Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

0

 Τρωτός και ο Τραμπ και η Μελάνια
Η είδηση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια, διαπιστώθηκε πως έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό, δημιούργησε δύο ανθρώπινες αντιδράσεις.
Η πρώτη απορία για την αφέλεια του προέδρου να μην λαμβάνει προστατευτικά μέτρα και η δεύτερη ειρωνικά σχόλια για τις απόψεις του Τραμπ, ότι κορωνοϊός δεν υπάρχει.
Τώρα που είναι φορέας κι αυτός και η σύζυγός του, θ’ αντιληφθεί ότι οι κοροϊδίες του και τα σχόλιά του για τη μάσκα και η άρνησή του ότι υπάρχει ιός, πως ήταν ανόητες αρνήσεις που δεν ταιριάζουν σ’ έναν ηγέτη μιας παγκόσμιας δύναμης.
Τώρα λοιπόν είναι και μια ευκαιρία για τους ντόπιους αρνητές να δουν την αλήθεια.
Γ.Δ.


Απόδειξη άμυνας
Η σωστή τήρηση των μέτρων υγειονομικής προφύλαξης που όρισε ο ΕΟΔΥ και το αίσθημα ευθύνης που έχουν οι άνθρωποι που διευθύνουν τα δύο Γηροκομεία της περιοχής μας ήταν το αμυντικό σύστημα που χρησιμοποίησαν.
Χωρίς πολλά λόγια αλλά με έργα, με αγάπη και σοβαρότητα λειτούργησαν από την αρχή και μέχρι στιγμής νικούν τον ιό.
Άρα αποδεικνύεται για μια φορά ακόμη πως η σωστή άμυνα χωρίς συμβιβασμούς είναι το κυρίαρχο στην συγκεκριμένη μάχη. Μια μάχη που η ήττα σημαίνει απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Συγχαρητήρια ως εκ τούτου και στα δύο ιδρύματα στους ανθρώπους που έχουν την μεγάλη ευθύνη έναντι ηλικιωμένων ανθρώπων.
Γ.Δ.


Προχωράει ο κάθετος άξονας
Το έργο του κάθετου άξονα στο Δημάριο προχωράει κανονικά. Απλά σταμάτησε για λίγο γιατί χρειάστηκε να τροποποιηθεί η μελέτη διότι πρέπει να γίνουν τεχνικές αλλαγές.
Σημασία όμως έχει πως η Εγνατία που έχει την ευθύνη του έργου και η κατασκευάστρια, συνεργαζόμενες άψογα, προχωρούν το έργο του κάθετου άξονα.
Το συγκεκριμένο έργο γίνεται αρκετά μακριά από την πόλη, στην περιοχή του χωριού Δημάριο κι ως εκ τούτου λίγοι έχουν τη δυνατότητα να το δουν από κοντά.
Όπως λίγοι από την πόλη γνωρίζουν πού είναι ή που έχουν πάει στο Δημάριο.
Πάντως το έργο προχωράει και, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευφραιμίδης, αυτόν τον μήνα θα δημοπρατηθεί και το β΄τμήμα του κάθετου άξονα που αφορά βελτίωση της οδού Δημάριο- Μελίβοια.
Γ.Δ.


Ήταν καιρός
Η ομολογία είναι γενική. Επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού μας κινείται και δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση μιας σειράς έργων.
Το γεγονός αυτό είναι θετικό απ’ όλες τις απόψεις κυρίως όμως και για την τοπική οικονομία και ανεργία.
Είναι προφανές πως οι δήμοι με τον προγραμματισμό των έργων τους και την υλοποίηση άλλων, καθίστανται σοβαροί συντελεστές που στηρίζουν την οικονομία του τόπου. Και παράλληλα βέβαια, βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων των δήμων τους.
Εξάλλου, αυτός είναι ο ρόλος και η αποστολή τους, πράγμα που έχει και αξιολογική σημασία ως προς την υστεροφημία τους.
Γ.Δ.


