Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στοίχημα για τη διοίκηση της ΔΕΥΑΞ η ύδρευση της Ξάνθης από το Νέστο

Στοίχημα για τη διοίκηση της ΔΕΥΑΞ η ύδρευση της Ξάνθης από το Νέστο

0

Σε μια συνέντευξη για όλα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτης Καμαρίδης καταθέτει ως «όνειρο ζωής» την υπογραφή του έργου- Συναντά Χατζηδάκη με μελετητές και στελέχη το επόμενο 15νθήμερο

 Εκφράζει ικανοποίηση για την διαμόρφωση εργασιακής ειρήνης εντός της επιχείρησης, απαντά στις κατηγορίες για αδιαφάνεια και «καρφώνει» την αντιπολίτευση για σκοπιμότητες που δημιουργούν «αναχώματα» στη λειτουργία της

Ένα «όνειρο ζωής» του οποίου την πραγματοποίηση θέλει και επιδιώκει να «σφραγίσει» με την υπογραφή του, αποτελεί για τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτη Καμαρίδη η ύδρευση της Ξάνθης από τις πηγές του Νέστου. Σε μία «γεμάτη» συνέντευξη ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης δεν αρνήθηκε να απαντήσει για όλα όσα ταλανίζουν τη ΔΕΥΑΞ, από τις εσωτερικές ισορροπίες και την εξέλιξη στις μισθολογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων έως τις κατηγορίες που δέχεται ως πρόεδρος για αδιαφάνεια και διστακτικότητα στην κοινωνική πολιτική.

Ο ίδιος δίνει βαρύτητα στην αναβάθμιση των υποδομών και την ποιότητα του νερού και παρουσιάζει ως επόμενο σημαντικό βήμα την υδροδότηση περιοχών του ορεινού όγκου του δήμου, που μέχρι σήμερα δεν είχε πραγματοποιηθεί. Αφήνει αιχμές για «έργα και ημέρες» της προηγούμενης διοίκησης στο σήμερα και αφήνει «καρδιά» για ενέργειες εντυπωσιασμού από την πλευρά της αντιπολίτευσης που δυσχεραίνουν το έργο της δημοτικής επιχείρησης, χωρίς να δίνεται προστιθέμενη αξία για τους δημότες.

E”: Συμπληρώνετε σχεδόν ένα χρόνο στην κεφαλή της διοίκησης της ΔΕΥΑΞ. Τι πιστεύετε ότι έχετε καταφέρει να αλλάξετε στην επιχείρηση αυτό το διάστημα;

I.K.”: Το βασικότερο και πιο σπουδαίο που άλλαξε είναι το ότι επαναφέραμε αυτό που λέμε «pax lavorativa» δηλαδή «εργασιακή ειρήνη». Καταφέραμε να επανενώσουμε τις δυνάμεις μιας επιχείρησης, δηλαδή το κομμάτι της διοίκησης με το κομμάτι των εργαζομένων, γιατί θεωρούμε ότι χωρίς αυτό δεν πρόκειται καμία επιχείρηση να πάει μπροστά. Αυτό που βρήκαμε ήταν ένα «διαλυμένο τοπίο» για το οποίο έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη οι προγενέστεροι από εμάς στην διοίκηση.

Επίσης αυτό που καταφέραμε να αλλάξουμε ήταν να μικρύνουμε τον χρόνο αντίδρασης στις απαιτήσεις της επιχείρησης. Δηλαδή, μίκρυνε πάρα πολύ (και αυτό είναι στατιστικά αποδεδειγμένο) ο χρόνος μεταξύ της κλήσης για την λύση του προβλήματος και την επέμβαση των συνεργείων για την λύση του.

E”: Βασικό αίτημα της κοινωνίας διαχρονικά, είναι το κόστος του νερού και η κοινωνική πολιτική της ΔΕΥΑΞ. Με ποιες πρωτοβουλίες επιχειρείτε να το ικανοποιήσετε, ιδίως στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οικογένειες και επιχειρήσεις; 

I.K.”: Θεωρώ ότι αυτό είναι εντελώς παραπλανητικό σαν θέμα, γιατί το κόστος του νερού επιβαρύνει ελάχιστα τον προϋπολογισμό μιας οικογένειας ή μιας επιχείρησης.

