Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λίγο πριν την… «Εντατική» και η εστίαση

Λίγο πριν την… «Εντατική» και η εστίαση

0

Δεύτερο Lockdown και το μέλλον αβέβαιο.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας. Έρχεται ντόμινο λουκέτων»

 

Πρόεδρος σωματείου καφέ – μπαρ, Χ. Δαργανάκης: «Ζητάμε από την πολιτεία άμεσα και δραστικά μέτρα»

 

 

Η εστίαση αναδεικνύεται σε ασθενή «Ο» για τον covid καθώς είναι ο πρώτος κλάδος που ξανακατεβάζει ρολά όπως και ο τελευταίος μαζί με τον τουριστικό που είχε ανοίξει Ιούνιο. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι απειλητικό και σφοδρότερο κι  αυτό για να ανακοπεί οι υγειονομικές αρχές έκριναν και οι πολιτικές αποφάσισαν, ότι πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία εστιών συγχρωτισμού και ως τέτοιες λογίζονται οι ΚΑΔ της εστίασης και  υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενεία, καφέ μπαρ). Έτσι οι καταστηματάρχες με βαρυθυμία και μέγιστη ανησυχία και ανασφάλεια αν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν τα μαγαζιά τους, κατεβάζουν ρολά από σήμερα και περιμένουν τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας. Έρχεται ντόμινο λουκέτων»

Την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της εστίασης υπό το πρίσμα των νέων μέτρων μας περιγράφει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου: «Ο κλάδος μας καλείται πάλι να πληρώσει το «μάρμαρο» της υγειονομικής κρίσης. Και ναι προέχει η υγεία και η ασφάλεια αλλά έχουμε στοχοποιηθεί άδικα ότι προκαλούμε συγχρωτισμό. Εμείς τηρήσαμε τα μέτρα που μας είχαν επιβάλλει . Το δεύτερο Lockdown μας βρίσκει σε δυσχερέστερη θέση από το πρώτο και δεν έχουμε και αντίμετρα, Μπορεί οι εργαζόμενοι να έχουν αναστολή εργασίας και να τους καταβληθούν τα 534 ευρώ αλλά οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δεν έχουν ούτε αναστολή πληρωμής φόρου, ούτε ΕΝΦΙΑ αλλά ούτε και αναστολή πληρωμής στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης τι θα γίνει με τα ενοίκια δεν γνωρίζουμε. Τον Οκτώβρη δεν ίσχυσε το 40%», αναφέρει  η κα Τσιακίρογλου.

Επιπρόσθετα εκτιμά πως το μέλλον είναι δυσοίωνο καθώς οι επιχειρήσεις εστίασης είναι εντάσεως εργασία και το δεύτερο   Lockdown  θα εκτινάξει την ανεργία ενώ δεν είναι βέβαιο πόσες θα μπορέσουν τελικά να ξανανοίξουν: «Τίθεται επιτακτικά θέμα βιωσιμότητας του κλάδου μας. Θεωρώ ότι έρχεται ντόμινο λουκέτων».  Σ’ ότι αφορά το κατά πόσο αποτελεί μια λύση το delivery και το take away που παραμένουν ανοιχτά η κα Τσιακίρογλου  επεσήμανε: «Για να το κάνει μια επιχείρηση πρέπει να μπορεί να τουποστηρίξει και δεν μπορούν όλες. Επίσης το delivery έχει συμμετοχή αλλά μικρή στον ημερήσιο τζίρο και δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν μπορεί τίποτε να την αντισταθμίσει».

Πρόεδρος σωματείου καφέ – μπαρ, Χ. Δαργανάκης: «Ζητάμε από την πολιτεία άμεσα και δραστικά μέτρα»

Την αγωνία του για το μέλλον του κλάδου μετά και το δεύτερο  Lockdown εκφράζει ο πρόεδρος του σωματείου καφέ – μπαρ κ. Μπάμπης Δαργανάκης: «Μας έχει διαλύσει αυτή η κατάσταση. Ζητάμε από την πολιτεία άμεσα και δραστικά μέτρα. Είμαστε ένας κλάδος που απασχολούμε προσωπικό και αποτελούμε μεγάλο έσοδο για το κράτος και είμαστε ο πιο αδικημένος.  Θα μπορεί η πολιτεία να μεριμνήσει τουλάχιστον να αναλάβει τις ασφαλιστικές εισφορές για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.  Συμφωνώ ότι προέχει η δημόσια υγεία και πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα αλλά νομίζω ότι έγινε κακός χειρισμός στο οικονομικό σκέλος. Υπάρχει μια απόφαση για τους κοινόχρηστους και ακόμη δεν έγινε τίποτε. Δεν λέμε ότι δεν βοηθά ο δήμος αλλά ακόμη δεν υλοποιήθηκε η απόφαση. Αυτό που επίσης θέλω να επισημάνω και να ευχαριστήσω δημόσια είναι τους αστυνομικούς της Ξάνθης για την ευγένεια τους και το πόσο σωστά χειρίστηκαν το θέμα των ελέγχων».

Καταλήγοντας ο κ. Δαργανάκης σημείωσε: «Υπομένουμε για την υγεία. Το πόσο αποτέλεσμα θα έχουν τα μέτρα θα το δείξει η ιστορία, αρκεί βέβαια να παραμείνουμε ζωντανοί…»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…