Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

0

Πόσο θα τραβήξει;
Παρακολουθώντας ψύχραιμα τις εργασίες του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης κάποιος συμπολίτης, είναι βέβαιο ότι θα βγάλει ορισμένα συμπεράσματα για την λειτουργία του.
Κατ’ αρχάς θα διαπιστώσει μια εμφανέστατη διάθεση αντιπαράθεσης που στόχο έχει την παράταξη Τσέπελη. Δεύτερον, υπάρχει ένα κλίμα διαμαρτυρίας προς την διοίκηση του δήμου, τρίτο ότι λείπει η καλή προαίρεση και κυριαρχεί η διάθεση για μη συμφωνία σε ό,τι προτείνει η πλειοψηφία.
Ο ουδέτερος παρατηρητής τέλος θα διαπιστώσει πως στις συνεδριάσεις επικρατεί η φλυαρία. Όλοι μιλούν για όλα όχι για να προσθέσουν κάτι νέο, αλλά έτσι απλώς για να μιλήσουν.
Το ερώτημα είναι απλό. Πόσο θα τραβήξει αυτό; Πότε το δημοτικό όργανο θα σταθεί στο ύψος του; Δεν καταλαβαίνουν όλοι οι σύμβουλοι πως οι σκοπιμότητες θα πρέπει να σταματήσουν και πως με σοβαρότητα να σκύψουν στα προβλήματα του τόπου;
Γ.Δ.


Μοναδική περίπτωση
Όλα όσα διαδραματίζονται στο δημοτικό συμβούλιο δήμου Ξάνθης από την αρχή ακόμη, πρέπει να ομολογήσουμε πως αναδεικνύουν ως πρωταγωνιστές τους Ξανθιώτες.
Όχι μόνον σε κανέναν άλλο από τους τρεις δήμους δεν υπάρχει αυτή η «λειτουργία» αλλά ούτε σ’ ολόκληρη την Περιφέρειά μας.
Οι δικοί μας εδώ στο δήμο Ξάνθης ξεχωρίζουν αρνητικά. Και το άσχημο είναι πως συνεχίζουν αγνοώντας πως έτσι υπονομεύουν τον θεσμό και τους ίδιους που συμμετέχουν σ’αυτήν τη δυσλειτουργία.
Σε λίγο συμπληρώνεται χρόνος από την ανάληψη της νέας διοίκησης του δήμου. Κάποιοι θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους για την παρουσία τους στο όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου και την προσφορά τους στις εργασίες του. Αν νιώθουν ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους όλο αυτό το διάστημα, ας συνεχίσουν έτσι.
Εάν όχι, οφείλουν ν’αλλάξουν. Και οι μεν και οι δε έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις έναντι των συμπολιτών που τους ψήφισαν.
Γ.Δ.


Οι ευθύνες της πλειοψηφίας
Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι ως προς τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου συνολικά, θα πρέπει να επισημάνουμε και τις υποχρεώσεις και ευθύνες της πλειοψηφίας.
Θα πρέπει λοιπόν, μετά την λήξη της περιόδου αυτής που άλλαξε πολλά πράγματα, η πλειοψηφία, αυτή πρώτη να κάνει κινήσεις καλών προθέσεων προς όλες τις παρατάξεις.
Να δώσει δηλαδή το παράδειγμα αυτή πρώτη για αλλαγή. Για διάθεση συνεργασίας, για εποικοδομητικό διάλογο, για αποδοχή των σωστών προτάσεων της αντιπολίτευσης, για εκπροσώπηση αυτής στα διάφορα όργανα και ότι άλλο κρίνεται που βοηθά στην οικοδόμηση μιας ειλικρινούς σχέσης συνεργασίας.
Προφανώς η αντιπολίτευση θ’ασκεί το έργο της κριτικής προς την διοίκηση του δήμου. Όμως όχι κριτική για την κριτική και χωρίς ουσία.
Πρωτίστως όμως, η αρχή, η διάθεση για αλλαγή του όλου σκηνικού, θα πρέπει να ξεκινήσει από την πλειοψηφία. Οφείλει αυτή πρώτη να δώσει δείγματα μιας άλλης συμπεριφοράς. Κι αν δεν ανταποκριθεί η αντιπολίτευση, τότε να βγει δημόσια να καταγγείλει την υπονομευτική τακτική ονομαστικά προς τους Ξανθιώτες.
Πάντως, όπως και εάν εξελιχθούν τα πράγματα, αυτή η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης πρέπει ν’αλλάξει.
Γ.Δ.


