξεπερνά τα 40-50 τετράποδα και το δεύτερο μέτρο η απαγόρευση πώλησης τετράποδων από τα καταστήματα και τρίτο η κατάργηση της αλυσίδας για δέσιμο του ζώου.
Οι φιλόζωοι βέβαια είναι χαρούμενοι διότι οι προτάσεις τους βρήκαν ανταπόκριση από την κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Σημείο του καιρού
Όσοι συμπολίτες κινούνται προς την κεντρική πλατεία, θα έχουν παρατηρήσει μια εικόνα που ίσως να μην περίμεναν να δουν. Κατ’αρχάς τα παγκάκια είναι όλα γεμάτα από άνδρες. Οι οποίοι συζητούν πίνοντας καφέ και καπνίζοντας.
Εκεί γύρω, σε διάφορα σημεία που τα βλέπει ο ήλιος, θα δει επίσης παρέες που συζητούν μ’ ένα ποτήρι καφέ επίσης στο χέρι. Συζητήσεις απλές, καθημερινές στα όρθια ή ακουμπισμένοι σε κάποιον τοίχο.
Πρόκειται για συμπολίτες που βγαίνουν έξω από το σπίτι για να ξεσκάσουν λίγο πίνοντας τον πρωινό τους καφέ μια και τα καφέ είναι κλειστά ακόμη για σερβίρισμα στα τραπεζάκι.
Σημείο του καιρού η εικόνα αυτή. Τώρα ως προς την παγωνιά, κάνουν υπομονή. Εξάλλου από σήμερα ανεβαίνει η θερμοκρασία…
Γ.Δ.


Αυτή είναι η αλήθεια για το αρδευτικό της Ξάνθης
Χορτάσαμε από μεγάλα λόγια και πομπώδεις φράσεις κι άλλο τόσο από ….αποκλειστικότητες τοπικών Μέσων! Κι αυτό γιατί διαβάσαμε ότι κατά την έλευσή του ο πρωθυπουργός στην Ξάνθη θα ανακοινώσει το μεγάλο αρδευτικό της Ξάνθης. Αυτό μάλιστα αποτελεί εκτίμηση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης. Και για να πούμε δυο σταράτες κουβέντες: Η έλευση του πρωθυπουργού που είχε ακουστεί ότι θα γίνει την προηγούμενη εβδομάδα στα Πλαστικά Θράκης ακυρώθηκε. Εκτός βέβαια αν προγραμματίστηκε νέα. Σ’ ότι αφορά το αρδευτικό. 100 φορές ρωτήσαμε και μάθαμε και μας διαβεβαίωσαν από τους βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς έως το υπουργείο ότι το αρδευτικό της Ξάνθης χρειάζεται νέα μελέτη και μετά πρόγραμμα για να ενταχθεί. Ξεκινά δηλαδή από το μηδέν και είναι ένα έργο πολλών εκατομμυρίων που σημαίνει δύσκολο να ενταχθεί. Το να λέμε ότι μπήκε το νερό στ’ αυλάκι λοιπόν είναι τουλάχιστον άστοχο!
Πρόθεσή μας δεν είναι να δυσαρεστήσουμε αλλά να πούμε την αλήθεια.
Κι η αλήθεια είναι πολλές φορές δυσάρεστη.
Μ.Ξ.


Πάμε, όλοι μαζί
Το σύνθημα ας είναι ένα. Και απλό και αληθινό.
-Όλοι μαζί!
Ναι όλοι μαζί. Νέοι και ηλικιωμένοι, μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, αντάμα.
Όλοι, να σταθούμε με συνέπεια και σοβαρότητα από δω και πέρα για να τελειώσουμε με τον ιό που παγίδευσε τις ζωές μας.
Όλοι μαζί λοιπόν, να δώσουμε την τελευταία μάχη απέναντι στον ύπουλο εχθρό. Να τον πολεμήσουμε με το εμβόλιο, με τη μάσκα και την απόσταση (δυστυχώς), μεταξύ μας.
Μέχρι τώρα αγωνιστήκαμε και τα πήγαμε πολύ καλά.
Ας συνεχίσουμε έτσι, όλοι μας, για τη νίκη.
Γνωρίζω, όλοι είμαστε κουρασμένοι από την προσπάθεια όμως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή.
Υπομονή για όσα μας περιμένουν στο τέλος αυτής της πορείας.
Για τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα χάδια, τις παρέες, τα ταξίδια, τον έρωτα της ζωής βρε αδελφέ.
-Κουράγιο συνέλληνες, φτάνουμε στο τέλος!
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…