Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έφτασε στο τέλος της μια ιδιαίτερη κυνηγετική χρονιά

Έφτασε στο τέλος της μια ιδιαίτερη κυνηγετική χρονιά

0

Η σκιά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων φόβισε κάποιους κυνηγούς-Μεμονωμένες και περιορισμένες οι φετινές περιπτώσεις λαθροθηρίας

Συνεχίζονται κανονικά οι εξορμήσεις των συνεργείων για τους αγριόχοιρους. Αρνητικά τα πρώτα 4-5 δείγματα που ελέγχθηκαν

Με ιδιαίτερο τρόπο πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η φετινή κυνηγετική χρονιά υπό τη σκιά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, με ένα κρούσμα να σημειώνεται στη χώρα μας στην περιοχή των Σερρών και προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν κατά μήκος της συνοριογραμμής με τη Βουλγαρία στην προσπάθεια να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα.

Τα συμπεράσματά του για τη φετινή κυνηγετική χρονιά, με αφορμή την ολοκλήρωσή της, μας μεταφέρει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης Λοΐζος Σερραίος που επισημαίνει: «ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά η φετινή με πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω της αφρικανικής πανώλης» και εξηγεί: «ο κόσμος φοβήθηκε και κάποιοι κυνηγοί ήταν διστακτικοί στο να βγουν για κυνήγι». Ο ίδιος, προσθέτει ότι σε επίπεδο λαθροθηρίας δεν υπήρξαν πολλά περιστατικά, παρά μόνο τρία μεμονωμένα με ηχοποιητικές συσκευές στην αρχή της περιόδου, τα οποία πήραν και το δρόμο της δικαιοσύνης.

Παραμένουν επί ποδός τα συνεργεία κυνηγιού των αγριόχοιρων

loizos serraios
Λοΐζος Σερραίος
Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης

Ως προς το κυνήγι του αγριόχοιρου από τα συνεργεία που συστάθηκαν βάσει της ΥΑ του ΥΠΑΑΤ και με απόφαση του δασαρχείου για την οχύρωση ενάντια στην αφρικανική πανώλη των χοίρων, ο κ. Σερραίος ενημέρωσε ότι θα συνεχίσουν τις εξορμήσεις τους, καθώς ο βαθμός πρόληψης δεν έχει κριθεί ότι πρέπει να υποχωρήσει, Ήδη, όπως μας πληροφόρησε, 4-5 θηράματα αγριόχοιρων που ελέχθηκαν, έδωσαν αρνητικά αποτελέσματα, πράγμα που δημιουργεί μια κάποια ανακούφιση. Σε κάθε περίπτωση, η Κτηνιατρική Υπηρεσία αναλαμβάνει να ελέγξει κάθε νέο θήραμα, ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την εφαρμογή μέτρων, αν εμφανιστεί κρούσμα.

Το ερωτηματολόγιο του ‘Άρτεμις’ καλούνται να συμπληρώσουν οι κυνηγοί

Με αφορμή την ολοκλήρωση της κυνηγετικής χρονιάς, ο κυνηγετικός σύλλογος καλεί τα μέλη του να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο του προγράμματος ‘Άρτεμις’, το οποίο μπορούν να αποστείλουν ταχυδρομικώς στον φάκελο που παρέλαβαν μαζί με το έντυπο, ή να το προσκομίσουν στα γραφεία του Συλλόγου για να σταλεί ομαδικά.

«Το Πρόγραμμα Άρτεμις είναι το διαβατήριο για το μέλλον του κυνηγιού στην χώρα μας και πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε την σημασία του, έντυπα υπάρχουν στα γραφεία του Συλλόγου όσοι επιθυμούν ακόμη και τώρα μπορούν να το συμπληρώσουν», σημείωσε ο κ. Σερραίος εξηγώντας ότι μέσω του ερωτηματολογίου γίνεται από την πλευρά της Ομοσπονδίας αναλυτική καταγραφή για τα είδη, τις τάσεις των πληθυσμών, τις συνήθειες των κυνηγών και την εικόνα εν γένει της κυνηγετικής περιόδου. «Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου στηρίζει τις επιστημονικές μελέτες της Ομοσπονδίας μας γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ανταποκρινόμαστε κάθε φορά», κατέληξε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…