Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θα πουν πάλι το «ψωμί …ψωμάκι» οι αρτοποιοί

Θα πουν πάλι το «ψωμί …ψωμάκι» οι αρτοποιοί

0

Από τον lockdown στην εστίαση. Πρόεδρος σωματείου Αρτοποιιών Ξάνθης ,Μ. Μαλλιαρουδάκη: «Ο κλάδος μας δεν επανήλθε ποτέ στην κανονικότητα και θεωρώ ότι θα κάνει χρόνια να το πετύχει αυτό»

 

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Α. Μπεμπεκίδης για τους εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής» «Τους έλεγαν ήρωες στο πρώτο lockdown αλλά μετά τους ξέχασαν…»

 

 

 

 

Η χώρα μας πλέον υπό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων στο «μέτωπο» του κορωνοϊού έχει  χωριστεί σε τρεις ζώνες και κάθε ζώνη περιλαμβάνει διαφορετικά μέτρα. Έτσι πλέον εκτός από τη ζώνη επιτήρησης (πορτοκαλί), στην οποία εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο», τη ζώνη αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, δημιουργείται και η γκρι ζώνη, όπου από σήμερα το πρωί Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, εντάσσονται τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και οι Σέρρες. Η Ξάνθη βρίσκεται στην ζώνη αυξημένου κινδύνου και αυτό φέρνει νέα δεδομένα στην καθημερινότητα μας. Έτσι  από σήμερα σύμφωνα με τους νέους κανόνες στις κόκκινες περιοχές τα σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν και τα Σαββατοκύριακα.

Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας από σήμερα: Θα λειτουργούν και Σαββατοκύριακο τα μάρκετ

Καταστήματα τροφίμων (super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία)

Και στα δυο επίπεδα προβλέπονται τα εξής:

1 άτομο ανά 10τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).

ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.

Στο επίπεδο Β (κόκκινο) προβλέπεται συμπληρωματικά η λειτουργία των καταστημάτων αυτών και το Σαββατοκύριακο.

Λαϊκές αγορές:Για το επίπεδο Β προβλέπεται συμμετοχή του 50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και επίσης λειτουργία παράλληλων αγορών.

Λιανεμπόριο: Για το λιανεμπόριο ισχύουν τα ίδια μέτρα και στα δύο επίπεδα. Περιορισμός βάσει εμβαδού: 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).

Πρόεδρος σωματείου Αρτοποιιών Ξάνθης ,Μ. Μαλλιαρουδάκη: «Ο κλάδος μας δεν επανήλθε ποτέ στην κανονικότητα και θεωρώ ότι θα κάνει χρόνια να το πετύχει αυτό»

Αύξηση ωραρίου στους φούρνους, αλλά όπως αναφέρει η πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών κα Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη, δεν θα λειτουργούν την Κυριακή αλλά μόνο το Σάββατο όπως και λειτουργούσαν απλά με αυξημένο ωράριο. Μιλώντας στο «Ε» για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των Αρτοποιών η κα Μαλλιαρουδάκη δεν έκρυψε την ανησυχία της: «Ο κλάδος μας δεν επανήλθε ποτέ στην κανονικότητα και θεωρώ ότι θα κάνει χρόνια να το πετύχει αυτό. Τώρα πάλι ξεκινά νέος γύρος. Μπορεί να μην κλείνουμε εμείς αλλά κλείνει η εστίαση. Αυτό έχει άμεση επίπτωση σε μας και μια σειρά άλλους κλάδους . Επίσης οι πολίτες θα έχουν περισσότερο χρόνο για …παραγωγική δουλειά στην κουζίνα και δεν θα χρειάζονται τους φούρνους. Είμαστε σε καθεστώς μεγάλης ανασφάλειας. Για να επιβιώσουμε προσπαθούμε να μειώσουμε τα έξοδά μας. Πολλοί καταφεύγουν σε απολύσεις αλλά κι αυτό είναι πρόβλημα αφού δεν μπορούν να ωφεληθούν μετέπειτα από τα επιδόματα που το έχουν σαν προϋπόθεση.  Έχουμε μεγάλη μείωση του τζίρου μας».

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Α. Μπεμπεκίδης: «Τους έλεγαν ήρωες στο πρώτο lockdown αλλά μετά τους ξέχασαν…»

Απ’ την πλευρά των εργαζομένων προσεγγίζει το θέμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης μιλώντας για εμπαιγμό της κυβέρνησης καθώς από την μια του ηρωοποιεί και απ’ την άλλη καταθέτει ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και τις υπερωρίες: «Τους έλεγαν ήρωες στο πρώτο lockdown όμως ακόμη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στην καθαριότητα περιμένουν τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Τους έλεγαν ότι ήταν στην πρώτη γραμμή και τους ζητούσαν να βάλουν πλάτη αλλά μετά τους ξέχασαν. Κι ο Βρούτσης κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που καταργείτο 8ωρο και τις υπερωρίες και φέρνει την ελαστική εργασία. Τώρα κάποιες επιχειρήσει θα κάνουν απολύσεις. Θα έχουμε εκτίναξη της ανεργίας. Πόσο ακόμη θα αντέχουμε; Πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία για τους εργαζομένους. Περιμένουμε από την ΓΣΕΕ να πάρει θέση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…