Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

0

Περιοδεύει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
Περιοδεία σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας πραγματοποιεί ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος. Το αν θα επισκεφθεί την Ξάνθη είναι άγνωστο, παρότι θα τον περίμενε ο φίλος του Στάθης Γιαννακίδης για να τον ενημερώσει για τα τοπικά νέα και τη δράση της Νομαρχιακής, καθώς και τις άριστες σχέσεις που διατηρούν μεταξύ τους Χατζηθεοδώρου και Γιαννακίδης.
Μάλλον όμως για να μην διαταράξει αυτό το άριστο κλίμα ο Τζανακόπουλος τελικά να μην έρθει Ξάνθη.
Γ.Δ.


Πώς καταρρέει ένα Κέντρο Υγείας;
«Μηχανικός δεν είμαι, εργολάβος το ίδιο, ούτε χτίστης. Γι’αυτό έχω μια απορία», μου είπε συμπολίτης στο τηλέφωνο, ως προς την κατάρρευση του Κέντρου Υγείας Μουζακίου στην Καρδίτσα. «Εγώ γνωρίζω πως κτίρια πέφτουν είτε λόγω σεισμού, είτε όταν τα θεμέλια του κτιρίου έγιναν σε σαθρό έδαφος ή δίπλα σε κοίτη ποταμού ή ρέματος. Κι επειδή σεισμός δεν έγινε στο Μουζάκι, ισχύουν οι άλλοι λόγοι. Άρα, ευθύνες έχουν αυτοί που επέλεξαν τον χώρο. Δηλαδή ο δήμος και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας που δεν έκανε έλεγχο στατικότητας κι έκτισε ένα Κέντρο Υγείας ουσιαστικά… στην άμμο. Βέβαια, μην περιμένει κανείς ν’αποδοθούν ευθύνες.»
-Ελλάδα το μεγαλείο σου…
Γ.Δ.


Καταλήψεις της πλάκας
Είναι μόδα πλέον να γίνονται «καταλήψεις» Γυμνασίων – Λυκείων. Το έχει η κοινωνία εμπεδώσει καλά. Γίνονται καταλήψεις για πράγματα δήθεν σχολικά ή έτσι για πλάκα, για κοπάνα και νταβαντούρι να γίνεται.
Είναι κρίμα, είναι μια αρνητική εξέλιξη και λειτουργία των μαθητών κι αυτών που τους εκπροσωπούν. Μάλιστα το πιο αρνητικό είναι μειονότητες μαθητών ν’αποφασίζουν για το σύνολο αυτών, χωρίς να τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες.
Η κατάληψη σαν ενέργεια είναι μια σοβαρή πράξη και είναι λάθος να ευτελίζεται με αστεία αιτήματα που έχουν μάλιστα να κάνουν με την ίδια την προστασία των μαθητών, των καθηγητών και των οικείων τους.
Γ.Δ.


Αναλγησία του ΕΦΚΑ
Η είδηση είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας που διακατέχει έναν ασφαλιστικό φορέα του δημοσίου, τον ΕΦΚΑ.
Αυτός λοιπόν ο φορέας με το θράσος της κρατικής υπόστασης, ζητά από τους εργοδότες να πληρώσουν την εισφορά υπέρ κατασκηνώσεων που πληρώνουν κάθε χρόνο και φέτος που δεν λειτούργησαν κατασκηνώσεις!
Οι μανδαρίνοι του ΕΦΚΑ λίγο ενδιαφέρονται για τους εργοδότες. Μάθαν να παίρνουν, να ζητούν. Αυτό κάναν και τώρα. Ζητούν τα είκοσι ευρώ εισφορά για κάθε εργαζόμενο παρότι φέτος δεν λειτούργησαν οι κατασκηνώσεις λόγω της πανδημίας.
Αναίσθητη και χοντρόπετση η διοίκηση του ΕΦΚΑ που δεν γνωρίζει το δράμα των εργοδοτών. Γνωρίζει όμως να ζητά, να απαιτεί για κάτι που δεν προσέφερε.
Τέτοια αναλγησία οι καρεκλοκένταυροι. Μονίμως να παίρνουν…
Γ.Δ.


