Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

0

 Ρεαλισμός
Ας είμαστε ρεαλιστές. Κάποια ημέρα και στην Ξάνθη θα είχαμε κρούσμα του κορωνοϊού. Δεν είναι δυνατόν να μείνει ένας νομός 120.000 ανθρώπων απρόσβλητος.
Κρούσμα θα υπήρχε. Και υπήρξε και το χαρακτηρίζουμε φυσιολογικό και προφανώς δεν χρειάζεται ανησυχία και πανικός.
Επιτέλους, ένα απλό κρούσμα δεν σημαίνει απαραίτητα κίνδυνο.Γι’αυτό, ψυχραιμία και σοβαρότητα διότι μόνον έτσι θα αντιμετωπίσουμε την δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι.
Γ.Δ.


«Δεν περνάει η μέρα»
Αυτό ακούγεται από πολλούς φίλους και γνωστούς τις ημέρες αυτές που είναι κλειστά όλα τα καταστήματα και οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν σπίτια τους.
«Δεν περνά η μέρα» μου έλεγε αγαπητός φίλος. «Στην κανονικότητά μας πήγαινα στο κατάστημα και μέχρι το βράδυ είχα απασχόληση, κυκλοφορούσα, πήγαινα για αγορές, έβλεπα φίλους. Τώρα τίποτε. Μόνο σπίτι και περπάτημα στο βουνό για καμία ώρα· και πάλι πίσω».
Δεν έχει άδικο. Είναι δύσκολο να αλλάξει ξαφνικά η ζωή, οι συνήθειες. Γι’αυτό και εμείς προτείνουμε διάβασμα βιβλίων, επιτραπέζια παιχνίδια και βέβαια ίντερνετ και τηλεόραση, με μέτρο όμως.
Υπομονή χρειάζεται και οργάνωση της ζωής διαφορετικά πλέον.
Γ.Δ.


Πιο υγιεινή διατροφή
Και μια ο λόγος για τη ζωή μας που άλλαξε λόγω του κορωνοϊού, και η στήλη σήμερα δίνει προτάσεις και λύσεις.
Λοιπόν, την περίοδο της δοκιμασίας αυτής, μια ενέργεια που εξαρτάται άμεσα από εμάς είναι αυτή της διατροφής. Οι γιατροί συνιστούν πέρα από τον καθαρισμό των χεριών και την σωστή και υγιεινή διατροφή.
Δηλαδή τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, το λάδι, τα ψάρια, τα όσπρια και κρέας σε μικρότερη αναλογία.
Με δυο λόγια, όσα αποτελούν την γνωστή Μεσογειακή διατροφή.
Γ.Δ.


Αερισμός σπιτιών
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο το ίδιο σημαντικό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι τώρα που ζούμε υποχρεωτικά στα σπίτια μας. Είναι απαραίτητο λοιπόν να αερίζονται τα σπίτια οπωσδήποτε. Κυρίως τώρα με την πανδημία και την υποχρέωση παραμονής εντός των σπιτιών όλων των μελών.
Ο πρωινός αερισμός καθίσταται όχι απαραίτητος αλλά υποχρεωτικός για την προστασία της κάθε οικογένειας.
Γι’αυτό, ας μην την αγνοούμε αυτή την απλή ενέργεια. Βοηθάει και δεν κοστίζει.
Γ.Δ.


Άλλο τότε, άλλο τώρα
Θα θίξουμε ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που έχει σχέση με όσα συμβαίνουν στα σύνορα με την Τουρκία. Ο Ερντογάν ως γνωστόν εργαλειοποιεί τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα του.
Έτσι, για να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους για αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης, στέλνει τους ανθρώπους αυτούς στα σύνορα. Και βέβαια μαζί με αστυνομικούς και στρατιώτες, τους ωθούν στο να δημιουργούν επεισόδια και ένταση.
Όσοι συγκρίνουν αυτό που συμβαίνει σήμερα με ό,τι συνέβη τη δεκαετία του ’90, ας θυμηθούν ότι, πέραν όλων των άλλων ανομοιοτήτων, οι Αλβανοί που περνούσαν παράνομα τα σύνορα, δουλειά ζητούσαν. Η Ελλάδα του καιρού εκείνου μπόρεσε να τους την προσφέρει με αποτέλεσμα να αφομοιωθούν στην κοινωνία μας.
Η σημερινή Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει δουλειά στους μετανάστες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η κοινωνική τους ένταξη. Μου κάνει εντύπωση πως οικονομικοί αναλυτές δεν το αντιλαμβάνονται. Και πώς υιοθετούν την παθητική λογική της επιδότησης απέναντι στη λογική της κοινωνικής ένταξης διά της εργασίας.
Γ.Δ.


Μπήκε η Άνοιξη, η Ανάσταση είναι κοντά!
Σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 5.50 ώρα Ελλάδος ήρθε η Άνοιξη.  Έχουμε και επίσημα ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο όπου βρισκόμαστε! Η Άνοιξη το λέει και το όνομά της σηματοδοτεί το  «άνοιγμα», την ανάταση και έχει συνδεθεί με την χαρά της ζωής, τη νιότη, την ενέργεια, την αισιοδοξία. Η φετινή Άνοιξη όμως είναι διαφορετική για την χώρα μας αλλά και για τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Μας βρίσκει έγκλειστους στα σπίτια μας για να αποφύγουμε τον φονικό κορωνοϊό που πλανάται απειλητικά και επιθετικά. Μας βρίσκει και με ένα εσωτερικό «εγκλεισμό» με  αισθήματα φόβου, αβεβαιότητας, στενοχώριας γι αυτό που βιώνουμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε για εβδομάδες περιμένοντας την Ανάσταση, τα πρώτα θετικά νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού ώστε να πάρουμε μια ανάσα!
Άλλωστε μετά τον Γολγοθά έρχεται πάντα η Ανάσταση!
Υποδεχόμαστε την Άνοιξη Μένοντας Σπίτι!
Μ.Ξ.


Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτή την μάχη
Παρότι είχαμε επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ξάνθη και υπάρχουν κάποια ύποπτα κρούσματα που απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο,  η γενική εικόνα είναι σ’  ένα καλό  επίπεδο όπως μας περιγράφουν οι γιατροί, η Διοικήτρια, οι εργαζόμενοι σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ε». Ο βαθμός της προετοιμασίας είναι υψηλός όπως και το αίσθημα καθήκοντος και ο επαγγελματισμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων. Όλοι είναι σε συναγερμό και σε θέσεις μάχης. Επίσης πολύ μεγάλη είναι η ανταπόκριση των επιχειρήσεων που έσπευσαν με χορηγίες να καλύψουν τον εξοπλισμό μιας νέας πτέρυγας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Μια χειρονομία εξαιρετική και ιδιαίτερα σημαντική γιατί αποδεικνύει την ενεργοποίηση της κοινωνίας,  του επιχειρηματικού κόσμου στην μάχη κατά του κορωνοϊού και παράλληλα απελευθερώνει πόρους που διαθέτει το υπουργείο για την κάλυψη άλλων αναγκών.
Όλοι μαζί λοιπόν σ’ αυτή τη μάχη για να έρθει η νίκη με τις μικρότερες απώλειες!
Μ.Ξ. 


Κοινό το μήνυμα των κομμάτων
Μέσα στις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα μας λόγω του κορωνοϊού, υπάρχουν και ελπιδοφόρες ενδείξεις από το πολιτικό σύστημα. Το οποίο απέδειξε μια σύμπνοια και ωριμότητα τόσο στο θέμα της πανδημίας όσο και των γεγονότων στον Έβρο.
Χωρίς αστερίσκους και μισόλογα, τάχθηκαν τα κόμμα της αντιπολίτευσης υπέρ των αποφάσεων που λαμβάνει η κυβέρνηση και στα δύο σοβαρά θέματα.
Το γεγονός αξίζει να το επισημάνουμε και να το επαινέσουμε ακόμη, διότι δεν μας είχαν συνηθίσει σε τέτοια ομόθυμη συμπαράσταση.
Το μήνυμα των κομμάτων είναι σαφές και αποδεκτό απ’ όλους.
Γ.Δ.


Να διανεμηθεί το προσπέκτ
Ο δήμος Ξάνθης κυκλοφόρησε ένα μικρό προσπέκτ με το οποίο ενημερώνει τους Ξανθιώτες με χρήσιμες οδηγίες για την προστασία από τον κορωνοϊό και τα μέτρα που οφείλουν όλοι να λάβουν για την προστασία τους, κυρίως δε οι ευπαθείς ομάδες.
Προτείνουμε λοιπόν, αυτό το έντυπο, να διανεμηθεί από τις τοπικές εφημερίδες, όσες το επιθυμούν, σαν μια χειρονομία καλής θελήσεως και συμβολής στην προσπάθεια ενημέρωσης εκ μέρους του δήμου.
Γ.Δ.


Καταγγέλλει αργοπορία στην λήψη μέτρων από την ΠΕ ο Αμοιρίδης
Σε καταγγελία με δηκτικό σχόλιο προέβη ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδη, για τον τρόπο που η ΠΕ Ξάνθης προβαίνει στα προληπτικά μέτρα προστασίας και απολύμανσης. Με φωτογραφία που καταγράφει αντισηπτικό από τους χώρους της ΠΕ που φέρνει σβησμένη ημερομηνία λήξης, ασκεί κριτική, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων, «η περιφέρεια όλο αυτό το διάστημα απούσα, με επιδερμικές κινήσεις, αργοπορημένες και χωρίς ουσία. Θα περιμέναμε το ελάχιστο που ανακοίνωσαν να το διαφυλάξουν προστατεύοντας εργαζόμενους στα κτίρια της Περιφέρειας και πολίτες. Δυστυχώς ούτε τα ελάχιστα δεν είναι ικανοί να τηρήσουν, με αποτέλεσμα να γίνω αποδέκτης διαμαρτυριών πολιτών που έπρεπε να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους στο διοικητήριο Ξάνθης. Ούτε μάσκες έχουν χορηγηθεί σε υπαλλήλους και επισκέπτες, αλλά και ένα μπουκαλάκι απολυμαντικό που έβαλαν σε ένα τραπέζι, μάλλον για να βγούνε από την υποχρέωση, φαίνεται να είναι ληγμένο!!!! Μάλιστα κάποιος μουτζούρωσε με στυλό τις ημερομηνίες, χωρίς επιτυχία και αυτό! Κε Εφραιμίδη, σας όρισαν αντιπεριφερειάρχη όμως δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε ποια θέση κατέχετε και ποιες ευθύνες έχετε έναντι των συμπολιτών μας» και καταλήγει ότι «είναι σημαντική η προστασία της υγείας των πολιτών και δεν είναι δύσκολο»


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…