Έχω πει κατ΄επανάληψη ότι μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων ξοδεύει για νερό λιγότερο από 1 ευρώ την ημέρα. Αν νομίζετε ότι αυτό είναι κόστος το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις ανάγκες του δικτύου και της ποιοτικής παροχής νερού, τότε θα μπορούσα να καταλάβω την ερώτηση. Αλλιώς είναι απλά ένας αστικός μύθος. Όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική της ΔΕΥΑ, είμαστε η πρώτη διοίκηση στην επιχείρηση που συγκρότησε τιμολόγιο για τρίτεκνους, πολύτεκνους αλλά και για ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα για εκείνους τους συμπολίτες μας που προέρχονται από φτωχά στρώματα της κοινωνίας. Κάποιοι άλλοι είχαν μείνει στα λόγια και στις αποφάσεις, εμείς το βάλαμε μπροστά, το κάναμε πράξη, το προχωρήσαμε. Και πράγματι συμπαρασταθήκαμε στους έχοντες ανάγκη και το πιο σπουδαίο από όλα, χωρίς να ζητούμε έναν «λαβύρινθο» από αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση άπαντες.

E”: Σαν μέλος κατά την προηγούμενη θητεία του ΔΣ ασκήσατε σφοδρή κριτική στον προκάτοχό σας για αδιαφάνεια στην διοίκηση της επιχείρησης. Για το ίδιο εγκαλεί τώρα εσάς, η αντιπολίτευση. Τι απαντάτε;

I.K.”: Όταν οι άνθρωποι δεν παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην επιχείρηση, όταν οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για αυτό που η επιχείρηση θα κάνει, όταν οι άνθρωποι δεν συμμετέχουν και απλά αντιτίθενται στις δράσεις της επιχείρησης, μπορούν να επικαλεστούν ο,τιδήποτε εναντίον μου. Όσον αφορά στην διαφάνεια, είναι η «σημαία» μας και προκαλούμε ανοικτά οποιονδήποτε θέλει, από τον τελευταίο πολίτη μέχρι το πρώτο πρώτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας, να έρθει και να ελέγξει αποφάσεις και πράξεις. Πράγμα που δεν τόλμησε να κάνει καμία προηγούμενη αρχή στην ΔΕΥΑΞ, εμείς το λέμε και το κάνουμε. Εάν όταν λέτε ότι κάποιος μας κατηγορεί, υπονοείτε τους γνωστούς αρχιτέκτονες της «λάσπης» και τους οχετούς της παραπληφόρησης, τότε η απάντησή μου είναι «no comment». Αλλιώς είμαστε ανοικτοί σε ο,τιδήποτε θελήσει ο συνδημότης μας ο οποίος είναι και μέτοχος στην εταιρεία μας.

E”: Πως αξιολογείτε την λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου; Πιστεύετε ότι μέλη του προκαλούν «αναχώματα» λόγω σκοπιμοτήτων;

I.K.”: Ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ γιατί το μόνο πράγμα που κάνουν τα μέλη της αντιπολίτευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο, είναι ακριβώς αυτό. Να δημιουργούν «αναχώματα», να φέρνουν εμπόδια και να προκαλούν καθυστέρηση στις προσπάθειες να γίνουν έργα. Το έχω αποδείξει, τους το έχω τονίσει και θα σας πω κάτι πολύ απλό: Όταν αποφασίζαμε να επικαιροποιήσουμε την μελέτη για την ύδρευση του ορεινού όγκου του δήμου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που κατάγεται από την Σταυρούπολη, το καταψήφισε. Πιστεύω ότι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να σας δώσω να καταλάβετε, τι ακριβώς εννοώ.

Θα σας πω επίσης ότι πριν από σχεδόν κάθε Διοικητικό Συμβούλιο, έρχονται κείμενα με πλήθος ερωτήσεων επί των θεμάτων του ΔΣ και όταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες χάνουν ώρες για να τα απαντήσουν και να τα αποστείλουν, έχουν σαν αποτέλεσμα ούτε καν την συμμετοχή του μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο με ένα τηλεφώνημα, έστω ψηφίζοντας αρνητικά. Αυτό δείχνει ότι  το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει είναι να πολεμηθεί η διοίκηση. Εμείς βέβαια, πιστοί στις δημοκρατικές αρχές, το δεχόμαστε και προχωράμε ακάθεκτοι.

E”: Πως τοποθετείστε στο ζήτημα της δικαστικής πλέον διένεξης με την ΔΕΥΑ Νέστου; Οι δημότες ζητούν απαντήσεις για τις διεκδικήσεις από την πλευρά της ΔΕΥΑΞ.

I.K.”: Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο δημιουργήθηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα θέμα για το οποίο μας αφαιρέθηκαν όλα τα δίκαια από την προηγούμενη διοίκηση γιατί  η προηγούμενη διοίκηση, ενώ πλήρωσε ένα μικρό μέρος των θεωρουμένων οφειλών  της ΔΕΥΑΞ, από εκεί και μετά βγήκε λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει το χρέος. Αυτό είναι τουλάχιστον γελοίο να θεωρείται ότι μπορεί να υπάρξει. Από την άλλη μεριά, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο παλιά (στην προηγούμενη διοίκηση) αποφάσισε να μην πληρώσει το κυβικό του νερού περισσότερο από 0,008 λεπτά, μετά από δέκα ημέρες και χωρίς την εντολή κανενός, πήγε και πλήρωσε τιμολόγιο με το δεκαπλάσιο.