Στο Αυτόφωρο οι αρνητές της μάσκας
Παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών προκάλεσε η έξαρση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ενώ παράλληλα έκταση παίρνει και το «κίνημα κατά της μάσκας». Έτσι οι εισαγγελίες καλούνται να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα και να οδηγούν στο αυτόφωρο τους αρνητές της μάσκας. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι όσοι δεν φορούν μάσκα στους χώρους που είναι υποχρεωτική θα οδηγούνται σε αυτόφωρο.
Είναι νόμος και πρέπει να τηρείται γιατί πρόκειται για προστασία της δημόσιας υγείας.
Τέλος λοιπόν οι γελοιότητες που είδαμε με την κυρία να ποδοπατεί τις μάσκες.
Εδώ όμως να σημειώσουμε ότι μεγάλο ατόπημα ήταν και η στάση του υπουργού κ. Κουμουτσάκου που ενώ έγινε τόσος ντόρος για το θέμα της θεία Κοινωνίας εκείνος αγνόησε και επιστήμονες και Πολιτική Προστασία.
Και ούτε γάτα ούτε ζημιά…
Μ.Ξ.


Χωρίς 12% η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων λόγω παραγραφής – Ζητείται βοήθεια από Ντόρα
Την Κυριακή θα επισκεφτεί την Ξάνθη και την Κομοτηνή η Ντόρα Μπακογιάννη και θα έχει  συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες αλλά και παραγωγικούς φορείς. Να σημειώσουμε ότι στα Επιμελητήρια επικρατεί μια δυσθυμία για το ζήτημα του 12%. Την αρχική ευφορία διαδέχτηκε η απογοήτευση καθόσον η ΚΥΑ με την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή ο συμψηφισμός θέτει ως προϋπόθεση οι εν λόγω απαιτήσεις των επιχειρήσεων να μην έχουν υποπέσει σε παραγραφή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Όμως έχουν συμπληρωθεί 5 χρόνια και η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων που ήταν δικαιούχες δεν προσέφυγαν με αγωγές να τα διεκδικήσουν δικαστικά όπως έκαναν οι μεγάλες. Έτσι τα χάνουν τα λεφτά επιχειρήσεις που τα έχουν πραγματική ανάγκη και αυτό είναι άδικο. Πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν πως θα ζητηθεί παρέμβαση της κας Μπακογιάννη μέσω της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη ώστε ένα αποκατασταθεί με κάποια τροπολογία η αδικία.
Μ.Ξ.


Για την Παλιά Πόλη
Τελώ εν απορία.
Για τον Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Πόλης.
Τι διαφορετικό επιθυμεί αλήθεια; Δεν επιθυμεί την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στην οποία κατέθεσαν και αυτοί τις απόψεις τους;
Μάλλον κάτι άλλο επιθυμούν και βρίσκουν δικαιολογίες για τις πινακίδες για τα παιδιά, για τα σαχνισιά (μια φορά έγινε αυτό πριν μπουν οι πινακίδες σε άλλα σημεία της πόλης για Βουλγαρία).
Τέλος πάντων θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως μόνο με διάλογο και πνεύμα συνεργασίας λύνονται τα θέματα κι όχι με ειρωνικά σχόλια εκ μέρους του Συλλόγου διότι το ίδιο μπορεί να γίνει κι από την άλλη πλευρά ως προς το δήθεν δικό σας ενδιαφέρον για το κόστος εφαρμογής στους δημότες της Ξάνθης της κυκλοφοριακής μελέτης.
Γ.Δ.