Το θέατρο του παραλόγου στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης
Είναι απογοητευτική η εικόνα που παρουσιάζει το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Είτε δια ζώσης όπως προ κορωνοϊού είτε δια τηλεδιάσκεψης όπως τώρα το νοσηρό κλίμα υπάρχει και διαιωνίζεται. Και η ευθύνη βαρύνει αναλογικά σε όλους όσους  το απαρτίζουν είτε από την συμπολίτευση είτε από την αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να καταθέτουν 5 ψηφίσματα για την Αγιά Σοφιά κι αυτό με καθυστέρηση 1 εβδομάδας από τα τεκταινόμενα, δεν μπορεί να συζητάνε 3,5 ώρες πως θα μπορέσουν να συγκλίνουν σ΄ ένα ομόφωνο ψήφισμα, δεν μπορεί να γίνονται 4 ψηφοφορίες για να αποφασίσουν ποιο ψήφισμα θα είναι αυτό! Και εννοείται ότι πρόκειται για ένα θέμα που όλοι καταδικάζουν!
Πραγματικά ξεπερνάει την λογική όλη αυτή η κατάσταση!
Κάτι πρέπει να γίνει,  δεν μπορεί αυτό να συνεχίζεται…
Μ.Ξ.


Ερωτήματα
Αυτή την περίοδο οι πλέον προβληματισμένοι συμπολίτες είναι οι φίλαθλοι της ομάδας της Ξάνθης. Το ερώτημα και η απορία στο στόμα τους είναι «τι θα γίνει;». Κι εννοούν βέβαια κι αγωνιούν για το ίδιο το μέλλον της ομάδας τους όταν έχουν υπόψιν τους τις δηλώσεις Πανόπουλου πως αποχωρεί από την ομάδα στις 15 Αυγούστου. Όταν δε ο Αύγουστος είναι προ των πυλών, η αγωνία τους αυξάνει περισσότερο.
Κι αυξάνει δικαιολογημένα διότι παίκτες αποδεσμεύονται συνέχεια μέχρι σημείου ελάχιστοι να έχουν απομείνει.
Στο μεταξύ υπάρχει το μπαράζ με τον Απόλλωνα και η απορία με ποιους ποδοσφαιριστές θα γίνει αυτό. Εκτός, εάν τελικά αυτό το μπαράζ δεν θα γίνει.
-Τι να πει κανείς, τα πράγματα είναι μπερδεμένα και δύσκολα, ο χρόνος τρέχει και νέος ιδιοκτήτης δεν ακούγεται ούτε σαν απλή φήμη.
-Αγωνία και αναμονή…
Γ.Δ.


Εστίαση-τουρισμός στο κόκκινο
Πολλές δουλειές με την πανδημία του κορωνοϊού έχουν βρεθεί στο κόκκινο. Όμως, δύο κλάδοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα κι αυτοί είναι η εστίαση και ο τουρισμός.
Τουρισμός και εστίαση σε μεγάλο ποσοστό πάνε μαζί. Χτυπήθηκε άσχημα ο τουρισμός, λογικό ήταν να χτυπηθεί και η εστίαση.
Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία, η πληρότητα στα ξενοδοχεία στις τουριστικές περιοχές τον Ιούλιο θα κλείσει στο 25%, ενώ προβλέπεται μια αύξηση για τον Αύγουστο.
Η αύξηση δε στο μεγαλύτερο ποσοστό θα προέλθει από τους Έλληνες κι όχι από τους ξένους όπως άλλες χρονιές.
-Τι να πούμε, υπομονή και ελπίδες για ανάκαμψη του χρόνου.
Γ.Δ.