Για άλλη μια φορά η Ε.Ε. μας απογοητεύει…
Ολονύκτιο θρίλερ με την Σύνοδο Κορυφής και τα αποτελέσματα αυτής διφορούμενα σε σχέση με αυτό που κυρίως μας αφορά και τις προτάσεις της χώρα μας και της Κύπρου για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Δυο προσχέδια απέρριψε η κυβερνητική ομάδα μέχρι να αποδεχτεί τελικά το τελικό κείμενο και μάλιστα ο πρωθυπουργός να δηλώσει την απόλυτη ικανοποίησή του. Ουσιαστικά όμως στο κείμενο δεν είναι δεσμευτικό και σαφές για την μορφή των κυρώσεων και πότε αυτές θα τεθούν σε εφαρμογή. Γίνονται γενικόλογες αναφορές ότι η Ευρώπη εκφράζει την αλληλεγγύη της. Για άλλη μια φορά η Ε.Ε. υπό την καθοδήγηση τη Γερμανίας μας απογοητεύει. Για άλλη μια φορά αλληλεγγύη στα λόγια.
Μια στάση που αποθρασύνει τον Ερντογάν .
Επί τρεις και πλέον μήνες τα τουρκικά πλοία αλώνιζαν στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο και έκαναν έρευνες δίπλα στην Κρήτη. Τόσες φορές ήρθαμε κοντά σε θερμό επεισόδιο και η Ευρώπη άφαντη πλην της Γαλλίας και της Αυστρίας. Κάτι χλιαρές ανακοινώσεις.
Τι περιμένουν δηλαδή για να υπερασπιστούν δύο κράτη μέλη; Να γίνει σύρραξη ; Τότε θα βάλουν κυρώσεις;
Μ.Ξ.


Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ ανακοίνωσαν ότι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και τίθενται σε καραντίνα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Ιδιαίτερα για τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος στην αρχή τουλάχιστον είχε υποτιμήσει την πανδημία, τα είχε βάλει με την Κίνα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνέστησε να πίνουμε χλωρίνη για να προφυλαχτούμε δεν πήρε έγκαιρα μέτρα και η χώρα του μετρά εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών.
Τελικά όλα εδώ πληρώνονται και η αλαζονεία και η αμετροέπεια και η ασέβεια στην ανθρώπινη ζωή.
Ας ευχηθούμε να βγει νικητής από την περιπέτεια αυτή γιατί δεν είμαστε μικρόψυχοι .
Ίσως αυτό τον κάνει να δει αλλιώς την πανδημία και την πολιτική διαχείρισή της.
Μ.Ξ.


Μια παλιά ιστορία για σήμερα
Θα πω μια σύντομη ιστορία, ένα γεγονός. Τότε επί δημαρχίας του αείμνηστου Φίλιππου Αμοιρίδη. Αποφασίστηκε λοιπόν να γίνουν κάποιες πεζοδρομήσεις οδών στο εμπορικό κέντρο.
Θυμάμαι τις αντιδράσεις, τις φωνές, τις διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών πως θα μειωθεί η πελατεία τους.
Ο Αμοιρίδης συνομίλησε μαζί τους, τους εξήγησε τι θα γίνει. Άλλους έπεισε άλλους όχι.
Το πρόγραμμα προχώρησε και οι χθεσινοί αντιδρώντες είναι οι σημερινοί χειροκροτητές και υμνητές.
Το ίδιο θα συμβεί και με την Δυτική είσοδο της πόλης που σχεδιάζει ο δήμος μας.
Κάποιοι θα διαμαρτυρηθούν, θα θεωρήσουν ότι θα χάσουν πελατεία, θα ζημιωθούν. Εκείνο που στο τέλος θα μετρήσει είναι πως η πόλη έχει ανάγκη να γίνει μια σωστή είσοδος και οι επαγγελματίες να εξυπηρετούν με ασφάλεια τους πελάτες τους.
Γ.Δ.