Μια ζωή τα ίδια
Τελικά θα μας βγάλουν την ψυχή για να μας δώσουν ό,τι μας οφείλουν.
Για το περιβόητο 12% που με την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ελπίζουμε ότι θα μας πληρώσουν τα χρωστούμενα χρόνων.
Ελπίζαμε πως η κοροϊδία του Σταθάκη είχε τερματισθεί. Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι.
Και άντε πάλι συσκέψεις και διαμαρτυρίες να δικαιωθούν και οι μικρές επιχειρήσεις που είναι και οι περισσότερες μεν και με τα μικρότερα ποσά.
Κι αντί αυτοί πρώτα να ικανοποιηθούν, η απόφαση (ΚΥΑ)  προβλέπει πως θα πληρωθούν όσοι έκαναν αγωγές κλπ δικαστήρια, που βέβαια δεν έκαναν οι μικροί βιοτέχνες.
Η υπόθεση πλέον είναι στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού για τη δικαίωση των μικρομεσαίων δικαιούχων. Μια ζωή τα ίδια, το ελληνικό δημόσιο εάν είναι να πληρώσει το χρέος του.
Γ.Δ.


Ένα άρθρο που πρέπει να διαβαστεί
Διάβασα με μεγάλη προσοχή το σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στην σελίδα 13 της Εφημερίδας στο φύλλο της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου, του οποίου συγγραφέας είναι ο συμπολίτης μας ιατρός Δρ. Παπαδόπουλος Βασίλειος, Παθολόγος, Μοριακός Βιολόγος- Γενετιστής.
Κατ’ αρχάς ο λόγος. Σωστά ελληνικά, στρωμένα, κατανοητά.
Επιχειρήματα με λογική και επιστημονική επάρκεια, ένας λόγος που πείθει και μεταφέρει την αλήθεια που η επιστήμη δείχνει αυτές τις δύσκολες μέρες.
Συμπέρασμα; Ο Βασίλης Παπαδόπουλος υποστηρίζει την χρήση της μάσκας ως βασικό μέσον προστασίας, την τήρηση της απόστασης, ενώ για το ζητούμενο θέμα του εμβολίου τονίζει την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της πολιτείας με στόχο την καταπολέμηση της στρεβλής πληροφόρησης.
Με όσα προανέφερα συστήνουμε ανεπιφύλακτα την ανάγνωση του άρθρου του κυρίου Παπαδόπουλου όσοι τυχόν δεν το διάβασαν.
Μόνο όφελος θα έχουν.
Γ.Δ.


Θυμός και φόβος…
Μας έχει κουράσει όλους, είναι αλήθεια, αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό που συνεχίζει την επέλασή του στη χώρα και σ’ολόκληρο τον πλανήτη.
Έχει κουράσει τους ηλικιωμένους που ζουν με φόβο απομονωμένοι εδώ και μήνες, έχει κουράσει και τους νέους που θέλουν να ζήσουν, να διασκεδάσουν, να ερωτευτούν.
Έχει εξαντλήσει και τους επαγγελματίες που βλέπουν τα έσοδά τους να βουλιάζουν και φωνάζουν πως φταίνε τα υπερβολικά μέτρα που τρομάζουν τον κόσμο και τον κρατάνε μακριά από τα μαγαζιά τους. Λες κι ο κόσμος δεν έχει τρομάξει από τις εκατόμβες που  έχει δει στο Μπέργκαμο, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ ή από τα νέα lockdown στο Ισραήλ και στη Μαδρίτη ή από τα εκατοντάδες καθημερινά κρούσματα στη χώρα μας.
Όλοι διαμαρτύρονται και στρέφονται ο ένας κατά του άλλου αναζητώντας τον ένοχο. Νέοι εναντίον ηλικιωμένων και τούμπαλιν. Μασκοφόροι και μασκομάχοι, κουνούν ο ένας το δάχτυλο στον άλλο, στους δρόμους και στα σόσιαλ μίντια. Σκηνές πρωτόγνωρες διαδραματίζονται σε λεωφορεία, σε τράπεζες, γύρω μας και στις οθόνες μας. Όλοι είναι κουρασμένοι και θυμωμένοι και ψάχνουν να εκτονώσουν τον θυμό τους, σ’αυτόν που πιστεύουν ότι φταίει. Κι όλα τα χέρια είναι απλωμένα και ζητούν βοήθεια από τον κρατικό κουρβανά που όμως αδειάζει επικίνδυνα.
Η στωϊκότητα και η σύμπνοια της εποχής του εγκλεισμού έχει πάει περίπατο. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι μια σκληρή δοκιμασία για όλους και κυρίως για την κοινωνική συνοχή…
Ε.Γ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…