Αυτά βέβαια, όταν τελειώσει η δικαστική διαμάχη με τον Νέστο, θα μπουν στο «στόχαστρο» της διαλεύκανσης αυτής της διένεξης- που δεν δημιουργήσαμε εμείς αλλά καλούμαστε να λύσουμε – για να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

deyax-

E”: Εκκρεμεί ή επιλύθηκε το θέμα της διένεξης των υπαλλήλων με το ενιαίο μισθολόγιο; Παραμένουν διεκδικήσεις απέναντι στην Δημοτική Επιχείρηση;

I.K.”: Αυτό είναι ένα περίπλοκο νομικό θέμα και είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Εμείς πιστοί στις υποχρεώσεις μας, βάλαμε στην άκρη τα χρήματα τα οποία χρειάζεται να δώσουμε στους εργαζόμενους, εάν και εφόσον δικαιωθούν. Είναι κάτι το οποίο δεν περνάει από το χέρι μας και περιμένουμε απλά τις δικαστικές αποφάσεις. Ό,τι ο νόμος προστάξει, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και αυτό θα γίνει.

E”: Έχετε τονίσει πολλές φορές ότι βασική σας προτεραιότητα είναι η υλοποίηση ενός πλάνου ανάπτυξης και νέων επενδύσεων για την Δημοτική Επιχείρηση. Τι έχετε κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση και ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

I.K.”: Πιστεύω ότι είμαστε η πρώτη διοίκηση που μπορεί μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας της, να επιδείξει τόσα έργα. Και όταν λέω τόσα έργα, εννοώ από την ολοκλήρωση των μελετών που ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση έως την μελέτη, ένταξη και υλοποίηση νέων έργων. Αυτά τα είχαμε υποσχεθεί και τα κάνουμε. Στο χρονοδιάγραμμα των υποσχέσεών μας είμαστε συνεπείς. Πρώτο μας μέλημα ήταν η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών διοίκησης και η προσπάθεια να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση στο νερό στην Ξάνθη. Εκεί εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας να γίνουν έργα ελέγχου του νερού εξ αποστάσεως και με απόλυτη ακρίβεια. Αυτά είναι εμφανή στον Ξανθιώτη και μάλιστα προχωρούμε και στο τελείωμα μιας σειράς άλλων έργων, όπως είναι η υδροδότηση πολλών περιοχών του ορεινού όγκου, που για πάρα πολύ καιρό δεν υδροδοτούνταν. Είμαστε λοιπόν μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Στον δεύτερο χρόνο της διοίκησής μας, έχει αρχίσει ο κύριος όγκος εφαρμογής των σχεδίων μας.

Υπάρχει μπροστά μας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στο οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να εντάξουμε μεγάλο αριθμό έργων γιατί είμαστε έτοιμοι, έχουμε ώριμες μελέτες και η υποβολή τους είναι απλά θέμα χρόνου. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου ότι θα τα καταφέρουμε και θα αλλάξουμε μια σειρά από πράγματα που επί πολλά χρόνια δεν έβρισκαν λύση.

E”: Πότε πιστεύετε χρονικά να υδρεύσετε όλη την Ξάνθη από τις πηγές του Νέστου;

I.K.”: Αυτό είναι για μένα όνειρο ζωής από τότε που μου ανατέθηκε η διοίκηση της ΔΕΥΑΞ. Είναι κάτι για το οποίο πολεμώ μέρα – νύχτα και που δεν μπορώ όμως να το προσδιορίσω χρονικά. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω, είναι ότι σε ένα μεγάλο βαθμό έχει προχωρήσει η μελέτη, σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν εξασφαλισθεί οι άδειες που χρειάζονται, έχουμε συζητήσει το θέμα με τον Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε 15 μέρες (μαζί με τους μελετητές του έργου και με τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης) έχουμε ραντεβού με τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη, για να μιλήσουμε και να αποφασίσουμε επί του θέματος.

Θα χρησιμοποιήσω όλο τον «στρατό» που διαθέτει εντός και εκτός των «τειχών» η ΔΕΥΑΞ ώστε να καταφέρω να νικήσω σε αυτήν την «μάχη» που – όπως σας είπα από την αρχή – για εμένα είναι το έργο που πρέπει σαν πρόεδρος να υπογράψω πριν φύγω από την επιχείρηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…