Όχι αμέλεια
Εντάξει σαν νομός πάμε καλά με τον κορωνοϊό. Δεν έχουμε κρούσματα νέα. Κι αν υπάρχει από κανένα είναι από τα παλιά. Επίσης δεν έχουμε και νέους νεκρούς. Ο ιερέας που απεβίωσε προχθές, ο άνθρωπος είχε καρκίνο και αυτή ήταν η αιτία του θανάτου κι όχι ο ιός όπως βιαστικά αναφέρθηκε, όπως και η ηλικία του είναι 63 κι όχι 71.
Τέλος πάντων, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οφείλουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι στην ηλικία, να συνεχίσουμε τα προληπτικά μέτρα.
Έτσι, το συχνό σαπούνισμα των χεριών είναι απαραίτητο, η τήρηση της απόστασης μεταξύ των ατόμων και η χρήση της μάσκας όπου με την τελευταία απόφαση ορίζεται ως υποχρεωτική.
Το θέμα είναι απλό: Χρειάζεται φροντίδα, σοβαρότητα, πειθαρχία κι όχι αμέλεια. Πάντα δε όλα αυτά για την ασφάλεια τη δική μας και των δικών μας αγαπημένων ανθρώπων.
Γ.Δ.


Το «ξανθό γένος»
Πολλοί είναι οι εύπιστοι συμπατριώτες μας που έως και σήμερα πιστεύουν στις προφητείες μοναχών, στην ομάδα Ε και σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που τους βομβαρδίζουν διάφοροι επιτήδειοι, που κάνουν έτσι πολιτικές καριέρες, φτάνοντας μέχρι τα έδρανα της βουλής. Η αλήθεια είναι πως στις κρίσιμες στιγμές της Σύγχρονης Ιστορίας πάντα η Ρωσία, είτε με τσάρους είτε με μπολσεκιβισμό είτε με Πούτιν, στάθηκε απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα.
Οι τελευταίες εξελίξεις με την Αγιά Σοφιά απομυθοποίησαν πλήρως το «ξανθό γένος» και την προσδοκία που υπήρχε σε ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων πως οι ομόδοξοί μας θα συνέδραμαν στην εκπλήρωση των εθνικών μας πόθων. Οι δηλώσεις των Ρώσων για την Αγιά Σοφιά διέλυσαν αυτές τις αυταπάτες. Η Μέρκελ ήταν αυτή που – για τους δικούς της βέβαια λόγους- παρενέβη και διεμήνυσε στους Τούρκους ότι είμαστε αποφασισμένοι να πάμε σε πόλεμο αν περάσουν τις κόκκινες γραμμές με το Ορούκ Ρέις. Κι ότι σ’ αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωμένες όλες οι χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, να σταθούν στο πλευρό της χώρας μας. Προκαλώντας έτσι την έστω και προσωρινή αναδίπλωση της Τουρκίας.
Για να ευθυμήσουμε και λιγάκι τώρα που πέρασε η μεγάλη μπόρα, λέτε τελικά το «ξανθό γένος» να μην είναι οι Ρώσοι αλλά οι Γερμανοί; Λέτε να ερμηνεύονται λάθος οι προφητείες και άδικα περιμέναμε τόσους αιώνες βοήθεια από τους Ρώσους;
Γ.Δ.


Τους …έφεξε
Αναδρομικά θα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι τις περικοπές που είχαν στις κύριες συντάξεις τους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Αφορά 2 εκατομμύρια  συνταξιούχους στους οποίους το κράτος θα καταβάλλει περίπου υπολογίζεται στα 1,4 δισ ευρώ και όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εντός του 2020. Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και  χωρίς κούρεμα εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας γι αυτό έφερε και την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από την Βουλή. Είναι ένα σημαντικό μέτρο ανακούφισης για τους συνταξιούχους και δείχνει  πως το κράτος εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε μια εποχή μάλιστα δύσκολη για την οικονομία που μετά από ένα 2μηνο lockdown προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Είναι γνωστό ότι πολλοί κλάδοι χρειάζονται στήριξη λόγω του κορωνοϊού, η ανεργία έχει αυξηθεί και το κράτος επίσης χρειάζεται απόθεμα για να ενισχύσει περισσότερο τις Ένοπλες δυνάμεις λόγω των προκλήσεων που δέχεται από την Τουρκία.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …