Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ελαφρύνσεις 400.000 ευρώ στους επαγγελματίες για την ματαίωση του Καρναβαλιού

Ελαφρύνσεις 400.000 ευρώ στους επαγγελματίες για την ματαίωση του Καρναβαλιού

0

Αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης του δήμου με μείωση κατά 35% στα τέλη Καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

 

Ομόφωνα δεκτή η πρόταση της δημοτικής αρχής και της πρότασης Μελισσόπουλου για μείωση από την ΔΕΥΑΞ

 

 

Σε κλίμα σύμπνοιας και ενότητας κύλησε η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης της Δευτέρας 9 Μαρτίου, γράφοντας μια φωτεινή σελίδα στα πρακτικά του και αποδεικνύοντας πως όλες οι παρατάξεις μπορούν να είναι ενωμένες σα μια γροθιά όταν πρόκειται για το καλό των δημοτών και της κοινωνίας. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ως μέτρο ελάφρυνσης του επιχειρηματικού κόσμου που επλήγη με την ματαίωση του καρναβαλιού την μείωση κατά 35% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που πρότεινε η δημοτική αρχή ικανοποιώντας αιτήματα των φορέων αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που υποβλήθηκαν στις πρώτες συνεδριάσεις

400.000 ευρώ θα ωφεληθούν οι επαγγελματίες από την μείωση των τελών κατά 35%   

Η παρουσίαση της πρόταση της δημοτικής αρχής στο σώμα έγινε από το αντιδήμαρχο Μανώλη Φανουράκη ο οποίος τόνισε πως εξετάστηκαν από τις υπηρεσίες όλες οι προτάσεις των φορέων και πως σ’ ότι αφορά αυτές που μπορεί να διεκπεραιώσει ο δήμος κρίθηκε εφικτή η μείωση κατά 35% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σ’ όλους του επαγγελματίες της Ξάνθης και των διαμερισμάτων Σταυρούπολης, Ευμοίρου και Κιμμερίων. Σημείωσε δε πως αυτή κοστολογήθηκε σε 400.000 ευρώ όφελος για τους επαγγελματίες ενώ συμπλήρωσε πως οι υπηρεσίες αποφάνθηκαν πως δεν μπορούν να προβούν σε μείωση άλλων τελών όπως παρεπιδημούντων ή κοινοχρήστων καθώς πολλοί επαγγελματίες έχουν ήδη πληρώσει. Επιφυλάχτηκε δε για τον Οκτώβριο ο δήμος να προβεί και σε άλλες μειώσεις. Σ’ ότι αφορά τους πολιτιστικούς συλλόγους ο κ. Φανουράκης είπε πως δεν έχει ο δήμος ακόμη σαφή εικόνα της ζημιάς που υπέστησαν και όταν γίνει αυτό θα εξεταστούν ως μέτρο επιχορηγήσεις με βάση των εγγεγραμμένων στο Μητρώο. Παράλληλα όπως ειπώθηκε και από τον δήμαρχο κ. Τσέπελη σχεδιάζεται μαζί με τους άλλους δήμους που επλήγησαν όπως τον δήμο Ρεθύμνου και Πατρών  ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο θα υποβάλλουν προς το υπουργείο ενώ έχει ενημερωθεί και υπάρχει στήριξη από την ΚΕΔΕ.

Δεκτή η πρόταση Μελισσόπουλου για μείωση τιμολογίων της ΔΕΥΑΞ

Η πρόταση της δημοτική αρχής έτυχε θετικής αποδοχής από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Δημαρχόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή από την δημοτική αρχή της πρότασής του για μείωση των τελών και σημείωσε πως θα είναι μια ανάσα για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Επίσης ανέφερε πως θα καταθέσει την απόφαση και όλα τα αιτήματα των φορέων στην ΚΕΔΕ στην οποία είναι μέλος του Δ.Σ. Ο κ. Μελισσόπουλος σημείωσε πως είναι θετικό ότι θα ωφεληθούν κατά 400.000 ευρώ οι επιχειρήσεις αλλά συμπλήρωσε πως θα επιθυμούσε την μείωση και σε άλλα τέλη ώστε  η ωφέλεια να έχει μια ευρύτερη γκάμα αποδεκτών. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να γίνει μείωση κατά 35% και στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ. Μια πρόταση που έγινε αποδεκτή ομόφωνα υπό την προϋπόθεση η εξειδίκευση της μείωσης να αποφασιστεί από το Δ.Σ. της Επιχείρησης ύδρευσης. Παράλληλα στην δευτερολογία του εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη σύμπνοια που υπήρξε σ’ αυτό το θέμα: «Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να είμαστε μαζί στα δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά γράφοντας το μότο της συνεδρίασης. Ο κ Παπαχρόνης ζήτησε να εξεταστεί πως μπορεί να αποζημιωθούν κατά κάποιο τρόπο και άλλοι κλάδοι όπως οι ταξιτζήδες και σημείωσε πως πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουν την επόμενη χρονιά για να φέρουν πολλαπλάσιο κόσμο για ένα 10ήμερο.  «Είμαστε στην ίδια πλευρά όλοι. Συμφωνούμε με την πρόταση του δήμου και την πρόταση του κ. Μελισσόπουλου για μείωση της ΔΕΥΑΞ  και προτείνουμε να γίνει μείωση και στα τροφεία των παιδικών σταθμών», είπε ο κ. Χατζηθεοδώρου. Ο κ. Λύρατζης υπερψήφισε χωρίς πολλά λόγια όλες τις προτάσεις ενώ ο κ Βογιατζής υπερψήφισε αλλά ζήτησε ένα πιο συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο.

Διευκρινιστικά ο κ. Φανουράκης ανέφερε ότι η μείωση θα ισχύει μέχρι 31/12/2020 αλλά θα προηγηθεί και ο Οκτώβριος οπότε ο δήμος θα είναι πιο γενναιόδωρος όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο δήμαρχος απηύθυνε τις ευχαριστίες του για την ομόφωνη απόφαση: «Σας ευχαριστώ όλους. Σήμερα δείξαμε ότι στα δύσκολα μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί και να κάνουμε το αυτονόητο για την κοινωνία. Μου δίνετε δύναμη να διεκδικήσω μέτρα στα υπουργεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι ζήτησαν οι φορείς

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Ξάνθης κ. Ιερόπουλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ξενοδόχοι όλου του νομού. Εκτίμησε δε πως τα χειρότερα έπονται καθώς έχουν σταματήσει οι σχολικές εκδρομές και γενικά η τουριστική κίνηση και ζήτησε να γίνει μείωση και στην ύδρευση καθώς και να υπάρχει διαδημοτική συνεργασία ώστε τα μέτρα να τα υιοθετήσουν και οι άλλοι δήμοι του νομού.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης ανέφερε πως ήταν μεγάλο το πλήγμα σε πολλούς κλάδους και πως είναι σημαντικό να βοηθήσει ο δήμος και η πολιτεία ώστε να δοθεί μια ανάσα σ’ όσους περίμεναν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και δεν το έκαναν. Χαρακτήρισε λογική την πρόταση της δημοτικής αρχής και τόνισε πως είναι σημαντικό να είναι ομόφωνη απόφαση ώστε ο δήμαρχος να έχει στην διάθεσή του ένα δυνατό χαρτί για να διεκδικήσει από το υπουργείο μέτρα στήριξης. Ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου ανέφερε πως αυτή η μείωση είναι μεν καλή αλλά δεν λύνει το πρόβλημα και πως πρέπει να γίνει μείωση και στο νερό.

Δεν θα απολυμανθούν τα σχολεία για τον κορωνοϊό, – Δεν υπάρχει κρούσμα στην Ξάνθη

Νωρίτερα έγινε αναφορά στην σύσκεψη, (το μεσημέρι της Δευτέρας) με τις Σχολικές επιτροπές της Πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα την διαχείριση του θέματος που αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φανουράκης ανέφερε ότι αποφασίστηκε να γίνει διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, ενώ θα γίνει και προμήθεια υλικών απολύμανσης στα σχολεία και στους δημόσιους χώρους. Τέθηκε επίσης το ζήτημα της απολύμανσης  του 4ο και 12ο δημοτικού και ενός νηπιαγωγείου και όπως εξήγησε ο κ. Φανουράκης έγινε απολύμανση μετά από αίτημα των γονέων και κηδεμόνων και των διευθυντών που εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς όπως πληροφορήθηκαν 2 οικογένειες παιδιών των σχολείων ταξίδεψαν σε Ιταλία και Γαλλία Παράλληλα κατέστη απόλυτα σαφές, ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού στην Ξάνθη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…