Ιδού κι ένα αίτημα
Αυτό κι αν είναι αίτημα. Διαβάστε:  Αγαπητός φίλος επικοινώνησε το πρωί και μιλήσαμε για διάφορα πράγματα. Ανάμεσα βέβαια και οι καταλήψεις στα δημόσια σχολεία.
Εδώ λοιπόν, στην συζήτηση αυτή μου ανέφερε πως είδε στην τηλεόραση ένα στιγμιότυπο από κατάληψη Γυμνασίου στην Κοζάνη. Ο μαθητής ερωτάται από τον ρεπόρτερ για τα αιτήματά τους. Και ο νεαρός μαθητής, με την ειλικρίνεια της ηλικίας, εκτός των άλλων, αναφέρει και το αίτημα «… μεγαλύτερα γραφεία για τους καθηγητές μας γιατί δεν χωράνε…»!
-Προφανώς γίνεται αντιληπτό πως η λίστα με τα αιτήματα ήταν φτιαγμένη από τους καθηγητές…
Γ.Δ.


Φοβάται η κυβέρνηση τους Δικαστές;
Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα διαβάζοντας κανείς τα προσχέδια δράσης για κάθε υπουργείο, με συνολικά 98 στρατηγικούς στόχους και 60 νομοσχέδια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής στην Παιδεία βρίσκονται ψηλά η μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η «διακυβέρνηση» των πανεπιστημίων και ένα νέο πλαίσιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, στο υπουργείο Υγείας είναι προτεραιότητα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο Προστασίας του Πολίτη το νέο σωφρονιστικό σύστημα, στο Μετανάστευσης η ψηφιοποίηση του μηχανισμού των αιτούντων άσυλο, στο υπουργείο Οικονομίας το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η μείωση του ιδιωτικού χρέους, η 2η ευκαιρία κλπ.
Από την ανακοίνωση διαπιστώνουμε πως κανένα ενδιαφέρον δεν δείχνει η κυβέρνηση για να βελτιωθεί η απονομή Δικαιοσύνης, να εκδίδονται σε σύντομο χρόνο οι αποφάσεις κι όχι να καθυστερούν από 5 έως 10 χρόνια!
Είναι απορίας άξιο που αγνοεί τη σημασία αυτού του τομέα η κυβέρνηση, όταν όλοι οι σοβαροί αναλυτές, πολιτικοί και οικονομικοί έχουν επισημάνει πως η Ελλάδα τότε μόνο θ’ αλλάξει συνολικά, όταν αλλάξει η Δικαιοσύνη.
-Φοβάται τους δικαστές η κυβέρνηση και δεν προχωρά στις αλλαγές ;
Γ.Δ.


Θέλει δουλειά πολλή
Η τουριστική υστέρηση της Περιφέρειάς μας δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε. Δυστυχώς πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί. Απεναντίας αυτή η υστέρηση πρέπει να γίνει κίνητρο για ν’ αλλάξει σταδιακά η αρνητική θέση.
Έχουμε αδυναμίες προσέλκυσης και συγκράτησης των τουριστών, ενώ βρισκόμαστε στην τελευταία θέση των 13 Περιφερειών από επίσκεψη, δαπάνη, διανυκτέρευση και διάρκεια παραμονής.
Από την άλλη, υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα στην Περιφέρεια τα οποία ξοδεύονται εδώ κι εκεί χωρίς στόχευση και προγραμματισμό.
Παράλληλα, οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη υλοποίησης του σχεδιασμού και υλοποίησης κάποιων στόχων, δείχνουν έλλειψη πρωτοβουλιών, διστακτικότητα και παράλληλα αγνοούν προτάσεις που τους γίνονται γιατί αδυνατούν να αντιληφθούν πως τουριστικό προϊόν είναι και άλλα στοιχεία εκτός από το θάλασσα και παραλίες.
Κι έτσι, με παρωχημένες ιδέες, με έλλειψη ανάληψης πρωτοβουλιών, το τουριστικό προϊόν της περιφέρειας που είναι ποικίλο, μένει αναξιοποίητο και αδρανές.
Αυτά δε όλα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία που μάταια προσδοκεί να έχει έσοδα και από τον τουρισμό.
Στο θέμα όμως θα επανέλθουμε με αναλυτική παρουσίαση.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…