Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ειδικό Πολεοδομικό: «Θεμέλιος λίθος» για την τουριστική ανάπτυξη στην παραλιακή ζώνη

Ειδικό Πολεοδομικό: «Θεμέλιος λίθος» για την τουριστική ανάπτυξη στην παραλιακή ζώνη

0

Υφιστάμενη κατάσταση: Η αυθαιρεσία στο μεγαλείο της…Χαιρετίζει  την πρωτοβουλία της Περιφέρειας ο δήμαρχος Αβδήρων

 

Πρόθεση να λειτουργήσει ως δημοτικό το κάμπινγκ Μυρωδάτου – Εκπονείται μελέτη από τις υπηρεσίες του δήμου

 

 

Σε μια εποχή τουριστικής …ανομβρίας στην περιφέρειά μας λόγω της πανδημίας, η περιφερειακή αρχή επιλέγει να θέσει τον θεμέλιο λίθο για μια επανεκκίνηση της τουριστικής ανάπτυξης σε στέρεες βάσεις με το να θέσει σε οικιστική και πολεοδομική τάξη κάποιες από τις πιο σημαντικές παραλιακές ζώνες μεταξύ των οποίων και την παραλιακή ζώνη του νομού μας ξεκινώντας από τον δήμο Τοπείρου και διατρέχοντας όλη την παραλιακή ζώνη του δήμου Αβδήρων (Μυρωδάτο – Άβδηρα και  από το Πόρτο Λάγος,  Σκάλα Mάνδρας έως της Σκάλα Αβδήρων) συνολικά 283 τ. χλμ. Μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες καθώς «εμπλέκονται» διεθνείς συνθήκες όπως η Ραμσάρ και η Natura και όπου κυριαρχεί η άναρχη δόμηση. Η τάξη αυτή ακούει στο όνομα «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο» που χρηματοδοτεί η περιφέρεια με 600.000 ευρώ (1.087.630 ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ συνολικά γι όλες τις περιοχές) και πρόκειται για μια μελέτη καταγραφής, χαρτογράφησης και καθορισμού των χρήσεων και των όρων δόμησης μέσα στο πλαίσιο των ισχυουσών συνθηκών.

Υφιστάμενη κατάσταση: Η αυθαιρεσία στο μεγαλείο της…

Η οριοθέτηση και η διευθέτηση της παραλιακής ζώνης ιδιαίτερα στον δήμο Αβδήρων αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που απασχόλησε τις δημοτικές αρχές ωστόσο οι πολιτικές συνθήκες και οι συγκυρίες το άφησαν σε εκκρεμότητα και μόνο κάποιες αποσπασματικές παρεμβάσεις έχουν γίνει. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η ένταξη σε Σχέδιο του οικοπεδικού τμήματος από τον Αη Γιάννη έως και το Πόρτο Μόλο (εξαιρείται το Πόρτο Μόλο) και μέχρι τη δεύτερη σειρά που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο έως και 1.000 τ.μ. (νομιμοποιήθηκε και δόμηση σε λιγότερα μέτρα μέχρι όμως την δημοσίευση του ΦΕΚ) ενώ για τις άλλες περιοχές που είναι εκτός Σχεδίου απαιτούνται 4.000 τ.μ. Αυτό έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε κοινοτάρχη Αβδήρων Δημητρίου Βουρβουκέλη με αποτέλεσμα ο οικισμός «νέα Άβδηρα που έχει αναπτυχθεί να έχει νομιμοποίηση.  Κάτι αντίστοιχο δεν έχει γίνει στο Μυρωδάτο και γι αυτό όλος ο παραλιακός οικισμός βρίσκεται υπό καθεστώς αυθαιρεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που συνδέει την Σκάλα Αβδήρων με την παραλία Μυρωδάτου στα χαρτιά δεν υπάρχει καθώς δεν έχει χαρακτηριστεί με απόφαση Δημοτικού συμβουλίου!

Επίσης 95 – 100 παραθεριστικές κατοικίες που κτίστηκαν μετά το 2011 οι ιδιοκτήτες τους είναι αντιμέτωποι με τις μπουλντόζες και με υπέρογκα πρόστιμα πολλά εκ των οποίων έχουν βεβαιωθεί στην Εφορία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Σημειωτέον, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο ότι ανοικοδομήθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2011 μπορεί να το κρατήσει ο ιδιοκτήτης αν πληρώσει το πρόστιμο,  ότι όμως ανοικοδομήθηκε μετά το 2011 και πρέπει να πληρώσει πρόστιμο αλλά και γκρεμίζεται!

Χαιρετίζει το Ειδικό Πολεοδομικό ο Δήμαρχος Αβδήρων

Αυτά τα θέματα πρόκειται να επιλυθούν με το Εδικό Πολεοδομικό σχέδιο γι αυτό και ο δήμαρχος Αβδήρων χαιρετίζει την πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής: «Θα καθοριστούν οι χρήσεις. Για παράδειγμα που μπορεί να κτιστούν ξενοδοχειακές μονάδες, που οικιστικά συγκροτήματα, θα καθοριστούν δρόμοι και πεζόδρομοι θα μπει μια οικιστική και πολεοδομική τάξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Σε συνδυασμό με  το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Αβδήρων που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ΕΣΠΑ 2014-2020 και έχει ήδη δημοπρατηθεί, θα λυθούν μακροχρόνια προβλήματα δόμησης της παραλιακής ζώνης του Δήμου Αβδήρων και θα δώσει τη δυνατότητα για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή του Δήμου Αβδήρων», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Τσιτιρίδης απευθύνοντας τις ευχαριστίες του: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Περιφερειάρχη για το ενδιαφέρον του για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου Αβδήρων».

campig myrodatou
 

Πρόθεση να λειτουργήσει ως δημοτικό το κάμπινγκ Μυρωδάτου – Εκπονείται μελέτη από τις υπηρεσίες του δήμου

Μιλώντας για ένα άλλο «ακανθώδες» θέμα, το κάμπινγκ Μυρωδάτο ο κ Τσιτιρίδης ανέφερε πως μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες δημοπράτησης και το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς στο οποίο βρίσκεται καθότι είναι εξ αδιαιρέτου ένα τμήμα 30 στρεμμάτων του συνολικού αγροκτήματος 4.500 στρεμμάτων, ο δήμος εκπονεί μελέτη για να κατασκευάσει τις υποδομές και να το λειτουργήσει ως δημοτικό.: «Λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν μπορούμε με το μεταβιβάσουμε σε μισθωτή. Μπορούμε όμως  να το λειτουργήσουμε ως δήμος και αυτό επιχειρούμε. Ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες μας εκπονούν μελέτη για βιολογικό καθαρισμό , περίφραξη και υποδομές».

Κ. Αντωνιάδης: «Δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά τη λειτουργία του κάμπινγκ ο δήμος Αβδήρων

Για «πυροτέχνημα», σ’ ότι αφορά το κάμπινγκ Μυρωδάτου  κάνει λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρίτεια Κίνηση Αβδήρων» επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ανέφικτο γιατί ο δήμος δεν μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά: «Μόνο ο Βιολογικός θα στοιχίσει πάνω από 1 εκ. ευρώ , πρέπει να γίνουν κτήρια, περίφραξη και επιπρόσθετα τέτοιου είδους επενδύσεις δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα. Μόνο έργα κοινωφελούς χαρακτήρα εντάσσονται».

Κληθείς να σχολιάσει ως εκ της επαγγελματικής του ιδιότητας ως μηχανικός την μελέτη για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο επεσήμανε πως είναι ένα θετικό βήμα που έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση που επικρατεί στην παραλιακή ζώνη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…