Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δόθηκε άδεια ανέγερσης νέου τεμένους στο Ζουμπούλι

Δόθηκε άδεια ανέγερσης νέου τεμένους στο Ζουμπούλι

0

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή  – Την ώρα που ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί την Αγία Σοφία…

 

Δήλωσή Καλαντζή στο «Ε»: «Η θρησκευτική ελευθερία των πολιτών της Ελλάδας αλλά και όλων όσοι βρίσκονται στη χώρα μας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή συναλλαγής με κανέναν και για κανέναν»

 

 

Νέο τζαμί θα αποκτήσει ο οικισμός Ζουμπούλι του δήμου Μύκης. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή της 20ης Ιουλίου, χορηγήθηκε «στην Βακουφική Επιτροπή Ζουμπουλίου, άδεια ανέγερσης χώρου λατρείας (τέμενος) 139,01 τ.μ που θα ανεγερθεί επί οικοπέδου κειμένου στον Δήμο Μύκης στον οικισμό Ζουμπούλι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με δυνατότητα εξυπηρέτησης/συγκέντρωσης διακοσίων δέκα τεσσάρων(214) ατόμων, κατόπιν αιτήσεως του νόμιμου εκπροσώπου κ. Ραμαδάν Τζεμαλή του Χασάν».

Πρόεδρος της Βακουφικής επιτροπής Ζουμπουλίου , Ρ. Τζεμαλή: «Πήραμε την απόφαση επειδή αυτό που έχουμε είναι παλιό το κτήριο»

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της Βακουφικής επιτροπής κ. Ραμαδάν Τζεμαλή ανέφερε πως: «Πήραμε την απόφαση επειδή αυτό που έχουμε είναι παλιό το κτήριο. Θέλουμε να το γκρεμίσουμε και να κάνουμε καινούργιο. Κάναμε την αίτηση για ανοικοδόμηση και εγκρίθηκε. Τώρα θα καταθέσουμε τον φάκελο στην Πολεοδομία για να πάρουμε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Το νέο τζαμί θα κατασκευαστεί με έξοδα των κατοίκων του χωριού μας», τονίζει με εμφανή ικανοποίηση ο κ. Τζεμαλή.

kalantzis thriskeumatonΓραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής: «Είμαστε μια δημοκρατική χώρα. Κριτήριο των αποφάσεων είναι ο νόμος …»

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής δήλωσε στο «Ε» για το θέμα: «Η άδεια ανέγερσης Τζαμιού στο Ζουμπούλι είναι ένα φυσιολογικό γεγονός σε ένα κράτος δικαίου όπως είναι η Ελλάδα. Εμείς είμαστε μια δημοκρατική χώρα και μάλιστα ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κριτήριο των αποφάσεων είναι ο νόμος και ο σεβασμός του Συντάγματος που είναι η μόνη πραγματική εγγύηση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων μας. Η θρησκευτική ελευθερία των πολιτών της Ελλάδας αλλά και όλων όσοι βρίσκονται στη χώρα μας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή συναλλαγής με κανέναν και για κανέναν».

Τι λέει το Σύνταγμα

Άρθρο 13: «Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων»

Η τελευταία φράση του κ. Καλαντζή είναι ενδεικτική για το πόσο η ελληνική πολιτεία  σέβεται την θρησκευτική ελευθερία των πολιτών και το μέγεθος του χάσματος που  τη χωρίζει από την γειτονική Τουρκία της οποίας ο πρόεδρος της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεπε ένα παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού και Πολιτισμού την Αγία Σοφία σε τζαμί προσβάλλοντας όχι μόνο ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο αλλά συνολικά τη διεθνή κοινότητα. Αποτελεί επίσης και μια έμμεση απάντηση ότι η χώρα μας δεν διολισθαίνει σε διελκυστίνδα εκδίκησης περιορίζοντας τις ελευθερίες των μουσουλμάνων πολιτών της κι αυτό είναι η ειδοποιός διαφορά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου από τα απολυταρχικά καθεστώτα.

Το Σύνταγμά μας στο άρθρο 13 κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία, ορίζοντας εμφατικά ότι κάθε «γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. O προσηλυτισμός απαγορεύεται¨. Κατά συνέπεια, το Κράτος οφείλει όχι μόνο να σέβεται την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων των πιστών οποιασδήποτε θρησκείας και οποιουδήποτε δόγματος, αλλά και υποχρεούται να προστατεύει και να διευκολύνει τη θρησκευτική λατρεία».

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί και την λειτουργία του τεμένους στο Ζουμπούλι

Αναφορικά με την διαδικασία που έπεται καθόσον η άδεια ανέγερσης χορηγείται στο στάδιο προ της κατασκευής  να επισημάνουμε πως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δεσμευτική για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ούτε επιτρέπει τη λειτουργία του χώρου λατρείας. Επεξηγηματικά η  έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις θα γίνει από την υπηρεσία Δόμησης Ξάνθης. Σε δεύτερο στάδιο θα χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του τεμένους, που αφορά πλέον στη λειτουργική δυνατότητα του κτιρίου να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο ανεγέρθηκε.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην άδεια ανοικοδόμησης που εκδόθηκε:  «Μετά τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας και την αποπεράτωση των σχετικών οικοδομικών εργασιών ο έλεγχος των οποίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των οικείων Υπηρεσιών Δόμησης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν εκ νέου στην Υπηρεσία μας και να υποβάλουν φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου τότε να λάβουν την αναγκαία άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του χώρου λατρείας. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της Βακουφικής Επιτροπής υποχρεούται να ενημερώνει τη Μουφτεία Ξάνθης καθώς και την Υπηρεσία μας για την πορεία των εργασιών ανέγερσης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…