Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ατομική έκθεση «Τα τετράδια της Πόλης» της Ειρήνης Βογιατζή

Ατομική έκθεση «Τα τετράδια της Πόλης» της Ειρήνης Βογιατζή

0

Επισκέπτονται από σήμερα, Παρασκευή την Οικία του Μάνου Χατζιδάκι

 Την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Βογιατζή «Τα τετράδια της Πόλης» εγκαινιάζει η ΠΕ Ξάνθης σήμερα, Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 19.00 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης-Οικία Μάνου Χατζιδάκι.

 Η έκθεση

Τ ο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη παρουσίασε την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Βογιατζή «Τα Τετράδια της Πόλης» το Μάιο του 2019 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Συμμετέχοντας στην ομαδική έκθεση «Τα Ωραία του Πέραν» στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2018, η Ειρήνη Βογιατζή συναντήθηκε εκ νέου με τον τόπο καταγωγής της. Οι οικογενειακές μνήμες και οι προφορικές αφηγήσεις με τις οποίες μεγάλωσε στην Ξάνθη, ξεχύθηκαν από το κλειστό τους κουτί, και έγιναν ένα σπάνιο απεικονιστικό κληροδότημα.

«Τα Τετράδια της Πόλης», είναι αποτέλεσμα όλων των βιωμάτων που έζησα από παιδί κοντά στη γιαγιά μου Σμαρώ Καραγατσίδου από την Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης. Είναι οι σκοποί που τραγούδησα από τα πρώτα μου βήματα με τον παππού μου Γιάννη Γαβριηλίδη από τα Ταταύλα. Είναι και το όνειρο που είχα να ξαναζήσω νοερά στην Πόλη όλες τις διηγήσεις τους. Τις χαρές και τις λύπες μέσα από τους στίχους των τραγουδιών που εκείνοι τραγουδούσαν», σημειώνει η ζωγράφος.

«Τα μεγάλα έργα της ενότητας λάδια και ακρυλικά σε καμβά, σχηματίζουν κατά κάποιον τρόπο μια οικογενειακή πινακοθήκη. Τα μικρότερα έργα, δουλεμένα με πληθώρα χειροποίητων χαρτιών και ελαφρών υλικών (χειροποίητο χαρτί Ινδίας με πέταλα κατιφέ, μολύβια ακουαρέλας, μελάνια και άλλα), συμπληρώνουν οργανικά τα διάκενα του οικογενειακού αφηγήματος, με τον τρόπο μιας ενδελεχούς ψηφιδογραφίας. Κάθε έργο, πέρα από την εκφραστική πλαστική απόδοσή του, συνοδεύεται από την αυτούσια καταγραφή ή την από μνήμης επανεγγραφή μιας οικογενειακής εξιστόρησης που με πολύτιμη αμεσότητα το συντροφεύει και το φωτίζει. Ανάμεσα από τις λέξεις, που διαβάζονται κι αυτές απνευστί, σαν τις εικόνες, εξέρχονται ως πολύτιμα ολογράμματα οι ήρωες των τραγουδιών, αλλά κι εκείνοι που κάποτε τα τραγούδησαν.

 Πληροφορίες

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Διάρκεια έκθεσης: 1 Νοεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου

Ώρες λειτουργίας: 10.00-13.00 και 18.00-21.00 καθημερινά

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…